THE REGATTA MYSTERY AND OTHER STORIES

MISTERIJA REGATE I DRUGE PRICE

ova kolekcija nije kod nas objavljena

THE REGATTA MYSTERY AND OTHER STORIES

God. 1939

VISE: Ova kolekcija sadrzi neke od prica koje su se vec pojavljivale u predhodnim izdanjima. Ovde se nalazi 9 kratkih prica i to:

The Regatta Mystery - Misterija na regati
The Mystery of the Baghdad Chest,
How Does Your Garden Grow?,
Problem at Pollensa Bay - Problem u Polensi
Yellow Iris - Zuti irisi
Miss Marple Tells a Story,
The Dream - San,
In a Glass Darkly,
Problem At Sea

Vecina od ovih prica je ekranizovana tako da dalje slede informacije o TV serijama, kao i kratak sadrzaj, kao i sadrzaj originalnih kratkih prica objavljenih u ovoj knjizi a koje su do sada objavljene kod nas


The Regatta Mystery - Misterija na regati

Zanimljiva prica o nestanku cuvenog dijamanta neprocenjive vrednosti na brodu punom zanimljivih likova. Naocigled desetine gostiju, kapetan Isak Poinc pokazuje svoj dijamant od koga se ne odvaja. pristaje na opkladu sa jednom devojcicom da ce uspeti da mu ga ukrade a da niko nece moci da ga nadje kod nje. Deset ljudi ga prenosi iz ruke u ruku gledajuci i komentarisuci. Isak Poinc ne skida pogled sa njega. Dok je bio kod nje, nevesto je izvela kao da joj je ispao. sagla se da ga podigne a onda izjavila da ga nema. Svi traze dijamant. Zaista ga nema. Isak Point joj cestita i placa opkladu trazeci da joj ga sada vrati ali ona zapanjeno izjavljuje da ga zaista nema. Niko nije napustio trpezariju na palubi. Svi su pretrazeni detaljno, cak i svaki santimetar palube ali kamenu ni traga. G. Parker Pajn je zamoljen da pomogne i on ubrzo dobija neverovatnu ideju kako se sve to desilo.

Postarija gospodjica Amelia Barrowby otrovana je u svome domu. Sumnja prvo pada na njezinu druzbenicu Katrinu. Poirot i Hastings upoznali su gospodjicu Barrowby ranije tog ljeta na sajmu cvijeca na kojem je po velikom detektivu nazvana nova ruza. Poirot odlazi u Amelijin dom, a novopronadjeno zanimanje za vrtlarstvo isplati mu se kad u Amelijinoj cvijetnoj gredici zamjeti nesto sumnjivo.


TV - How Does Your Garden Grow?
"Agatha Christie's POIROT III", 1991(UK/LWT) 52min.
David Suchet (Poirot), Hugh Fraser (Hastings), Philip Jackson (Japp), Pauline Moran (Miss Lemon), Peter Birch (Nicholai), John Burgess (Harrison), Trevor Darby (Trumper), Margery Mason (Amelia Barrowby), Dorcas Morgan (Lucy), Ralph Nossek (Dr Sims), Stephen Petcher (photographer), Philip Praeger (policeman), John Rogan (pathologist), Catherine Russell (Katrina Reiger), Anne Stallybrass (Mary Delafontaine), Tim Wylton (Henry Delafontaine)

Problem at Pollensa Bay - Problem u Polensi

Na svom odmoru u Polensi Parker Pajn ne moze da pobegne od zlocina. Dosao je da se odmori i nadao se da ce u tome i uspeti ali naleteo je na jednu svoju brbljivu poznanicu a tu se naravno odmah nasao i neko ko je imao problem. Nije u pitanju bilo ubistvo, cak ni zlocin... bila je tu tek majka zabrinuta za buducnost svog sina jer se zagledao u "neodgovarajucu devojku"... Parker Pajn pomaze zabrinutoj majci ali i zaljubljenom paru da svi budu zadovoljni. Usput upoznajemo i njegov lik i zadivljujucu sposobnost da iz mimike lica ili nesvesnog pokreta tela procita ne samo sagovornika vec i osobu koja nije ni svesna da je neko posmatra. Ta njegova osobina bice presudna u resavanju ovog "problema" u Polensi.

Yellow Iris - Zuti irisi

Evo nam opet Poaroa u resavanju misterije koja se desila pre godinu dana. Na pocetku je on bio zbunjen ali i zaintrigiran telefonskim pozivom kojim ga je uzurbani zenski glas pozvao da hitno dodje u jedan restoran za sto na kome su zuti irisi jer je pitanje zivota ili smrti... On ne zeli nista da prepusti slucaju i prihvata izazov. U restoranu srece svog prijatelja koji ga predstavlja okupljenima za stolom na kome su zuti irisi. Obzirom na njegovu cuvenu licnost dobija poziv da im se pridruzi. Za stolom su dve dame i on pokusava indiskretno da sazna koja mu je uputila poziv u pomoc od njih dve ali obe to negiraju. Barton Rasel je bogatas koji je priredio zabavu u cast njegove voljene pokojne zene Iris koja je umrla pre godinu dana u ovom istom restoranu za istim stolom. Zamracuju se svetla, pocinje muzika. Okupljeni za stolom su uplaseni jer je situacija identicna onoj kada je Iris umrla... Svetla se pale. Dama koja je sedela pored Poaroa klonula je na sto. Da li se ubila nemogavsi da izdrzi grizu savesti ili je ubijena jer je nesto videla? Poaro zapocinje svoju predstavu...

TV - The Yellow Iris
"Agatha Christie's POIROT V", 1993 (UK/LWT) 52min.
David Suchet (Poirot), Hugh Fraser (Hastings), Philip Jackson (Japp), Pauline Moran (Miss Lemon), Stefan Gryff (General Pereira), Dorian Healy (Anthony Chapell (Episode 046)), Carol Kenyon (Singer), Joseph Long (Luigi), Leonard Maguire (Grove), Robin McCaffrey (Iris Russell), Tracy Miller (Singer), Hugh Ross (Stephen Carter), Geraldine Somerville (Pauline Wetherby), David Troughton (Barton Russell), Yolanda Vazquez (Lola), Arturo Venegas (Hotel Receptionist)

TV - In a Glass Darkly
"Agatha Christie's Hour", 1982(UK/ThamesTV) 1H
Nicholas Clay (Matthew Armitage), Shaun Scott (Neil Carslake), Emma Piper (Sylvia Carslake)
TV - Problem At Sea
"Agatha Christie's POIROT I", 1989(UK/LWT) 52min.
David Suchet (Poirot), Hugh Fraser (Hastings), Philip Jackson (Japp), Pauline Moran (Miss Lemon), Sheila Mathews (Mrs Clapperton), Ben Aris (Captain Fowler), Geoffrey Beevers (Tolliever), Jack Chissick (Bates), Anne Firbank (Ellie Henderson), Melissa Greenwood (Kitty Mooney), Victoria Hasted (Pamela Cregan), Colin Higgins (Skinner), Roger Hume (General Forbes), Louisa Janes (Ismene), Caroline John (Mrs Tolliver), PanayotisKaldis (First Hawker), Yorgos Kotanidis (Photographer), Stathis Mauropoulos (Second Hawker), John Normington (Colonel John Clapperton), James Ottaway (Russell), Dorothea Phillips (Kelly Morgan), Sheri Shepstone (Emily Morgan)

"PROBLEM NA MORU" I "NEVJEROJATNA KRADJA"Krstareci Sredozemljem, Poirot i njegovi saputnici su nadomak Aleksandije. Na brodu je i Pukovnik Clapperton koji izaziva opste simpatije kao zrtva svoje ohole zene. Pre nego se iskrcao u obilazak luke, Poirot i vecina drugih cuju njihovu svadju. Naime, Pukovnik je pozvao svoju zenu da podje sa njim i ona ga je odbila uz grube reci. Vrativsi se iste veceri na brod, nalaze gospodju Clapperton opljackanu i ubijenu. Dok su oni obilazili grad, neko ju je svirepo izbo nozem. Zeleci da izbegne skandal, kapetan broda moli Poirota da istrazi slucaj... On to i cini uz pomoc jedne devojcice i njene lutke...
"PRINC I IGRACICA" I "SAN"The Dream - San
Poaro odlazi na poziv u posetu ekscentricnom bogatasu, vlasniku fabrike u predgradju Londona. Pomalo zbunjen okolnostima pod kojima je primljen na razgovor sa njim pod cudnim merama obezbedjenja i u tudjoj kancelariji koja je pri tome bila potpuno zamracena i gde je samo Poaro bio osvetljen jakom lampom. Nazirao je lik preko puta sebe koji mu se zalio na svoj cudan san koji ga je svake noci proganjao. U tom snu on uvek u isto vreme i na isti nacin puca u sebe... Poaro sumnja da neko zeli da ga ubije i da ga mozda hipnotise ne bi li sam to uradio i zeli da ga i on podvrgne hipnozi, no ovaj to odbija. Ubrzo je nadjen mrtav. Sve je isto kao u njegovom snu ali Poaro sumnja da je to bio samoubistvo, mada je pred njim gotovo neresiv problem jer su mnoge stvari kontradiktorne. No, kako za Poaroa ne postoje reci neresivo i nemoguce, on uspeva da se izbori i sa ovim slucajem i to zahvaljujuci malom triku koji je upotrebio a koji mu je pokazao nacin na koji je ovo ubistvo moglo da bude izvrseno. Odlicna prica i prilicno dobra filmska adaptacija u isto vreme preporuka su i za citanje i za gledanje ovog filma.

TV - The Dream
"Agatha Christie's POIROT I", 1989(UK/LWT) 52min.
David Suchet (Poirot), Hugh Fraser (Hastings), Philip Jackson (Japp), Pauline Moran (Miss Lemon), Richard Bebb (Voice of Newscaster), Donald Bisset (), Fred Bryant (Second Watchman), Christopher Gunning (Bandmaster), Alan Howard (Hugo Cornworthy & Benedict Farley), Arthur Howell (Fencing Instructor), Paul Lacoux (Dr Stillingfleet), George Little (Dicker), Neville Phillips (Holmes), Joely Richardson (Joanna Farley), Christopher Saul (Tremlett), Mary Tamm (Louise Farley), Martin Wenner (Herbert Chudley), Tommy Wright (First Watchman)

UKOLIKO STE NEDAVNO PROCITALI OVU KNJIGU
I ZELITE SA NAMA DA PODELITE VASE UTISKE - UCINITE TO ODMAH...

Vi ste posetilac od 01.10.2003.
Copyright © 2003 - 2011 www.agatha-christie.net All Rights Reserved