Agata Kristi u središtu nove misterije, skoro 40 godina posle smrti

Neverni suprug koji hoće razvod. Pametna supruga, poznata i omiljena u celom svetu. Čudni nagoveštaji koji navode na pogrešan trag. Novac sakriven u pojasu. Udarne vesti u novinama. Hiljade dobrovoljaca koji pomažu u potrazi. Iznenadno ponovno pojavljivanje i zaljubljeni par koji se zahvaljuje javnosti… Posle svega, niko ne zna šta se zapravo dogodilo.

Agata Kristi: Mišljenja o namerama poznate književnice i danas su podeljena
Agata Kristi: Mišljenja o namerama poznate književnice i danas su podeljena

Radnja trilera Dejvida Finčera pod naslovom “Iščezla” neodoljivo podseća na epizodu iz života Agate Kristi.

Zahvaljujući Džilijan Flin, koja je svoj iz 2012. adaptirala za film, “Iščezla” je za samo mesec dana prikazivanja ostvario zaradu od 200 miliona dolara. Roman o raspadu braka i nesrećnoj ženi, koja misteriozno nestaje, nalazi se na vrhu liste najprodavanijih od objavljivanja, u januaru 2013.

Scena iz filma "Iščezla" Dejvida Finčera
Scena iz filma „Iščezla“ Dejvida Finčera

Ljubitelji romana Agate Kristi sigurno su primetili da su junaci romana “Iščezla” Nik i Ejmi Dan, Arčibald i Agata Kristi današnjih dana.

03clanak
Radnja trilera Dejvida Finčera pod naslovom “Iščezla” neodoljivo podseća na epizodu iz života Agate Kristi

Godine 1926, neposredno nakon objavljivanja šestog romana Agate Kristi “ Rodžera Akrojda”, Kristijeva je inscenirala vlastiti nestanak.

Trećeg decembra je sela u kola ispred svoje kuće u Berkširu. Sledećeg jutra automobil je nađen, ali nje nije bilo u njemu.

 Stajao je na ivici provalije nedaleko od Gildforda (okrug Sari), sa upaljenim svetlima, a u njemu su nađene samo torba sa stvarima i istekla vozačka dozvola.

Policija je tragala za njom 11 dana. Neki su mislili da je na ovaj način htela da pobudi interesovanje za svoj novi roman, ali je bilo najviše onih koji su sumnjali na njenog muža, zgodnog pukovnika Arčija Kristija, vojnog pilota, koji je učestvovao u Prvom svetskom ratu, kome je dosadio život u provinciji i koga je više interesovao golf nego njegova supruga.

Agata je bila zvezda, a Arči neverni suprug. Pre nego što je misteriozno nestala, rekao joj je da hoće da se oženi svojom mladom ljubavnicom. Na dan njenog nestanka, rekao joj je da će provesti vikend “s prijateljima”, a ona je znala da je mislio na ljubavnicu Nensi Nil.

Džared Kejd, autor knjige “Agata Kristi i 11 dana koji nedostaju”, kaže da je ona htela da upropasti njegov vikend sa Nensi Nil i da ga natera da pati, iako ga je obožavala. Ono što niko nije mogao da predvidi bile su medijske reakcije. Postala je jedna od najpoznatijih žena u Engleskoj.

Spisateljicu prepoznao muzičar

Da li je Agata Kristi razmišljala o samoubistvu?
Da li je Agata Kristi razmišljala o samoubistvu?

Našli su je posle 11 dana, kada ju je prepoznao muzičar u hotelu u kome je boravila pod imenom ljubavnice svoga muža.

Mišljenja o namerama poznate književnice i danas su podeljena. Da li je htela da kazni muža i ponovo ga pridobije? Ili je bila u stanju privremene amnezije (izazvane traumom ili depresijom) i razmišljala o samoubistvu?

U svakom slučaju, zna se da je nakon što je ostavila kola, nastavila vozom do Londona (odakle je poslala pismo Arčijevom bratu Kembelu), a zatim otišla u hotel u Herogejtu, gde se prijavila pod imenom Tereza Nil.

Uprkos svemu, nije uspela da zadrži muža. Par se razveo 1928, Arčibald se oženio Nensi Nil, a Agata se udala za arheologa Maksa Melouana.

 

Izvor: http://www.blic.rs/Riznica/Misterije/508659/PRAVA-ISCEZLA-Agata-Kristi-u-sredistu-nove-misterije-skoro-40-godina-posle-smrti

Foto: Profimedia

Pogledano 159 puta, 1 pregleda danas
Oznake za ovaj tekst još uvek nisu postavljene.

Agatha Christie EX-YU Fan Page

Svetlana Anđelić, pokrenula i održava sajt Agate Kristi za Ex-Yu područje od 01. oktobra 2003. godine

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

%d bloggers like this: