PROBLEM AT POLENSA BAY

PROBLEM U POLENSI

Problem u Polensi Problem at Pollensa bay
Problem u Polensi
Narodna knjiga - Alfa (Beograd)
Jugoslavija
1998.god.
188 str.
Prevod: Igor Adzic
Biblioteka Agata Kristi
knjiga br. 30YU 4 YOU
mozda ovaj naslov mozete pronaci kao polovno izdanje na Aukciji br. 1 na Balkanu
Limundo.com >> Baner 120x60 pretraga

Problem at Pollensa bay

God. 1992

VISE: Svi veliki pisci detektivskih prica imaju svoje omiljene kreacije. Isto tako, svaki veliki detektiv ima svoj omiljeni metod dedukcije. Uzmimo, na primer, Parkera Pajna, koji se oslanja na intuiciju da razresi problem u Polensi ili gospodina Satervejta koji inspiraciju trazi u saradnji sa zagonetnim gospodinom Kvinom u misteriji harlekinskog servisa za caj. Naravno, tu je i Poaro, cija je istancana sposobnost analize na probi u prici o zutom irisu gde dobija anonimni poziv koji kaze da je pitanje zivota ili smrti. Zbirka od osam prica u kojima se pojavljuju neki od najpoznatijih detektiva Agate Kristi.

Ova kolekcija sadrzi sledece kratke price:

"Problem at Pollensa bay" (Problem u Polensi),
"The Second Gong" (Drugi udarac gonga),
"Yellow Iris" (Zuti irisi),
"The Harlequin Tea Set" (Harlekinski servis za caj),
"The Regatta Mystery" (Misterija na regati),
"The Love Detectives" (Detektivi u sluzbi ljubavi),
"Next To A Dog" (Pas na prvom mestu),
"Magnolia Blossam" (Cvet magnolije)
Problem u Polensi

Na svom odmoru u Polensi Parker Pajn ne moze da pobegne od zlocina. Dosao je da se odmori i nadao se da ce u tome i uspeti ali naleteo je na jednu svoju brbljivu poznanicu a tu se naravno odmah nasao i neko ko je imao problem. Nije u pitanju bilo ubistvo, cak ni zlocin... bila je tu tek majka zabrinuta za buducnost svog sina jer se zagledao u "neodgovarajucu devojku"... Parker Pajn pomaze zabrinutoj majci ali i zaljubljenom paru da svi budu zadovoljni. Usput upoznajemo i njegov lik i zadivljujucu sposobnost da iz mimike lica ili nesvesnog pokreta tela procita ne samo sagovornika vec i osobu koja nije ni svesna da je neko posmatra. Ta njegova osobina bice presudna u resavanju ovog "problema" u Polensi.

Drugi udarac gonga

Radnja ove price se desva u velelepnom domu prebogatog Hjuberta Licama Rosa koji je bio toliki ekscentrik da se cak i vecernji obed mogao navijati po njemu. Naime, on je morao da pocne tacno u 8.15. Prvi udarac gonga koji je pozivao ukucane i goste na veceru oglasavao se u 8.05 h kao poslednji poziv. Tacno deset minuta kasnije oglasavao se drugi gong i otvarala su se velika vrata trpezarije. Jedne veceri se sam Hjubert Licam Ros nije pojavio. Njega je samo smrt mogla da spreci da to uradi. Svi su zabrinuti sto ga nema. Posle samo nekoliko minuta jos jedan gost stize na veceru izvinjavajuci se sto kasni. Bio je to Herkul Poaro. Suocen sa problemom, a zatim i saznanjem da je Ros mrtav, tacnije ubijen iz vatrenog oruzja, on preuzima da resi problem. Kao po obicaju njegova soba je bila zakljucana iznutra, sve je navodilo na samoubistvo, pa cak i poruka nadjena pored njega, ali stvari se zapetljavaju onda kada medju ukucanima i gostima pocinje nagadjanje da li je prvi udarac gonga mozda bio pucanj... i kada Poaro pocne zamisljeno da gleda u ogledalo u sobi u kojoj se desio zlocin a koje je bilo razbijeno metkom...

Zuti irisi

Evo nam opet Poaroa u resavanju misterije koja se desila pre godinu dana. Na pocetku je on bio zbunjen ali i zaintrigiran telefonskim pozivom kojim ga je uzurbani zenski glas pozvao da hitno dodje u jedan restoran za sto na kome su zuti irisi jer je pitanje zivota ili smrti... On ne zeli nista da prepusti slucaju i prihvata izazov. U restoranu srece svog prijatelja koji ga predstavlja okupljenima za stolom na kome su zuti irisi. Obzirom na njegovu cuvenu licnost dobija poziv da im se pridruzi. Za stolom su dve dame i on pokusava indiskretno da sazna koja mu je uputila poziv u pomoc od njih dve ali obe to negiraju. Barton Rasel je bogatas koji je priredio zabavu u cast njegove voljene pokojne zene Iris koja je umrla pre godinu dana u ovom istom restoranu za istim stolom. Zamracuju se svetla, pocinje muzika. Okupljeni za stolom su uplaseni jer je situacija identicna onoj kada je Iris umrla... Svetla se pale. Dama koja je sedela pored Poaroa klonula je na sto. Da li se ubila nemogavsi da izdrzi grizu savesti ili je ubijena jer je nesto videla? Poaro zapocinje svoju predstavu...

TV - The Yellow Iris
"Agatha Christie's POIROT V", 1993 (UK/LWT) 52min.
David Suchet (Poirot), Hugh Fraser (Hastings), Philip Jackson (Japp), Pauline Moran (Miss Lemon), Stefan Gryff (General Pereira), Dorian Healy (Anthony Chapell (Episode 046)), Carol Kenyon (Singer), Joseph Long (Luigi), Leonard Maguire (Grove), Robin McCaffrey (Iris Russell), Tracy Miller (Singer), Hugh Ross (Stephen Carter), Geraldine Somerville (Pauline Wetherby), David Troughton (Barton Russell), Yolanda Vazquez (Lola), Arturo Venegas (Hotel Receptionist)

Servis za caj 'Arlekin'
Jos jedna prica u dobro poznatom stilu uigranog tandema Satervejt -Kvin. G.Satervejt je krenuo u posetu prijateljima van Londona, i kako to kod njega vec obicno biva... kola su u kvaru... on odlazi do obliznjeg kafea koja ima i prodavnicu suvenira... Tamo naravno srece gospodina Kvina ali primecuje i jednu zenu koja kupuje tri velike "Arlekin" solje za za caj sa tacnama u razlicitim bojama... Ispostavlja se da je ona snaha coveka kome je krenuo u posetu... U prijatnom razgovoru sa njom, on i g.Kvin saznaju dosta toga sta se desavalo u porodici njegovog prijatelja proteklih godina... A onda na popodnevnoj cajanki, razbija se jedna solja... Uskoro je zamenjena, ali g.Satervejt se seca jednog detalja, kao i komentara njegovog prijatelja g.Kvina i upravo tako spasava jedan mladi zivot...
Misterija na regati

Zanimljiva prica o nestanku cuvenog dijamanta neprocenjive vrednosti na brodu punom zanimljivih likova. Naocigled desetine gostiju, kapetan Isak Poinc pokazuje svoj dijamant od koga se ne odvaja. pristaje na opkladu sa jednom devojcicom da ce uspeti da mu ga ukrade a da niko nece moci da ga nadje kod nje. Deset ljudi ga prenosi iz ruke u ruku gledajuci i komentarisuci. Isak Poinc ne skida pogled sa njega. Dok je bio kod nje, nevesto je izvela kao da joj je ispao. sagla se da ga podigne a onda izjavila da ga nema. Svi traze dijamant. Zaista ga nema. Isak Point joj cestita i placa opkladu trazeci da joj ga sada vrati ali ona zapanjeno izjavljuje da ga zaista nema. Niko nije napustio trpezariju na palubi. Svi su pretrazeni detaljno, cak i svaki santimetar palube ali kamenu ni traga. G. Parker Pajn je zamoljen da pomogne i on ubrzo dobija neverovatnu ideju kako se sve to desilo.

Detektivi u sluzbi zaljubljenih

Vec i po samom naslovu bolji poznavaoci Agatinog stila pisanja pretpostavljaju da ce ovde naci u kombinaciji dva vecita romantika Harlija Kvina i g. Satervejta. Oni ce se kao i uvek slucajno sresti. Ali, naravno, nista nije slucajno kada su oni u pitanju. G. satervejt je bio u gostima na imanju svog prijatelja pukovnika Melrouza, inace policijskom inspektora za tu oblast kada je ovaj dobio poziv da hitno dodje na jedno imanje jer je njegov vlasnik Ser Dvaton nadjen ubijen u svojoj bibliteci. G.Satervejt krece sa njim i usput imaju udes kolima. U drugom autu je naravno - Harli Kvin. Na nagovor svog prijatelja uz pukovnikovu podozrivost i on krece sa njima. Pored ubijenog je razbijeno staklo na stonom satu a u njegovom dzepu razbijeno staklo na dzepnom satu. Oni ne pokazuju isto vreme. Upoznaju prelepu mladu udovicu koja je itekako imala razloga da se resi svog bogatog muza tim pre sto ona priznaje zlocin. Ubrzo se pojavljuje i jos jedna osoba koja priznaje zlocin. Sumnja pada i na njegovog licnog sobara koji ga je poslednji video zivog. Harli Kvin i g. Satervejt jos jednom dokazuju da su nenadmasan tandem kada treba pomoci zaljubljenima...

Pas na prvom mestu

Ovo je preslatka prica o fanaticnoj vezanosti jedne zene za svog psa, sada vec bolesnog i starog zbog koga ne moze da prihvati neki bolje placen posao koji bi podrazumevao odsustvovanje od kuce iako zna da tako nikada nece izaci iz krajnje bede u kojoj zivi u staroj iznajmljenoj sobi za koju vec dugo ne placa kiriju, bez hrane, bez garderobe koju je rasprodala da bi prehranila Terija i sebe. Ocajna, bez ikakvog izlaza, ona prihva davnasnju ponudu sada vec bogatog Artura Helideja koji joj se davno udvarao ali ga je ona tada odbila udavsi se za Majkla. No, Majkl je uskoro umro i ona je ostala sama sa Terijem. Sada je morala da popusti. Nesreca koja ce se Teriju uskoro desiti dovesce je do poznanstva sa tajanstvenim strancem koji joj je pomogao da ga preveze do veterinara. Njen zivot uskoro ce se promeniti iz korena.

Cvetovi magnolije

Ovde se srecemo sa jednom takodje simpaticnom ljubavnom pricom sa elementima zlocina u vidu ucene. Tea je resila da napusti muza i ode sa Vinsentom u novi zivot. Vinsent je ceka i misli da ona nece doci ali ona se pojavljuje. Iste veceri ona u novinama procita vest da je kompanija njenog muza pred propascu. Resava da se vrati kuci i ostane sa muzem jer zna da ce mu biti potrebna u teskim trenucima. Vinsent je odgovara ali ona teska srca ipak odlazi kuci znajuci da njen zivot vise nikad nece biti isti. Suocena sa muzem, zapanjena je njegovom pricom ali jos vise onim sto on ocekuje od nje. Ona prihvata ne bi li mu kupila sigurnost ali ga i kaznjava na nacin na koji nije mogao ni da pretpostavi.

UKOLIKO STE NEDAVNO PROCITALI OVU KNJIGU
I ZELITE SA NAMA DA PODELITE VASE UTISKE - UCINITE TO ODMAH...

Vi ste posetilac od 01.10.2003.
Copyright © 2003 - 2011 www.agatha-christie.net All Rights Reserved