THE MOUSETRAP
The Mousetrap & Selected Plays

MISOLOVKA

Tri slijepa misa

Tri slijepa misa

The Mousetrap
Misolovka
Ljubljana : Prosvetni servis
1961.god.
176 str.
Prevod: Breda Pugelj
Dramska knjiznica 1961-7

Three blind mice
Tri slijepa misa
V.D.T. (Zagreb)
Hrvatska
2006.god.
Izabrana djela Kraljice
krimica
knjiga 11
The Mousetrap
Stapica za gluvci
Gurga, Skopje
Makedonija
2011.god.
94 str.
Prevod: Mirjana Velkoska
Biblioteka Riznica
V.D.T. (Zagreb) objavio je ovo izdanje - pripovetku kraljice zlocina koja je temelj Misolovke, najizvodjenije i najslavnije kazalisne predstave svih vremena. U ovom domacem izdanju kolekcije su i sledece price:
- Tri slijepa misa
- Neobicna doskocica (glavni likovi Miss Marple, Charmain Stroud, Edward Rossiter)
- Ubojstvo po mjeri (Miss Politt, Miss Hartnell, Mrs Spenlow)
- Slucaj savrsene sluzavke (Miss Marple, Gladdie, Lavinia Skinner, Emily Skinner)
- Slucaj pazikuce (Miss Marple, Dr Haydock, Harry Laxton)
- Ljubavni detektivi (Mr Satterthwaite, pukovnik Melrose, Lady Dwighton, Sir James Dvighton)
- Stan na trecem katu (Pat Garnett, Donovan Bailey, Jimmy Faulkner)


God. 1952

UKRATKO: Misolovka je najduze neprekidno igrana predstava u istorijipozorista. Na sceni je neprekidno vise od pedeset godina. Premijerno je izvedena 25. novembra 1952. u londonskom Ambasadors teatru, postala je svetski fenomen kao najduze u kontinuitetu igrana pozorisna predstava svih vremena. 1973. godine iz Ambasadors teatra seli se u St. Martin's Theatre u Londonskom West End-u gde se igra i dan danas. "Misolovka" je uspesno postavljena i na beogradskoj sceni: verzija ove predstave se vec vise godina sa uspehom prikazuje u Beogradskom dramskom pozoristu.
"Misolovku", ciji je prvi naziv bio "Tri slepa misa", Agata Kristi je napisala 1947, kao radio dramu u trajanju od 30 minuta, povodom 80. rodendana kraljice Meri. Komad je postavljen na pozorisnu scenu one godine kada je Elizabeta Druga stupila na presto.
Vise detalja i interesantnih tekstova o ovoj drami mozete procitati na nasoj stranici Novosti

Misolovka Agathe Christite otvorila Virkas 2008

Svecanom premijerom Kazalista Virovitica 'Misolovka' Agathe Christie, u reziji Drazena Fernecine, sinoc je u Virovitici zapoceo Cetvrti viroviticki kazalisni susret - Virkas.

U predstavi sudjeluje gotovo cjelokupan ansambl virovitickog kazalista: Helena Minic (Mollie Ralston), Drasko Zidar (Giles Ralston), Goran Kosi (Christopher Wern), Blanka Bart (gospodja Boyle), Antun Vrbenski (major Metcalf), Snjezana Lancic-Prpic (gospodja Casewell), Mijo Pavelko (gospodin Paravicini) i Igor Golub (narednik Trotten).

Scenografiju predstave potpasuje Miljenko Sekulic, kostimografkinju Marita Copo, skladatelj je Igor Karlic dok se za oblikovanje svjetla brine Damir Gvojic.

Publika uhvacena u Misolovku

Misolovka Agathe Christie, najduze kontinuirano igrana drama svih vremena originalno je 1947. nastala kao radio drama. Tri slijepa misa, kako se ta polusatna forma zvala, napisana je po izricitoj zelji kraljice Mary u prigodi obiljezavanja njezinog osamdesetoga rodjendana. Naime, u nizu svecanosti i proslava kojima je bila okruzena poznata je kraljica majka pozeljela i nesto od jedne druge kraljice, one krimi forme, kao poklon za rodjendan.

Ideja za komad rodila se iz istinitog dogadjaja, a slavu mu je zajamcila odluka da se pretvori u cjelovecernju dramu. Tri slijepa misa, ipak, Christieva je nakon uspjeha radio drame prvo pretvorila u kratku pricu, da bi odmah zatim napisala i dramu, naslovljenu Misolovka. Kako je na kraju drame publika zamoljena da ne oda ime ubojice i kako bi i sama sacuvala kazalisnu tajnu Agatha Christie odlucila se potpisati ugovor za objavljivanje kratke price, ali tek kad se zavrsi njezino igranje na West Endu. Nesretni se izdavac prevario u jednom: nitko, bas nitko nije mogao ni sanjati da ce drama praizvedena potkraj 1952 i danas, 55 godina kasnije biti jos na repertoaru kazalista, odigravsi neprekidan niz od 23 000 izvedbi u trenutku viroviticke premijere.

Kratka prica Tri slijepa misa tako svoje englesko izdanje jos ceka, premda je u medjuvremenu objavljena u Americi. Predstava praizvedena u londonskom New Ambassadors kazalistu 25. studenoga 1952. samo je jednom mijenjala pozornicu, pocetkom 1974, kad je prebacena u susjedni St Martin's Theatre. Za ovih nekoliko desetaka tisuci izvedbi predstava je promijenila mnoge glumce, nitko nije u stanju toliko godina igrati osam puta tjedno istu ulogu. Najdulje su izdrzali glumci Mysie Monte i David Raven koji su neprekidnih jedanaest godina igrali svoje uloge gospodje Boyle i Majora Metcalfa. No, posljednjih su se dekada producenti odlucili sacuvati mentalno zdravlje glumaca pa se kompletna glumacka podjela mijenja jednom godisnje, uvijek u studenom, kad pada i godisnjica praizvedbe.

Jedan je glumac ipak u predstavi od pocetka: Deryck Guyler, iako je umro i dalje je prisutan, sad kao glas spikera iz radio aparata. Uz njega, u originalnom izdanju prezivio je samo jos jedan rekvizit: sat, ostatak scenografije morao je zbog dotrajalosti biti mijenjan vise puta. No, taj sat ocito nema namjeru otkucati posljednji trenutak ove produkcije jer i danas, Misolovka spada u rijetke predstave za koju ulaznicu ne mozete kupiti na dan predstave u pola cijene na popularnom londonskom Leicester Square. Ona je i dalje rasprodana pa genijalni scenski krimic, ima izglednu buducnost, koju treba pozeljeti i virovitickoj predstavi!

I da, nemojte otkriti tko je ubojica - a bit cete i sami iznenadjeni otkricem - nikome tko nije gledao predstavu!

Jasen Boko

(Tekst preuzet sa web site-a : Kazaliste Virovitica (http://www.kazalistevirovitica.hr)

(zahvaljujem Suzy iz Zagreba na poslatoj informaciji i linkovima)

 

UKOLIKO STE NEDAVNO PROCITALI OVU KNJIGU
I ZELITE SA NAMA DA PODELITE VASE UTISKE - UCINITE TO ODMAH...

UKOLIKO IMATE OVU KNJIGU KAO NEKO YU (cro-ser-bih-slo-cg-mak) IZDANJE, A MI NEMAMO TAJ OMOT PRIKAZAN NA OVOJ STRANICI, MOLIMO VAS DA UKOLIKO IMATE MOGUCNOSTI DA NAM GA SKENIRATE I POSALJETE NA NAS KAKO BISMO DOPUNILI OVU STRANICU

Vi ste posetilac od 01.10.2003.
Copyright © 2003 - 2011 www.agatha-christie.net All Rights Reserved