Agata Kristi prva surferka u Britaniji

agata_kristi_surfuje_mala i njen suprug Arci verovatno su medju prvim stanovnicima Velike Britanije naucili da surfuju na dasci, pise u istrazivanju Pita Robinsona iz britanskog muzeja posvecenog surfovanju.

Osim uzbudljivih zapleta u svojim romanima, kraljica krimica volela je adrenalin i u privatnom zivotu. Prema pisanju Gardijana, zajedno sa svojim suprugom, Agata je tako reci pionirka jahanja na talasima u toj zemlji.

U vreme kad su njeni savremenici ispijali koktele i cajeve u Blajtiju, a dame stitile kozu od sunca i skrivale se u hladu, Kristi je savladavala surferske vestine i naucila kako da se bori protiv opekotina od sunca. Do ovih saznanja je dosao Pit Robinson, osnivac britanskog muzeja posvecenog surfovanju (Museum of British Surfing). Robinson tvrdi da su supruznici Kristi bili medju prvim stanovnicima Velike Britanije koji su savladali surfovanje u stojecem polozaju. Da bi zastitili noge, nosili su obucu napravljenu od tanke koze.

Surfovali su obalama Australije, Novog Zelanda i Havaja, a knjizevnica je odusevljeno pisala o daskama iz severne Afrike, koje su napravljene od tankog drva i lake za nosenje. U svom dnevniku ona je cak zapisala i ovo: „Postala sam ekspert – barem iz perspektive Evropljana – trijumfovala sam kad sam odrzala ravnotezu i vratila se do obale u stojecem polozaju.“

Nova saznanja otkrivaju sasvim nov aspekt zivota slavne knjizevnice i prikazuju je kao strastvenu sportistkinju i zaljubljenicu u more.

 (Preneto sa:

http://www.021.rs/Info/Zanimljivosti/Agata-Kristi-prva-surferka-u-Britaniji.html )

Pogledano 92 puta, 1 pregleda danas
Oznake za ovaj tekst još uvek nisu postavljene.

Agatha Christie EX-YU Fan Page

Svetlana Anđelić, pokrenula i održava sajt Agate Kristi za Ex-Yu područje od 01. oktobra 2003. godine

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

%d bloggers like this: