Agata Kristi nije podnosila Poaroa!

Herkul Poaro je čuveni detektiv sa „malim sivim ćelijamaˮ i francuskim naglaskom. Agata Kristi prvi put piše o Poarou 1920. godine u romanu „Misterija u Stajlsuˮ.

Poaro je Belgijanac koji kao izbeglica dolazi 1916. godine u Englesku. Uskoro ga poziva stari prijatelj kapetan Hejstings i tako počinju njegova istraživanja. Pojavio se u 33 romana i u više desetina kratkih priča.

Dejvid Suše se pojavio u 24 filma i 70 epizoda serije „Poaroˮ. Serija je snimana od 1989. godine, a poslednja epizoda je prikazana 2013. godine. „Zavesaˮ je poslednji roman u kojem se detektiv pojavljuje. Iako napisan tokom Drugog svetskog rata, objavljen je tek 1975. godine, deset godina pre nego što se Suše prvi put pojavljuje u filmu „Trinaestoro za večeromˮ.

 Interesantno je da je u tom filmu Poaroa tumačio Piter Justinov, a Suše je pokušao da dočara lik inspektora Džapa. I sam je kasnije izjavio da se nije pronašao u toj ulozi, a mnogi ljubitelji Poaroa mogu reći da je Sušeova interpretacija neprevaziđena.

Zanimljivo je to da sama Agata Kristi nije podnosila ovog detektiva sa francuskim naglaskom. Ali, nekima je bio inspiracija, te se neke osobine ovog čovečuljka mogu videti i kod inspektora Kluzoa u filmovima o „Pink Panteruˮ.

Izvor: Kulturni kišobran

Preneto sa: http://www.prva.rs/zivot/zabava/zanimljivosti/121100/agata-kristi-nije-podnosila-poaroa.html

Pogledano 339 puta, 1 pregleda danas

Možda će vam se svideti i ovo:

One thought on “Agata Kristi nije podnosila Poaroa!

  1. Hvala njoj do neba što nam ga je stvorila i hvala Davidu Suchetu što je prihvatio da igra tu ulogu. Pravi, jedini i doživotni Poaro. Do kraja njegovog života i za sve buduće generacije dokle god bude postojala ova planeta. Žao mi je što ga nije (ako ga nije) podnosila ali mi ga podnosimo jako dobro i tako će za sva vremena da ostane. Za vas ne znam. Znam za sebe,. U svoje ime pričam.

Ostavite komentar

%d bloggers like this: