Ruža i tisa

„Ruža i tisa“ je jedan od sest sjajnih ljubavnih romana, koje je Agata Kristi, pod imenom Meri Vestmakot, napisala u najboljoj tradiciji engleske proze ove vrste.

Svi su ocekivali da se prelepa Isabela Karteris, plemickog drzanja i porekla uda za svog rodjaka Ruperta kada se on vrati iz rata. To je trebao da bude tako zgodan brak, svima po volji.

Cudno je onda kako se Dzon Gabrijel, ambiciozan i nemilosrdan ratni heroj iznenada pojavio u njenom zivotu i postao znacajan deo njega. Za Izabelu, cena ljubavi znacila je napustanje snova o domu i vecnoj sreci. Za Gabrijela, to bi bilo gubljenje sanse za napredovanjem i ostvarenjem njegovih ambicija.

Vestije od negativnih junaka svojih detektivskih romana, Agata Kristi je uspela da od citalacke publike sakrije tragove svog literarnog zlocina, kada je 1930. godine objavila svoj prvi roman pod pseudonimom niko nije znao o kome se radi, a i godinama kasnije svega tri ili cetiri osobe znale su da je ona pisala i ljubavne romane.

Od javnosti je tu tajnu uspevala da krije punih petnaest godina i prva tri romana su izasla obavijena velom tajne i pitanja: „Ko je zapravo Meri Vesmakot?“. Cak je i svoj zivot i pisanje uspevala da obavije velom misterije.

Sjajni ljubavni romani potpisani imenom misteriozne Meri Vesmakot koji su naisli na odlican prijem kako kod publike, tako i kod kritike, izasli su, zapravo ispod pera Agate Kristi. Ista knjizevna imaginacija koja je smisljala najneobicnija ubistva i vodila nas kroz zapetljane lavirinte mracnih ljudskih poriva umela je i da iznedri i podjednako uzbudljive tvorevine o onoj drugoj, svetlijoj strani covekove prirode, o njegovim istancanim emocionalnim stopama, o dramama, sto prethode iz treperavog odnosa medju polovima.

Ovaj roman je objavljen 1948. godine

Pogledano 176 puta, 1 pregleda danas

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: