10 najboljih misterija legendarne Agate Kristi

KRALJICA KRIMI ŽANRA – 10 najboljih legendarne Agate Kristi: Koji krimi je vaš favorit? – Svojim jednostavnim stilom pisanja i istančanim dijalozima kao glavnom naracijskom formom, neočekivanim preokretima osvojila je ceo svet

10 najboljih misterija legendarne Agate Kristi

 

je bila britanska književnica, najpoznatija po svojim detektivskim i kriminalističkim romanima.

Njene knjige su prodate u više od dve milijarde primeraka, prevedene su na desetine jezika, a ekranizacije njenih dela podigle su njenu popularnost na još veći nivo. Najpoznatiji njen lik njenih kriminalističkih romana je Herkul Poaro.

Slavna knjiženica je rođena 15. septembra davne 1890. godine, a mi vam u nastavku izdvajamo neka njena najpoznatija i najbolja dela.

10 najboljih legendarne Agate Kristi

Ubistvo u Orijent Ekspresu

Kada neko spomene Agatu Kristi, mnogima prvo padne na pamet jedan od njenih najvećih romana. Radnja, nalik vrlo jednostavna, prati grupu putnika koji su se zaglavili u snežnoj mećavi, a jedan od njih, američki tajkun, uboden je nožem. Vrata njegovog kupea bila su zaključana iznutra, što slavnog detektiva Poirota, koji se takođe našao u vozu, natera na njegovo slavno „korišćenje malih sivih stanica“.

Zanimljivo je da su književnicu za pisanje ovog romana inspirirali stvarni događaji, a velika posvećenost detaljima i opisu voza u delu proizlazi iz toga što je i sama putovala ovim prevoznim sredstvom kako bi ga što vernije dočarala.

10 najboljih misterija legendarne Agate Kristi
foto: Profimedia

Ubistvo Rodžera Akrojda

koji je, na neki način, Agatu vinuo u zvezde, krije se iza imena bogatog Rodžera. Upravo je to roman u kojem se vraća nakon šest godina i od izlaska Kristinog prvog krimića. U ovom romanu je Poirot već u penziji pa se povlači na selo nadajući se da će tamo pronaći mir.

Ali kada je ubijen njegov prijatelj koji je previše znao, i to na dan kada je hteo da objavi veridbu svog naslednika, kreće u neočekivanu avanturu koja će na površinu doneti i davno zakopane uspomene.

Upravo je ovaj Britanska organizacija književnika kriminalističkih romana proglasila najboljim kriminalističkim romanom svih vremena.

Najavljuje se ubistvo

Kada se igra pretvara u stvarnost, a nešto što je trebalo da bude zabavna detektivska igra postaje lov na pravog ubicu, tu nastupa gospođica Džejn Marpl, mala simpatična dobroćudna starica koja je redovno u ulozi detektivke kada Kristi svoju radnju smešta na selo.

Tako je bilo i u ovom slučaju, kada je u lokalnim seoskim novinama izašao članak koji je, kako se činilo, pozivao na zabavnu igru u hotelu. Ali tačno u 19 sati čuju se tri pucanja koja su za sobom povela pravu žrtvu. U istom hotelu odsela je i gospođica Marple, a ono što će otkriti predstavlja pravo zapleteno klupko porodičnih odnosa.

Pet malih praščića

u kojem Kristi odstupa od svoje linerane radnje, te se koristi retrospekcijom seže u prošlost žene koja je optužena za ubistvo svog supruga.

Ali 16 godina kasnije njena ćerka je odlučna u tome da dokaže nevinost svoje majke. Mogućih ubica je čak petero, a svaki od njih, iz svoje vizure, donosi svoju priču o danu kada se dogodilo ubistvo.

Filip Blejk, Meredih Blejk, Elsa Grir, Cecilia VilliJams i Angela Varen vode vas na pravo putovanje i potragu za ubicom. Ali jedan će detalj Poirotu će posebno zapasti za oko.

foto: Profimedia

Ubistva po abecedi

Osim što je u svoje romane unosila retrospektivnu komponentu, osmislila je nešto što nije niko nikada pre nje. Naime, Kristi uvodi lik serijskog ubice i time daje novi pogled na detektivsku priču, što su mnogi kasnije kopirali.

Njen protagonista, kako se čini, nasumično ubija ljude. Tu je gospođica Alis Ašer, Beti Bernard, Ko je sledeća žrtva?

Poaro će, kao i uvek, osuminjičene oko sebe i objašnjavajući im kako je došao do otkrića.

Mačka među golubovima

U širokoj lepezi različitih likova ponovno se nalazi inspektor Poaro koji će pokušati da sazna šta se dogodilo princu jednog kraljevstva i kakve veze s njime ima Dženifer, učenica škole, ali i njeni nastavnici, posebno ubijena Grejs Springer.

Nemezis

Reč je o možda jednoj od najtužnijih knjiga Agate Kristi, naročito kada shvatimo zašto je ubistvo uopšte počinjeno.

Gospođica Marpl prima neobično pismo od bogataša iz knjige „Karipska misterija“ – njegov sin je umro u zatvoru, a nije počinio ubistvo zbog kojeg je osuđen.

Marplova mora da krene na put, kako bi u zabačenom mestu u kojem žive tri čudne sestre otkrila pravog ubicu.

foto: Profimedia

Iskrivljena kuća

Ako je „Nemezis“ najtužnija knjiga Kristijeve, „Iskrivljena kuća“ je svakako najbizarnija. Čarls Hejvord upoznaje porodicu žene u koju je zaljubljen, uvrnutu skupinu likova koja živi u „iskrivljenoj kućici“ iz dečje pesmice.

Kada glava porodice, deda Aristid bude otrovan sopstvenim lekovima, a zatim i dvanaestogodišnja Džozefina, koja se ruga policiji, biva napadnuta, Čarls će morati da otkrije ko je od njih počinilac. A rešenje misterije zaprepastiće i njega, i čitaoce.

Nesreća nevinih

Dobročiniteljka Rejčel napunila je kuću ratnim siročićima, a godinama kasnije, jedan od njih je osuđen zbog njenog ubistva. Uvek je tvrdio da ga je, u noći zločina, povezao automobilom neki čovek, ali taj se nije pojavio sve do kraja suđenja. Navodni ubica umro je u zatvoru, a odjednom u život njegove porodice ulazi Artur Kalgari, muškarac koji ga je povezao automobilom. Kalgari neće samo rešiti njihovu dilemu – da li je Džeko ubio ženu koju su svi smatrali majkom – već će i otvoriti brojne stare rane kod svakoga od njih.

Zavesa

Poaro i kapetan Hejstings ponovo zajedno, i to na mestu zločina iz prve knjige sa belgijskim detektivom, „The mysterious affair at Styles“.

Detektiv, koji je sada u kolicima, kaže da je „X“ izvršio pet ubistava i izvukao se sa time. Nevini su osuđeni ili pogubljeni, a „X“ i dalje hara. Kraj ove knjige je i kraj sjajne karijere Herkula Poaroa.

 

Izvor: https://stil.kurir.rs/lifestyle/knjige/110991/10-najboljih-misterija-legendarne-agate-kristi-koji-krimi-roman-je-vas-favorit

Pogledano 966 puta, 1 pregleda danas

Agatha Christie EX-YU Fan Page

Svetlana Anđelić, pokrenula i održava sajt Agate Kristi za Ex-Yu područje od 01. oktobra 2003. godine

Možda će vam se svideti i ovo:

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

%d bloggers like this: