„Ubistvo u Orijent ekspresu“ nastalo je po ovoj tužnoj priči…

lindberghbabyposterNa današnji dan 1932. kidnapovan je dvadesetomesečni sin američkog pilota Čarlsa Lindberga, prvog pilota koji je preleteo Atlantik 1927. Beba je nađena mrtva u maju, a taj događaj je podstakao donošenje tzv. Lindbergovog zakona kojim je na području SAD za otmicu predviđena smrtna kazna.

Letom preko Atlantika 1927. godine Čarls Lindberg je zadivio svet. Nepoznati pilot američke poštanske službe, nadmašio je ondašnje letačke asove i tako dokazao da su samopouzdanje, hrabrost i upornost najbolji saveznici na putu ka uspehu.

Decembra iste godine upoznao je En Morou, ćerku američkog ambasadora u Meksiku. Pojedini Lindbergovi biografi tvrde da je En bila prva žena koju je pozvao na sastanak. Mladi par će se venčati u proleće 1929. godine i tokom godina dobiti šestoro dece.

Srčana mana koju je imala Enina sestra inspirisala je Lindberga da, u saradnji sa nobelovcem dr Aleksisom Karelom, konstruiše “veštačko srce” – perfuzionu pumpu. Taj izum je utabao put savremenoj transplantaciji organa i operacijama na otvorenom srcu.

Tragedija koja je zadesila Lindbergove 1932. godine potresla je Ameriku i okarakterisana je kao zločin veka. Njihov dvadesetomesečni sin je otet i za njega je tražen otkup od 50 000 dolara.

Lindbergovi su platili zahtevani iznos, ali nikada više nisu videli svog mališana. Njegov leš je pronađen nekoliko meseci kasnije u blizini porodičnog imanja. Zbog zločina je osuđen i pogubljen izvesni Bruno Hauptman, a cela priča je poslužila Agati Kristi za stvaranje zapleta u knjizi “Ubistvo u Orijent Ekspresu”.

Posle rata bavi se pisanjem knjiga od kojih je najznačajnija autobiografija izdata 1954. godine za koju je dobio Pulicerovu nagradu. Po toj knjizi je 1957. godine snimljen film “Duh Sent Luisa” sa Džejmsom Stjuartom  u glavnoj ulozi.

Lindberg je umro 1974. godine na Havajima. Iza sebe je ostavio voljenu En, priču o legendarnom letu, ali i tri ljubavnice sa kojima je imao ukupno sedmoro dece.

Kompletan tekst kao i dosta fotografija potražite na stranici izvora u tekstu dole.

Izvor: http://www.prva.rs/zivot/zivotne-price/67675/ubistvo-u-orijent-ekspresu-nastalo-je-po-ovoj-tuznoj-prici.html

Pogledano 1.474 puta, 1 pregleda danas

Možda će vam se svideti i ovo:

Ostavite komentar