1923 – Ubistvo na terenu za golf

Danas vam predstavljamo treći naslov – roman Agate Kristi – Ubistvo na terenu za golf.

  • Knjiga UBISTVO NA TERENU ZA GOLF prvi put je objavljena pre

„Ubistvo na terenu za golf“

Iako se Agatin drugi roman „Tajni neprijatelji“prodavao dobro pa je čak za njega dobila dvostruko veci honorar nego prvi put, ona je i dalje je odbijala pomisao da pisanje prihvati kao zanimanje.

Međutim, bila je zaintrigirana slučajem koji se nedavno dogodio u Francuskoj kada je maskirani lopov upao u kuću ubivši muža i svezavši ženu, a za koji se sumnjalo da je i žena bila saučesnik i to tako što je ona sama ubiila muža i inscenirala ceo slučaj sa ljubavnikom ne bi li zataškali slučaj kod policije.

Agata je bila dovoljno zaintrigirana tom pričom i htela je da je stavi u pozadinu svog romana stvorivši oko toga zaplet, tako da je vec sledeće godine počela rad na njenoj trećoj knjizi „Ubistvo na igralištu za golf“.

„Hercule imao je prilično uspjeha u „Tajanstvenoj aferi u Stylesu“ pa je predloženo da ga nastavim koristiti. – otkriva nam Agata usvojoj „Autobiografiji“.

Pišući roman „Ubistvo na igralištu za golf“ Agata je rešila da kapetanu Hastingsu, kako ona kaže, osigura ljubavnu vezu. Pošto je već morala da ima neku ljubavnu komponentu romana – ona je rešila da ovoga puta to bude kapetan Hastings. Poželela je čak i da ga oženi.

„Istinu da kažem, mislim da me je počeo pomalo zamarati. Mogla sam biti vezana uz Poirota, ali nije bilo potrebe da se vežem i uz Hastingsa…“

Obzirom da je njena karijera počela da ide uzlaznom putanjom i da postaje pisac u pravom smislu reči ona je u dogovoru sa izdavačem htela da nastavi da objavljuje romane pod pseudonimom muškarca. Htela je da piše kao Martin West misleći da će muško ime kao ime pisca detektivskih priča imati bolju prodaju. No, njen izdavač John Lane je bio protiv toga insistirajući da zadrži svoje kršteno ime Agatha.

Rekao joj je tada: je neobično ime koje ljudima ostaje u sjećanju…“. i Archie su imali sada uvećane prihode, počeli su razmišljati o promeni stana. Razmisljali su o najmu ili čak i o kupovini kuće i vikendom igrali golf sa prijateljima. Archi je počeo više vremena boraviti na golf terenima nego u vlastitom domu. Agata je pisala.

„Ubistvo na terenu za golf“

Roman „Ubistvo na terenu za golf“ objavljen je 1923. godine a na našem području prvi put kao „Umor na igrišču za golf“ na slovenačkom jeziku u izdanju „Mariborskog tiska“ u njihovoj ediciji Belo-črne detektivke 1963. godine. Beogradski „Polaris“ ga 1994. godine objavljuje kao a hrvatska knjiga iz Zagreba 1997. godine kao „Ubojstvo na igralištu za golf“ . Makedonski izdavač „Magor“ iz Skoplja donosi prevod romana na 2009. godine i tako se pojavljuje „Ubistvo na terenot za golf“ (Ubistvo na terenot za golf) dok Mladinska knjiga iz Ljubljane objavljuje slovenački prevod 2010. godine – „Umor na golfišču“ a već sledeće godine beogradska Mladinska knjiga objavljuje „Ubistvo na terenu za golf“. Poslednje, do sada objavljeno izdanje dolazi nam iz Crne Gore. 2015. godine podgorički izdavač „Nova knjiga“ objavio je „Ubistvo na terenu za golf“

Ubistvo na terenu za golf

Sve omote ove sa kompletnim podacima o izdavačima, broju stranica, prevodiocima… potražite na našoj stranici Kriminalistički romani – Ubistvo na terenu za golf

Kratak sadržaj romana donosi sledeći zaplet: Hitan poziv za pomoć odvodi Herkula Poaroa u Francusku, ali stigavši tamo, on shvata da je zakasnio. Njegovog klijenta, tajanstvenog milionera, neko je divljački izbô a leš bacio u iskopan grob. Ali Poaro zna da nije sve onako kako izgleda. Počevši da razmotava klupko neobičnih okolnosti u vezi sa zbunjujućim ubistvom, otkriva da se ključ za otkrivanje počinioca nalazi u zločinu starom više od dvadeset godina.

Dosta opširniju radnju, koja vam neće pokvariti čitanje ovog zanimljivog romana jer naravno ne otkriva potpuni zaplet i zločince, možete pročitati na našoj stranici Komentari romana – Ubistvo na terenu za golf,  pošto postoji mogućnost da bi neko to mogao da smatra spojlerom ipak smo za to odvojili posebnu stranicu sajta.

 

Ubojstvo na igralištu za golf – ekranizacija

Ubistvo na terenu za golf

Roman „Ubistvo na terenu za golf“ je do sada imao jednu ekranizaciju, nama dobro poznatu iz 1995. godine u kojoj su glavne uloge ostvarili David Suchet (kao Poirot) i Hugh Fraser (kao kapetan Hastings), kao i Jacinta Mulcahy (kao Bella Duveen, buduća žena kapetana Hastingsa).

Godine 1926. London je brujao zbog skandala u bogataškoj obitelji Beroldy: Beroldyjeva žena i partner osumnjičeni su za ubojstvo bogatog Beroldyja. Partner je uspio pobjeći u Južnu Ameriku, a žena se uspjela osloboditi optužbi prebacujući krivnju na nestalog kompanjona. Samilost porote možda je izazvala i njezina devetogodišnja kći, nevina žrtva zločina.

Deset godina kasnije Hercule Poirot (D. Suchet) i njegov vjerni Hastings (H. Fraser) našli su se u Deauvilleu, u hotelu poznatom po igralištu za golf, Poirotovoj najmržoj, a Hastingsovoj najdražoj igri. Već prvi dan Poirotu pristupa vlasnik hotela, Paul Renauld (D. Thomas), tražeći pomoć: spominje pronevjeru koju je otkrio i boji se da će ga netko ubiti.

Upravo zbog pronevjere u poduzeću u Cileu, Renauld onamo šalje svog posinka Jacka (B. Pullen). Jacku se ne ide, prvo zbog djevojke iz susjedstva u koju je zaljubljen, Marthe Daubreuil (S. Linfield), a drugo zbog biciklističke utrke za trofej Dauvillea za koju je marljivo trenirao. On se svadja s poočimom i optužuje ga da ga šalje na tromjesečni put samo da bi ga odvojio od Marte. Kad se dogodi zločin, se ne može oteti osjećaju da ga cijeli slucaj podsjeća na nešto što se dogodilo u prošlosti…

Više detalja potražite na našoj filmskoj stranici ovog romana.

Ako ste čitali ovu knjigu ili gledali film, bilo bi nam drago da u komentaru ostavite vaše utiske.

Pogledano 510 puta, 1 pregleda danas

Agatha Christie EX-YU Fan Page

Svetlana Anđelić, pokrenula i održava sajt Agate Kristi za Ex-Yu područje od 01. oktobra 2003. godine

Možda će vam se svideti i ovo:

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

%d bloggers like this: