10 stvari koje niste znali o Agathi Christie

06-agathachristie1

Romani Agathe treća su po redu objavljivana pisana djela na engleskom jeziku, odmah nakon Biblije i Shakespearovih drama

Prva dama krimića Agatha Mary Clarissa rođena je na današnji dan, 15. rujna 1890. U svojih 85 godina života napisala je 66 detektivskih romana i 14 kolekcija kratkih priča. Njena se djela prevode na sve svjetske jezike, a osim što je bila romanopisac, bila je i izvjestan dramaturg s igranim djelima koja se i danas postavljaju na kazališne daske prema njenim idejama. Prva knjiga s Herculeom Poirotom kao glavnim likom izdana je napokon 1920. godine nakon što je neko vrijeme bila odbijana od strane svih izdavača, a „Misteriozna afera u Stylesu“ ubrzo je postala odskočna daska u Agathinoj karijeri. Da je njeno naslijeđe još uvijek jednako prisutno, jasno je iz nedavno objavljene vijesti kako je britanska spisateljica Sophie Hannah odlučila napisati u kojem se pojavljuje Hercule Poirot te na taj način oživjeti njegov lik. Roman će biti predstavljen na Festivalu Agathe Christie u njenom rodnom gradu Torquayu, a hoće li spisateljica uspjeti dostojno zamijeniti kraljicu krimića prosudit će kritika.

Kako bi obilježili rođendan Agathe odabrali smo 10 manje poznatih i vrlo zanimljivih činjenica o njenom fascinantnom životu.

1. Agatha nikad nije formalno obrazovana. Majka ju je naučila čitati, a otac podučavao matematiku. Od guvernante je naučila francuski koji je usavršila u Parizu u tinejdžerskim godinama.


06-agathachristie

2. Rođena kao Agatha Miller, 1914. se udala za svog prvog muža Archieja Christieja čije prezime je zadržala nakon razvoda 1928. godine. U zapletu poput onih u svojim romanima, Agatha je 1926. godine nestala na punih 11 dana. Spisateljici je u to turbulentno vrijeme umrla majka te je otkrila da muž ima aferu tako da je samo sjela u svoj automobil i nestala. Auto je pronađen napušten i policija se već bojala najgoreg, no 11 dana kasnije se pojavila u hotelu Old Swan nikada ne otkrivši gdje je bila. Zanimljivo je kako se u hotel prijavila s prezimenom muževe ljubavnice.

3. 1930. godine udala se po drugi put. Njen odabranik bio je arheolog Max Mallowan kojeg je upoznala na arheološkom iskopavanju kao entuzijastični arheolog amater. On je svoj viteški čin primio 1968. zbog zasluga na polju arheologije, dok je Agatha imenovana titulom Dame tri godine kasnije. Time su postali svojevrstan „power couple“ svog vremena.

4. Rad na arheološkim iskopinama rezultirao je eminentnim talentom na polju fotografije.

5. 1922. godine proputovala je cijeli krug oko svijeta.

6. Obožavala je surfati, štoviše jedna je od prvih ikad zabilježenih Britanki koje su stale na surfersku dasku kada je posjetila Havaje 1922. godine.

Agatha Christie na arheološkom iskapanju u Petri
Agatha na arheološkom iskapanju u Petri

7. Hercule Poirot je njezin najpoznatiji detektivski lik i jedini fiktivni karakter u povijesti čija je osmrtnica objavljena u listu The New York Times.

8. Nikad nije dopuštala da ilustracija Poirota bude objavljena na naslovnici knjige. Sama je točno znala kako bi trebao izgledati, naime dva puta ga je „vidjela“ uživo. Jednom kako ruča u hotelu Savoy, a drugi put na krstarenju Kanarskim otocima.

9. Osim Poirota, Agatha je poznata i po svojem ženskom pandanu poznatom belgijskom detektivu – Miss Marple koja je također doživjela brojne ekranizacije. Agatha je napisala i 6 romana ljubavne tematike, tri knjige poezije i nekoliko drama pod pseudonimom Mary Westmacott, punih 20 godina skrivajući svoj pravi identitet.

10. Agatha jedina je spisateljica krimića koja je doživjela jednaku međunarodnu slavu kao dramaturg. Napisala je najizvođeniju predstavu na svijetu, „Mišolovku“, koja je prvi put postavljena na kazališne daske 1952. i do danas se bez prekida nalazi na repertoaru. Predstava je poznata po velikom zaokretu na kraju, a publika je prije svakog izvođenja zamoljena da nikome ne otkrije završetak nakon izlaska iz kazališta.

Izvor: http://www.buro247.hr/kultura/knjige/10-stvari-koje-niste-znali-o-agathi-christie.html

 

Pogledano 328 puta, 1 pregleda danas
Oznake za ovaj tekst još uvek nisu postavljene.

Agatha Christie EX-YU Fan Page

Svetlana Anđelić, pokrenula i održava sajt Agate Kristi za Ex-Yu područje od 01. oktobra 2003. godine

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

%d bloggers like this: