10 zanimljivih činjenica o gospođici Marple

Miss Marple

jedan je od najslavnijih fiktivnih detektiva svih vremena, koja ponosno stoji rame uz rame sa muškarcima poput Poirota i Sherlocka. S godinama su je na daskama, televiziji i velikom platnu glumile brojne glumice, a od onih koje je imala priliku videti za svog života, Agathi je navodno bila najdraža Joan Hickson, kojoj je osobno poslala poruku „nadam se da ćeš jednog dana glumiti moju dragu Marple“. Donosimo vam 10 zanimljivih činjenica o ovoj pronicljivoj usedelici, a za koje možda još uvek niste čuli.

1. Agathe je Miss Marple uvela u svoje romane deset godina posle Poirota i prvi put ju je svetu predstavila u kratkoj priči „Klub utorkom uveče„, objavljenoj 1927. u jednim novinama.

2. Prvi u kojem je naša draga stara dama imala glavnu ulogu bio je „Ubistvo u vikarijatu„, objavljen 1930. godine.

3. I dok je slavnu spisateljicu nervirao i njegova iznenadna slava, dotle je gospođicu Marple jako voljela, i to iz prilično očiglednih jer je njen lik bazirala na ženama koje je voljela. Naime, Agathu su za stvaranje lika gospođice inspirisale prabaka i tetka.

4. Svoju konačnu odluku da stvori njen lik, je donela inspirisana drugim likom koji se sama stvorila. Radi se o usedelici Caroline Sheppard koji je smestila u svoj krimi roman „Ubistvo Rodžera Akrojda„. Kad je Michael Morton odlučio da uradi adaptaciju istoimene za , ulogu Caroline dao je mladoj devojci, a Agatha je zaključila da mora dati glas i staricama, i tako je nastala i naša vremešna gospođica.

5. Malo, šarmantno mesto u kome živi gospođica Marple, St Mary Mead, u stvarnosti ne postoji.

6. Jane Marple pojavljuje se u 12 krimi novela i 20 kratkih priča Agathe Christie.

7. Gospođica Marple nikad se nije udavala niti imala dece, a njeni jedini rođaci su nećak Raymond West, spisatelj i playboy koji joj ponekad pomaže sa slučajevima i nećakinja Mabel Denham koja je optužena za ubistvo u kratkoj priči „Otisak palca svetog Petra„.

8. Nije poznato da li je gospođica Marple ikad radila za novac (poznato je samo da je volontirala u ratu), a pod stare dane živi od novca koji joj šalje nećak Raymond West.

9. Njene godine se spominju azina u romanu „Hotel Bertam“ gde se ona priseća kako je u hotelu bila s 14 godina i kako je od tada prošlo gotovo šezdeset godina.

10. Naša draga Jane je dobrodušna stara dama koja uvek zapošljava mlade žene iz lokalnog sirotišta te smo tako u romanima i pričama Agathe Christie upoznali Claru, Emily, Alice, Esther, Gwendu i Amy.

Izvor: https://100posto.hr/bubble/10-zanimljivih-cinjenica-o-gospodici-marple

Pogledano 872 puta, 1 pregleda danas
Oznake za ovaj tekst još uvek nisu postavljene.

Agatha Christie EX-YU Fan Page

Svetlana Anđelić, pokrenula i održava sajt Agate Kristi za Ex-Yu područje od 01. oktobra 2003. godine

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

%d bloggers like this: