Agata Kristi inspirativna kao i njeni romani

Pored brojnih filmova i serija koji su snimani po njenim romanima i pričama, izgleda da je i sama inspirativna za male i velike ekrane, posebno u poslednje vreme. Posle jednog igranog filma koji za temu ima njen misteriozni nestanak  (, 1979) u kome su glavne uloge ostvarili Vanessa Redgrave kao Agatha , Timothy Dalton kao Pukovnik Archibald Christie i Dustin Hoffman kao novinar Wally Stanton koji prati ceo slučaj, nastali su i brojni dokumentarni filmovi (How Did She Do It?, Crime Does Pay, A life in pictures, The Agatha Christie Code i mnogi drugi… – pogledajte VIŠE o ovome… )

Međutim, Kanal 5 je ozbiljno rešio da se pozabavi zanimljivim i intrigantnim likom i delom same Agate Kristi na jedan drugačiji način – smeštajući periode i događaje u njenom stvarnom životu u okruženja fiktivnih zločina…

Agata Kristi inspirativna
„Agata i istina ubistva“

Tako je prošle, 2018. godine nastao : „Agata i istina ubistva“ u kome se ona, 1926. godine, dok je njen život rasturen u čini joj se, hiljadu komadića, i dok je njeno pisanje u krizi, odlučuje da razreši ubistvo iz stvarnog života.

Film je premijeru imao aprila 2019. godine a na naše male ekrane doneo ga je TV Kanal (http://epicdrama.rs ili http://epicdrama.hr) već u oktobru iste godine. U režiji Terry Loane i po scenariju Toma Daltona, glavne uloge ostvarili su Ruth Bradley kao Agatha Christie, Liam McMahon kao njen muž Archie Christie i mnogi drugi (izvor: IMDB – Agatha and the Truth of Murder )

Lyndsey Marshal

Nakon uspeha ovog filma, a kako je čini se i sama Agata Kristi inspirativna kao osoba, Kanal 5 se nije na tome zaustavio već je snimljen još jedan film, a i treći je već u najavi.

Nakon Ruth Bradley, koja je u prvom delu igrala mladu Agathu Christie, u drugom filmu „Agatha and The Curse Of Ishtar“ Kanal 5 je našao novu Agathu Christie, te je Lyndsey Marshal dobila je priliku da glumi poznatu spisateljicu

Film „Agata i prokletstvo Ishtar“ prati Kristijevu koja tražeći inspiraciju za novi književni zaplet, piše romantičnu fikciju umesto detektivskih romana koji su je učinili slavnom.

Oduševljena razvodom, koji je upravo iza nje, ona putuje u pustinje Iraka krajem 1920-ih na arheološka iskopavanja gde otkriva niz misterioznih ubistava.

Tu je i Jonah Hauer-King kao Maks Mallovan, mladi, zgodni arheolog odlučan da zadobije Agatinu naklonost uprkos razlici od 14 godina; Stanley Townsend se pojavljuje kao sir Constance Bernard, britanski diplomata u Iraku; Jack Deam kao arheolog Leonard Woolley. Katherine Kingsley kao Katharine, glamurozna i harizmatična Woolleyeva supruga; Waj Ali kao Ezekiel, šef Iračke sigurnosti na iskopinama; Rory Fleck Byrne kao Marmaduke, aristokrata koji finansira Woolleyeva iskopavanja; a Bronagh Waugh je Luci, druga supruga ser Constanca Bernarda, zadužena za administraciju na iskopinama.

Agata Kristi inspirativna
„Agata i prokletstvo Ishtar“

Ovu dugometražnu dramu naručio je Channel 5 početkom ove godine, zajedno sa trećim naslovom u nizu, .  Iza filma „Agatha and The Curse Of Ishtar“ kao autori scenarija stoje bračni par Tom i Emili Dalton, producent je Carol Harding a Sam Yates režira. Snimanje filma „Agata i prokletstvo Ishtara“ završava se na Malti a prem,ijera je zakazana krajem 2019. godine.

„Agatha and The Death Of X“

Radnja trećeg filma „Agatha and The Death Of X“ biće smeštena u London, 1940. godine. Dok bombe padaju na London, Agatha Christie odlučuje da je vreme da kao autor ubije svoju najpoznatiju kreaciju (pretpostavljamo Herkula Poaroa) ne slutivši da će tim činom i sama postati meta. Za režiju ovog filma odabran je Joe Stephenson a scenario, kao i za dva prethodna filma radi Tom Dalton.

Izvor:
https://www.endemolshineuk.com/filming-begins-on-channel-5-drama-agatha-and-the-curse-of-ishtar/
https://www.tvwise.co.uk/2019/10/lyndsey-marshal-to-play-agatha-christie-in-channel-5s-agatha-and-the-curse-of-ishtar/

Pogledano 362 puta, 1 pregleda danas

Agatha Christie EX-YU Fan Page

Svetlana Anđelić, pokrenula i održava sajt Agate Kristi za Ex-Yu područje od 01. oktobra 2003. godine

Možda će vam se svideti i ovo:

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

%d bloggers like this: