20 stvari koje trebate znati o Herculeu Poirotu

Slavna za vrijeme svoje karijere stvorila je dva podjednako slavna detektiva – Herculea Poirota i gospođicu Marple.

Neobični belgijski detektiv koji više od svega cijeni fine manire, dobru hranu i lijepu odjeću brzo je pronašao put do srca brojnih čitatelja, a zahvaljujući načinu na koji ga je utjelovio odlični glumac , za njim već desetljećima luduje i publika koja Agathe Christie nikad nije pročitala.

Ovih 20 stvari trebao bi znati svaki obožavatelj detektiva koji slučajeve rješava uz pomoć „malih sivih stanica“:

1. prvi puta se pojavio u knjizi „“, objavljenoj 1920. godine.

2. Prve riječi koje je izgovorio u tom romanu uputio je svom vjernom prijatelju Hastingsu – „Mon ami, Hastings!“

3. se pojavio u 30 novela i preko 50 kratkih priča slavne Agathe Christie.

4. Njegovo ime spoj je imena dva fiktivna detektiva – Herculea Popeaua (Marie Belloc Lowndes) i Monsieura Poireta (Frank Howel Evans).

5. Zašto je Belgijanac? U vrijeme kada ga je Christie stvarala, bilo je prirodno pokazati suosjećanje prema ljudima iz Belgije koju je okupirala Njemačka.

6. Poirot je u Veliku Britaniju stigao kao izbjeglica, za vrijeme Prvog svjetskog rata.

7. Prije no što je postao privatni detektiv u Velikoj Britaniji, Poirot je bio policajac u Belgiji.

8. Poirot ima zelene oči, poput mačke, i crnu kosu. U starijim ju danima boji kod frizera.

9. Ovako ga je u romanu po prvi puta opisao Hastings: „Bio je visok jedva 162 cm, no držao se nevjerojatno dostojanstveno. Njegova glava bila je jajolika oblika i uvijek ju je naginjao malo u stranu. Njegovi brkovi bili su kruti i vojnički. Čak i da je sve na njegovom licu bilo prekriveno, nos i vršci brkova bili bi vidljivi.“

10. Vječni samac Poirot ipak se strastveno zaljubio i to 2 puta. Prvi puta kao mladi policajac u Belgiji u („The Chocolate Box“) u djevojku po imenu Vergine Mesnard. Ona mu je dala broš koji stalno nosi. Druga žena koja ga je privukla bila je kontesa Veru Rossakoff, glamurozna kradljivica nakita. Prvi put se susreću u kratkoj priči „The Double Clue“, a 4 godine kasnije u romanu „“. Ona je jedan od rijetkih zločinaca kojoj je dozvolio da pobjegne.

11. Ovaj slavni detektiv obožava putovati, ali pati i od morske bolesti i od bolesti kad je u avionu.

12. Televizijskoj publiku u ulozi Poirota najviše se svidio David Suchet, britanski glumac kojem je ova uloga obilježila karijeru. Genijalnog britanskog detektiva George je glumio punih 25 godina. Kad se prijavljivao za ulogu brat mu je rekao: „Ne bih tu ulogu štapom dirnuo na tvom mjestu. To uopće nisi ti.“

13. Kako bi pronašao pravi glas i naglasak za Poirota, David Suchet je satima preslušavao snimke s francuskih i belgijskih radio stanica.

14. U seriji Poirot živi u stanu kraj tržnice Smithfield u Charterhouseu u Londonu. Taj stan je jedan od najbolje očuvanih stanova uređenih u art-deco stilu.

15. Detektiv Poirot i samoj je Agathi znao ići na živce. U šezdesetim godinama prošlog stoljeća izjavila je da je „bombastičan, zamoran i egocentričan mali čudak.“

16. Agatha Christie za života nije dozvoljavala da se na koricama njezinih romana pojavljuje crtež Herculea Poirota.

17. Posljednji u kojem se objavljuje poprilično je mračan i u njemu je legendarni detektiv ubojica i umire. Riječ je o romanu „Curtain: Poirot’s Last Case“ objavljenom 1975. godine.

18. „Curtain: Poirot’s Last Case“ Agatha Christie je napisala u ranim 40-im godinama prošlog stoljeća te čuvala preko 30 godina.

19. Svoje „posljednje riječi“, također je uputio Hastingsu – „Cher ami!“

20. Hercule Poirot je prvi izmišljeni detektiv čija je osmrtnica objavljena u „New York Timesu“.

Izvor – http://www.index.hr/rouge/clanak/price-o-legendarnim-detektivima-20-stvari-koje-trebate-znati-o-herculeu-poirotu/879535.aspx

 

Pogledano 3.139 puta, 1 pregleda danas

Agatha Christie EX-YU Fan Page

Svetlana Anđelić, pokrenula i održava sajt Agate Kristi za Ex-Yu područje od 01. oktobra 2003. godine

Možda će vam se svideti i ovo:

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

%d bloggers like this: