10 klasičnih romana Agathe Christie koje bi svaki ljubitelj misterija trebao pročitati

08-rsz_agatha-christie-0061-692x360

Svaki čitatelj-ljubitelj misterija zna da je jedan od najboljih pisaca misterija svih vremena Christie. Od Herculea Poirota do gospođice Jane Marple, svaki od njezinih romana ostavlja čitatelje da se pitaju: “Kako je ona to učinila?”

Ako ste čitatelj trilera i misterija, šanse su da čitate sve od Djevojke koja se igrala vatrom do Nestale i natrag. Ali sljedeći put kada budete u potrazi za misterijem koji će vam se vrtjeti po glavi dugo nakon što ga pročitate, pokušajte s jednim od klasičnih Agathe Christie: žene koja je napisala knjigu – doslovno – o misterijima.

08-rsz_agatha_christie_-_ubojstvo_u_orient_expresu-500x500

Ubojstvo u Orient Expressu (Mozaik knjiga, V.D.T.)

Odmah nakon ponoći, poznati Orient Express zaglavio je na tračnicama zbog nanosa snijega. Do jutra, milijunaš Samuel Ratchett leži mrtav u svom kupeu, izboden desetak puta, s vratima zaključanima iznutra. Jedan od njegovih kolega putnika mora biti ubojica.

Izoliran olujom i ubojicom u svojoj sredini, detektiv Hercule Poirot mora pronaći ubojicu među desetak neprijatelja mrtvaca prije nego što ubojica odluči ponovno napasti.


08-rsz_agatha_christie__513df7ac029bc

Deset malih crnaca (Globus, V.D.T.)

Prvo ih je bilo deset – znatiželjni asortiman stranaca pozvanih kao vikend gosti na privatnom otoku u blizini obale Devona.

Njihov domaćin, ekscentrični milijunaš svima nepoznat, nigdje se ne može naći. Jedino što gosti imaju zajedničko je opaka prošlost koju oni ne žele otkriti – i tajna koja će zapečatiti njihovu sudbinu. Svatko je označen za ubojstvo.

Jedan po jedan su plijen. Prije nego vikend prođe, neće biti nikoga. I samo su mrtvi izvan svake sumnje.


08-rsz_agatha_0018

Ubojstvo Rogera Ackroyda (V.D.T.)

U selu King’s Abbot iznenadno samoubojstvo udovice izaziva glasine da je ubila prvog supruga, da je bila ucjenjivana i imala tajnu aferu s bogatim Rogerom Ackroydom.

Slijedeće večeri, Ackroyd je ubijen u svojoj zaključanoj radnoj sobi – ali ne prije nego je dobio pismo koje otkriva ucjenjivača udovice. King’s Abbot je pun osumnjičenih, uključujući živčanog batlera, Ackroydovog neuračunljivog posinka i njegovu šogoricu, gđu Cecil Ackroyd koja se nastanila u žrtvinoj kući.

Sada je na poznatom detektivu Herculeu Poirotu, koji je u mirovini i bavi se vrtlarenjem u King’s Abbotu, da riješi slučaj ubojstva Rogera Ackroyda – zadatak u kojem mu pomažu seoski liječnik i pripovjedač James Sheppard te Sheppardova genijalna sestra Caroline.


 08-rsz_253914

Ubojstvo u vikariji (Globus)

Ubojstvo u vikariji debi je gđice Jane Marple, uvijek spokojne i iznimno voljene detektivke.

S darom da nasluti zlonamjernu stranu ljudske prirode, gospođica Marple upućena je na svoj prvi slučaj u lokalnoj vikariji.

Pukovnik Protheroe, sudac kojega cijeli grad mrzi, ustrijeljen je u glavu. Nitko nije čuo pucanj. Nema tragova. Ipak, čini se da svi oko vikarije imaju razloga da žele pukovnika mrtvog.

Gospođica Marple utrkuje se s vremenom dok slijedi upletene tragove misterioznog ubojice, bez imalo pomoći lokalne policije.


 08-rsz_253375

Ubojstva po abecedi (Globus)

Na slobodi je serijski ubojica koji radi po abecedi te kao jezive posjetnice pokraj mrtvih tijela svih žrtava ostavlja Željeznički Vodič otvoren na imenu grada u kojem su se ubojstva dogodila.

Nakon što je počeo s Andoverom, Bexhilom i zatim Churstonom, čini se da su šanse da ubojica bude uhvaćen male – sve dok ne učini ključnu i uzaludnu pogrešku, izazivajući Herculea Poirota da mu pobrka planove.


08-rsz_agatha_christie__513f423cb0ec0

Usnulo umorstvo: posljednji slučaj gospođice Marple (Globus)

Ubrzo nakon što se Gwenda preselila u svoj novi dom, počinju se događati čudne stvari.

Unatoč njezinim najboljim nastojanjima da modernizira dom, uspjelo joj je samo iskopati njegovu prošlost. Što je još gore, imala je iracionalan osjećaj užasa svaki put kada bi se popela stubama.

Nasmrt preplašena, Gwenda se obraća gđici Marple da joj pomogne istjerati duhove. One sada trebaju riješiti “savršeni” zločin počinjen prije mnogo godina.


 08-rsz_agatha_0009

Sajam zločina (V.D.T., Vedis)

Sir George i Lady Stubbs, domaćini seoskog piknika, osmislili su ideju za roman o izvođenju tajnovitog lažnog ubojstva. U dobroj vjeri, Ariadne Oliver, poznata spisateljica krimića, slaže se da organizira njihov lov na ubojicu.

Unatoč tjednima pedantnoga planiranja, u zadnji tren Ariadne zove svoga prijatelja Hercula Poirota za stručnu pomoć. Instinktivno je osjetila da će se nešto zlokobno dogoditi.


 08-rsz_large

Smrt na Nilu (Globus, Mozaik knjiga)

Mirno krstarenje duž Nila razbijeno je otkrićem da je Linnet Ridgeway ustrijeljena u glavu.

Bila je mlada, moderna i lijepa djevojka koja je imala sve – sve dok nije izgubila život. Hercule Poirot prisjeća se ranijeg ispada od strane kolege putnika: “Htio bih staviti svoj mali dragi pištolj na njezinu glavu i samo pritisnuti okidač“.

Ipak, na ovoj egzotičnoj lokaciji nikada ništa nije onakvo kakvim se čini.


08-rsz_agatha_0016

Čovjek u smeđem odijelu (V.D.T.)

Novo siroče Anne Beddingfield dolazi u očekujući uzbuđenje.

Nije očekivala da će ga pronaći na platformi stanice podzemne željeznice Hyde Park Corner. Kada se suputnik baca na tračnice i pogiba, ‘liječnik’ na sceni čini se ima namjeru istražiti žrtvu radije nego da je pregleda…

Naoružana jednim jedinim tragom, Anne razotkriva bezličnog ubojicu poznatijeg samo kao “Pukovnik” – dok se ‘Pukovnik’ bori da ju eliminira.


 08-rsz_06001-big

Zagonetni događaj u Stylesu (Artresor naklada)

Poznati slučaj koji je pokrenuo karijeru Herculea Poirota.

Kada je bogata nasljednica ubijena, Poirot se vraća iz mirovine kako bi pronašao ubojicu. Kao vrhunski detektiv, probija put kroz popis osumnjičenih, pronalazeći rješenje u pomno planiranom zapletu u koji je gotovo nemoguće povjerovati.


Izvor: http://citajme.com/10-klasicnih-romana-agathe-christi-koje-bi-svaki-ljubitelj-misterija-trebao-procitati/
Autor: Igor Strutinski

Pogledano 1.549 puta, 2 pregleda danas

Oznake za ovaj tekst još uvek nisu postavljene.

Agatha Christie EX-YU Fan Page

Svetlana Anđelić, pokrenula i održava sajt Agate Kristi za Ex-Yu područje od 01. oktobra 2003. godine

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

%d bloggers like this: