100. rodjendan Herkula Poaroa i „Misterije u Stajlsu“

  1. rodjendan – Na današnji dan pre tačno 100 godina zvanično je rodjen Herkul Poaro.

100. rodjendan

Naime, pre tačno 100 godina The Times je počeo da objavljuje u nastavcima prvi roman Agathe Christie „Misterija u Stajlsu“ u kome se pojavljuje Hercule Poirot pa je ovo istovremeno i 100. rodjendan prvog romana slavne književnice.

Roman kao celina je premijerno objavljen krajem oktobra 1920. godine u Sjedinjenim Državama od strane izdavača Johna Lanea, koji je 21. januara 1921. godine štampao i prvo britansko izdanje romana.

100. rodjendan

U svom debitantskom romanu, književnica koja će kasnije dostići svetsku slavu, Agatha Christie po prvi put predstavlja likove Herculea Poirota, ekscentričnog belgijskog detektiva s britanskom adresom, kapetana Arthura Hastingsa, Poirotova prijatelja, kao i inspektora (kasnije višeg inspektora) Jamesa Jappa. Poirot, izbeglica iz Prvog svetskog rata, polako se navikava na život u Engleskoj u blizini doma Emily Inglethorp, koja mu je pomogla da izbegne iz Belgije. U Stylesu istovremeno boravi i Hastings, koji je na odmoru, a kada dolazi do ubistva, njih dvojica zajedno rade na rešavanju slučaja. Interesantno je kako je upravo Styles mjesto radnje i posljednjeg romana s Poirotom u glavnoj ulozi, Curtain, gde on i umire.

Izvorni tekst romana sadrži nacrt kuće, crtež mesta ubistva i nacrt fragmenta testamenta Emily Inglethorp. Roman je pisan u prvom licu, iz ugla kapetana Hastingsa, koji prepričava ceo slučaj.

Radnja je smještena u engleskom seoskom dvorcu Styles tokom Prvog svetskog rata, 1917. godine gde se Hastings oporavlja od ranjavanja i prihvata poziv starih prijatelja Cavendisha. Tu susreće starog poznanika iz belgijske policije, slavnog detektiva Herculea Poirota, a u dvorcu se oseća velika napetost. Emily Inglethorp preuzela je upravljanje porodičnim imetkom nakon muževe smrti, a to nimalo ne odgovara njenim rasipnim sinovima. Ipak, uskoro će Poirot krenuti u svoju prvu istragu nakon što gđa Inglethorp umre od trovanja strihninom, a sumnja padne na njene sinove.

Pogledano 553 puta, 1 pregleda danas

Agatha Christie EX-YU Fan Page

Svetlana Anđelić, pokrenula i održava sajt Agate Kristi za Ex-Yu područje od 01. oktobra 2003. godine

Možda će vam se svideti i ovo:

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

%d bloggers like this: