Srpska pruga inspirisala Agatu Kristi: Evo kako je nastalo „Ubistvo u Orijent ekspresu“!

NOVA ekskluzivna železnička turistička trasa koja je polazila iz Londona preko Beograda do Carigrada i mala nezgoda koja se dogodila na šinama Kraljevine Srbije, inspirisala je Agatu Kristi da napiše jednu od njenih čuvenih priča.

Reklamni slogan francuske železničke kompanije „Nova ruta preko Londona, Pariza, Minhena, Beča, Budimpešte, Beograda (kroz Zemun) do Konstantinopoljaprivukao je poznatu spisateljicu detektivskih romana i ona se upustila u neobičnu avanturu do egzotičnog orijenta – preko današnje Srbije.

Naime, voz kojem je putovala bio je zarobljen u snegu! Ogromni nanosi snega zaustavili su putnike do Carigrada na čitava dva dana i dve noći.

Agata Kristi je gledala kroz prozor svog kupea, videla je samo sneg, pustoš i beznađe. Upravo na tom mestu rađa se nova ideja za pisanje romana „Ubistvo u Orijent Ekspresu“, a nova pruga Kraljevine Srbije postaje glavno mesto ubistva, ali i velika misterija za detektiva Herkula Poaroa.

Originalno objavljeno na http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/reportaze/aktuelno.293.html:613735-Srpska-pruga-inspirisala-Agatu-Kristi-Evo-kako-je-nastalo-Ubistvo-u-Orijent-ekspresu gde možete pročitati i malu istoriju železničke stanice Zemun.

Pogledano 1.214 puta, 1 pregleda danas

Možda će vam se svideti i ovo:

Ostavite komentar

%d bloggers like this: