Na današnji dan – 12. januara 1976. godine umrla je Agatha Christie

Na današnji dan, 12. januara 1976. godine, ovaj svet je telom napustila Agatha Christie. Iza sebe je ostavila 66 kriminalističkih romana i više desetina kolekcija kratkih priča i originalnih drama istog žanra. Tu su i brojna dela koja nisu pripadala krimi opusu – putopisa, zbirki poezije, priča za decu, romantičnih romana…

Njen veliki književni opus doneo joj je ogromnu slavu, popularnost i brojne nagrade još za života. Nekoliko decenija posle njene smrti ona i dalje živi u brojnim reprintima svojih knjiga i filmovima i serijama koje koriste motive iz njenih dela, predstavljajući nepresušni izvor za filmsku industriju.

Na današnji dan

Statistike govore da su po podacima iz 2003. godine njene knjige prodate u više od dve milijarde primeraka. Više od milijardu primeraka prodato je na engleskom jeziku a više od milijardu primeraka na 45 drugih svetskih jezika.

Pravi primer njenog uspeha je prvo mesto na lestvici najprodavanijih autora svih vremena u Francuskoj s preko 40 miliona prodatih knjiga na francuskom jeziku. Najbliži konkurent s oko 22 miliona primeraka bio je francuski pisac Emile Zola. Jedini pisac koji je prodao više svojih dela od nje bio je Shakespeare koji je živeo i stvarao 300 godina ranije te je i period potražnje za njegovim delima bio dosta duža.

Originalna drama Agathe Christie – Mišolovka (The Mousetrap) drži rekord najdužeg neprestanog prikazivanja jedne predstave ikada u Londonu. Prvi je put prikazana u Ambassadors Theatreu 25. novembra 1952. godine dok se sada igra u St. Martin’s Theater u Londonu. 2012. godine tamo je odigrana jubilarna 25.000 predstava.

2013. godine Agata Kristi je proglašena za najboljeg pisca detektivskih priča a njen roman Ubistvo Rodžera Akrojda za najbolji krimi roman svih vremena.

Agatha Christie je umrla prirodnom smrću u 85. godini života, u svojoj kući u Winterbrooku, Oxfordshire, a sahranjena je u crkvenom groblju St. Mary u obližnjem Cholseyju.

Kaže se da jedan čovek živi dok žive njegova dela, dok o njima pričaju, dok postoji neko ko ih se seća…

Zato i rekosmo na početku ovog kratkog podsećanja na veliku književnicu, da je na današnji dan pre 43 godine ona samo telom otišla sa ovog sveta.

Sudeći po milionima fanova i novim generacijama koje s nestrpljenjem očekuju svaku knjigu i film i na svim jezicima sveta žučno polemišu o novim ekranizacijama i o brkovima njenog junaka, Herculea Poirota, ona je itekako i dalje sa nama i ne da nema nameru da ode, nego joj i mi to nikada nećemo dozvoliti.

 

Pogledano 170 puta, 2 pregleda danas

Možda će vam se svideti i ovo:

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: