1927 – Velika četvorka

Velika četvorka

Danas vam predstavljamo devetu objavljenu knjigu Agate Kristi, a sedmi kriminalistički roman – „Velika četvorka“.

  • Knjiga VELIKA ČETVORKA prvi put je objavljena pre

Velika četvorkaNakon događaja iz decembra 1926. godine, Agata je spoznala da već dugo nije izdala novi roman i da su se njeni prihodi sasvim istanjili.

Neočekivano, ideja za novi roman joj dolazi od Arčijevog brata, Campbella koji joj je uvek bio naklonjen i kako ona kaže – ljubazna i draga osoba.

On joj je naime predložio da dvanaest priča objavljenih u „The Sketchu“ 1925. godine spoji u celinu i tako dobije knjigu.

U tom radu joj je upravo on i pomagao jer ona još uvek nije bila u stanju da se prihvati pisanja. Knjiga je 1927. godine objavljena pod naslovom „Velika četvorka“.

Međutim, razmišljala je da uz pomoć svoje saradnice Carlo napiše i sasvim novu knjigu.

Muž njene sestre Madge, James, je osoba koja je potpuno bila na njenoj strani i on joj je pružao podršku u svemu što je radila.

Ona se te 1927. godine jos uvek nije zvanično razvela od Archija a on je često boravio u „Stylesu“. Agatha je tada kao jedino rešenje videla promenu okoline pa zato rešava da ponovo krene na put.

Molila je Archija da sačeka sa razvodom bar još godinu dana da bi bio siguran da je to ono što zaista želi jer je to pošteno prema njihovoj ćerki.

Nije očekivala da će se vratiti njoj, iako se užasavala razvoda, o čemu kaže:

„Kao i svi u moje vrijeme, i ja sam bila odgojena tako, da osjećam užas prema rastavi; još i sada to osjećam.

Čak i danas osjećam krivnju jer sam privoljela njegovu upornom zahtjevu i pristala na rastavu. Osjećam to svaki put kad pogledam svoju kćer.

Još mislim da sam morala ustrajati, da sam možda morala odbiti.

Velika četvorka

Čovjek je u pravoj neprilici kad nešto ne želi. Ja se nisam željela razvesti od Archija – bilo mi je mrsko to učiniti.

Pogrešno je raskinuti brak – sigurna sam u to; vidjela sam dovoljno raskinutih brakova i čula dovoljno intimnih priča o njima, te znam da je to malo važno ako se nema djece, ali zato jest važno kad ih ima…“

Sa puta se vratila u Englesku čvrsta, doduše sumnjicava prema svetu ali rešena da sa njime izadje na kraj.

Uzela je mali stan u Chelseaju za nju, Rosalind i Carlo, rešena da se vrati pisanju.

Tako stižemo i do sledećeg romana, o kome nešto više u našem sledećem tekstu.

Roman „Velika četvorka“ kod nas je prvi put objavljen u izdanju Mladinske knjige iz Zagreba 1993. godine, a zatim pod istim naslovom u izdanju Narodne knjige iz Beograda 1997. godine i Narodne knjige i Politike 2006. godine kao džepno izdanje.

Zatim je objavljeno makedonsko izdanje od strane izdavača Ѓurѓa 2010. godine pod naslovom „Golemata četvorka“ (Golemata četvorka) i slovenačko izdanje „Velika četverica“ u izdanju Mladinske knjige iz Ljubljane.

Za sada poslednje objavljeno izdanje je od strane crnogorskog izdavača Nova knjiga iz Podgorice 2015. godine.

Omote svih izdanja ove knjige sa kompletnim podacima o izdavačima, broju stranica, prevodiocima… potražite na našoj stranici  Kriminalistički romani – Velika četvorka.

Kratak romana 

Kratak romana donosi sledeći zaplet: se vraća u Englesku posle osamnaest meseci provedenih u Argentini. Namerava da iznenadi svog starog prijatelja i zaprepasti se kad zatekne Poaroa kako se sprema da otputuje u Južnu Ameriku. Po nalogu svog bogatog klijenta, Ejba Rajlanda, Poaro mora da ode u Rio de Žaneiro. Neočekivani posetilac koji se, potpuno iscrpljen, pojavljuje u Poaroovom stanu, navodi ga da odloži putovanje. Nepoznati čovek neprestano ponavlja Poaroovo ime i adresu, a na listu papira napisao je više puta broj 4. Da li to ima veze s tajanstvenom međunarodnom organizacijom koja se zove Velika četvorka?

Dosta opširniju radnju, koja vam neće pokvariti čitanje ovog zanimljivog romana jer naravno ne otkriva potpuni zaplet i zločince, možete pročitati na našoj stranici Komentari romana – Velika četvorka, ali pošto postoji mogućnost da bi neko to mogao da smatra spojlerom ipak smo za to odvojili posebnu stranicu sajta.

„Velika četvorka“ – ekranizacija

Velika četvorka

Ovaj roman ekranizovan je 2013. godine u poslednjoj XIII sezoni TV serijala „Agatha Christie’s Poirot“ i posle više od 20 godina okupio ponovo glumačku ekipu sa početka serijala zajedno – Davida Sucheta (Hercule Poirot), Hugh Frasera (Captain Hastings), Pauline Moran (Miss Lemon) i Philipa Jacksona (Assistant Commissioner Japp).

 

U ovom TV filmu se suočava sa velikim izazovom – treba da spreči u velikom zločinu četiri „kriminalca-umetnika“ – kineskog političara, američkog tajkuna, francuskog naučnika iz oblasti nuklearnih istraživanja i engleskog ubicu i majstora prerušavanja.

Svi oni rade zajedno, a njihovi planovi predstavljaju pretnju za čovečanstvo.

Na žalost, ovaj TV film, kao i ostali iz poslednje sezone TV serijala „Agatha Christie’s Poirot“ nije objavljen kod nas jer se firma koja je izdala prvih 12 sezona u medjuvremenu zatvorila.

Više detalja o sadržaju filma, sličnostima i razlikama u odnosu na roman Agate Kristi i ostale detalje potražite na našoj filmskoj stranici ovog romana.

Ako ste čitali ovu knjigu ili gledali ovaj koji je sniman po romanu, bilo bi nam drago da u komentaru ostavite vaše utiske.

Pogledano 692 puta, 1 pregleda danas

Agatha Christie EX-YU Fan Page

Svetlana Anđelić, pokrenula i održava sajt Agate Kristi za Ex-Yu područje od 01. oktobra 2003. godine

Možda će vam se svideti i ovo:

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

%d bloggers like this: