Tajne beleżnice Agate Kristi

tajne_belezniceBeogradski izdavac Admiral Books objavio je u junu 2011. godine knjigu Dzona Kurana“ „Tajne beleżnice Agate Kristi : pedeset godina stvaranja misterija“ (Agatha Christie’s Secret Notebooks)

Verovatno da u svetu nema coveka koji nije cuo za Agatu Kristi, procitao neku njenu knjigu, odgledao film ili epizodu TV serije snimljene po njenim delima, ili prisustvovao izvodjenju nekog njenog pozorisnog komada. Spisateljica koja je stvorila legendarne detektive, Herkula Poaroa i gospodjicu Marpl, upisala se u istoriju svetske knjizevnosti XX veka preobrazivsi detektivsku prozu i kriminalisticki zanr, oborivsi sve rekorde u objavljenim tirazima i – verovatno najvaznije – zabavivsi generacije i generacije citalaca.

Nakon smrti Agatine cerke Rozalind krajem 2004. godine, izuzetno zavestanje je otkriveno. Smestene medju njenim stvarima u porodicnoj kuci u Grinveju, nalazile su se Agatine privatne zabeleske. Sedamdeset tri rukom pisanih sveski prepunih zabeleski, lista i nacrta kojima je definisala sve planove i ideje za vecinu svojih knjiga, drama i prica ocarace svakoga ko je procitao makar jednu od prica Agate Kristi.

Marljivi izucavalac zivota i dela Agate Kristi Dzon Kuran bio je u prilici da razgleda, analizira i klasifikuje beleznice u kojima je velika spisateljica pedeset godina stvarala svoje misterije, te da u ovoj knjizi predoci citaocima najvaznije periode stvaranja i osobeni kreativni proces, omogucivsi nam da nakratko zavirimo u um najpoznatije autorke detektivskog romana.

Autor je dokumentarno blago pronadjeno u beleznicama u svojoj knjizi preuredio i organizovao na nacin koji mu se ucinio najuputnijim: ne po hronoloskom redu nastanka pojedinih knjiga, niti po njihovim protagonistima, vec po zajednickim temama. Tako citalac moze zahvaljujuci njegovom radu proniknuti u nacin na koji je velika spisateljica razmisljala kada je pripremala romane o, recimo, ubistvima u inostranstvu, ubistvima na putovanju, tajnim identitetima ili zlocinima iz proslosti – a sve su to danas klasicne teme za zanr kriminalisticke proze.
Ova interesantna i uzbudljiva knjiga je neizostavna za sve koji su ikada strepeli nad sudbinama junaka Agate Kristi i pitali se ko je pocinio zlocin sa kojim se moraju pozabaviti Poaro, Marplova ili drugi njeni detektivi, a ono po cemu se ona odlikuje jesu i dve price Agate Kristi koje nikada pre ove knjige nigde nisu objavljene, sa – naravno – Herkulom Poaroom u glavnoj ulozi!

Pogledano 18 puta, 1 pregleda danas

Možda će vam se svideti i ovo:

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.