60 godina Mišolovke

misolovka-agata-kristiPredstava “Mišolovka” londonskog teatra Sv. Martin, nastala prema istoimenoj drami Agate Kristi (Agatha Christie), obeležiće 2012. godine rekordnih 60 godina izvođenja.

Publika je prvi put videla “Mišolovku” 1952. godine na Vest Endu i od tada je ta drama krimininalističkog žanra izvedena ukupno 24.000 puta, što se smatra rekordom u istoriji svetskog pozorišta.

Pozorište Sv. Martina (St. Martin’s Theatre) planira da proslavi jubilej i svetski rekord u reprizama predstave “Mišolovka” gostovanjem širom Velike Britanije.

Planirano je izvođenje “Mišolovke” u 60 pozorišta, a gostovanje će trajati oko 60 nedelja, pri čemu će svaki glumac nastupati u 12 repriza.

Prema navodima pozorišta Sv. Martin, “Mišolovku” je za 60 godina u Londonu videlo oko deset miliona ljudi.

Popularnost te predstave objašnjava se time što priča Agata Kristi drži gledaoce u napetosti tokom celog odvijanja radnje, a tematika tog komada aktuelna je i danas.

Autorka “Mišolovke”, međutim, nije smatrala to delo najboljim za izvođenje u pozorištu, ali je ipak po nekoliko puta godišnje gledala tu predstavu.

Detektivska predstava “Mišolovka”, u kojoj se istražuje ubistvo žene Morin Lajon, prvi put je izvedena na sceni Kraljevskog pozorišta u Notingemu. Na kraju svake predstave gledaoce mole da nikome ne odaju ime ubice kako bi sačuvali napetost radnje. U avgustu 2010. godine, međutim, Vikipedija na engleskom jeziku je, u članku posvećenom “Mišolovki”, navela ime ubice, zbog čega su oštro reagovali potomci autorke.

Unuk spisateljice Metju Pričard (Matthew Prichard) izjavio je da su njegovu baku uvek “dovodili do ludila kritičari koji bi u svojim recenzijama prepričavali sadržaj njenog dela”. “Mislim da i postupak Vikipedije spada u istu vrstu otkrivanja sadržaja dela”, rekao je bio Pričard za “Indipendent”.

Ljubitelji književnog dela Agate Kristi poslali su nekoliko peticija Fondaciji Vikimedija, zahtevajući da se iz članka izbaci ime ubice ili da ga bar u drugim izdanjima više na navode.

Pričard je dobio od bake prava na “Mišolovku” kao rođendanski poklon.

Van Vest Enda, ta predstava može se igrati samo u jednoj verziji godišnje, a filmska adaptacija je moguća tek ako produkcija Vest Enda ne bude igrana najmanje pola godine.

U toku je, inače, rezervisanje karata do 15. decembra 2012. godine, po ceni od 16 do 41 funte.

Sajt predstave “Mišolovka” je https://www.the-mousetrap.co.uk

Branko Rakočević / SEEcult.org
Izvor: http://www.seecult.org/vest/60-godina-misolovke

Pogledano 8 puta, 1 pregleda danas)

Možda će vam se svideti i ovo:

Ostavite komentar

%d bloggers like this: