Agata Kristi i dalje popularna

Danas, 12. januara, navršava se 35 godina od smrti najpoznatije britanske književnice, „kraljice zločina“, Agate Kristi, čuvene autorke mnogobrojnih kriminalističkih romana, u kojima je glavni junak detektiv Herkul Poaro.

Kristi, koja je preminula 12. januara 1976. godine u 86. godini, napisala je 79 romana i zbirki kratkih priča, koje su prodate u dve milijarde primeraka širom sveta i prevedene na više od 50 jezika, a njena drama „Mišolovka“, prikazana prvi put 1952. godine, imala je više od 20.000 izvođenja na londonskom Vest Endu i najduže je izvođena predstava na svetu.

Već u njenom prvom romanu, „Misteriozna afera u Stajlzu“ (1920), pojavljuje se ekscentrični belgijski detektiv Herkul Poaro, jedna od najpoznatijih izmišljenih kreacija svih vremena.

Poaroove „sive ćelije“ trijumfovale su u borbi protiv opakih zločina u 33 romana i nekoliko desetina kratkih priča koje je napisala Kristijeva. Kao i većina drugih njenih romana, i ovaj je uspešno ekranizovan.

je napisala šest romanticnih romana pod pseudonimom Meri Vestmakot, više originalnih dramskih dela, a sama je uspešno adaptirala svoje objavljene romane i kratke priše za pozorište.

U bogatom stvaralaštvu ove poznate književnice nalazi se i nekoliko knjiga sa autobiografskom tematikom, i zabavne pustolovine sa mnogih arheoloških ekspedicija na kojima je učestvovala sa svojim drugim mužem, arheologom Maksom Malovanom, za koga se udala 1930. godine.

Njen poslednji objavljeni roman, „Uspavano ubistvo“ (1976), takođe je ekranizovan, čime je još jedan od svetskih literarnih likova, gospođica Džejn Marpl, dobila svoju ulogu i na filmu.

se pojavila u 12 romana i više kratkih priča, počevši od romana „Ubistvo u Vikarijatu“.

Agata Meri Klarisa Miler je rođena u Torkiju (Engleska) 1890. godine. Godine 1914. udala se za pukovnika Arčibalda Kristija, avijatičara pri Kraljevskim avio trupama. Pre nego što su se razveli 1928, Kristijevi su dobili ćerku Rosalind.

Godine 1971. dobila je najveće nacionalno priznanje, orden Britanskog kraljevstva.

Umrla je u svojoj kući u Volingfordu, blizu Oksforda, u Engleskoj.

Pogledano 91 puta, 1 pregleda danas
Oznake za ovaj tekst još uvek nisu postavljene.

Agatha Christie EX-YU Fan Page

Svetlana Anđelić, pokrenula i održava sajt Agate Kristi za Ex-Yu područje od 01. oktobra 2003. godine

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

%d bloggers like this: