Agatha Christie bila je i pionir filma u boji

Agatha bila je i pionir filma u boji

(preuzeto sa http://www.vjesnik.hr)

a_104LONDON, 6. veljace (Hina/AFP) – Spisateljica Christie (1890.-1976.) snimala je u boji vec 1938. godine arheoloska iskapanja na Bliskom i Srednjem istoku, a njezini kratkometrazni filmovi predmet su putujuce izlozbe u Europi. »Nije postojao dokumentarac o tim iskapanjima«, izjavio je u ponedjeljak konzervator British Museuma zaduzen za Bliski istok John Curtis. Ti filmovi »vise govore o svakodnevnom zivotu na mjestima iskapanja nego o predmetima pronadjenima na licu mjesta.«

Prvi film, iz kojeg je montazom izdvojeno 17 minuta, snimljen je napola u boji 1938. godine u Siriji, kamo je spisateljica pratila svoga supruga, slavnog arheologa Maxa Mallowana.

Prve filmske vrpce u boji pojavile su se na americkom trzistu 1936. godine. Drugi film, montazom sveden na 12 minuta, snimljen je izmedju 1952. i 1957. godine dok se par nalazio u Nimrodu, arheoloskom nazalistu 35 km jugoistocno od Mossoula, u Iraku. Mallowan je ondje nastavio 1949. godine iskapanja na rusevinama starog asirskog grada Kalkhua, zapoceta 1845. godine. »Obitelj Agathe Crhistie imala je te filmove, ali nismo znali nista o njima dok ih nije otkrila Charlotte Trumpler s arheoloskog odjela muzeja u Essenu«, objasnio je Curtis.

Filmovi majstorice klasicnog kriminalistickog romana, kao i citav niz pronadjenih predmeta na tim nalazistima sada su izlozeni u Baselu, nakon Essena i Beca, a prije Berlina i British Museuma u Londonu, koji ce ih ugostiti od 7. studenoga.

Za Johna Curtisa, »jedan od glavnih ciljeva izlozbe je pokazati u kojoj su mjeri njezina na Srednji istok i njezin rad na arheoloskim iskapanjima utjecali na njezine romane«.

Fascinirana otkricima u sumerskom gradu Uru 1928. godine, Agatha otputovala je u Mezopotamiju gdje je susrela Maxa Mallowana za kojeg se udala 1930. godine. (Hina)

Pogledano 75 puta, 1 pregleda danas
Oznake za ovaj tekst još uvek nisu postavljene.

Agatha Christie EX-YU Fan Page

Svetlana Anđelić, pokrenula i održava sajt Agate Kristi za Ex-Yu područje od 01. oktobra 2003. godine

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

%d bloggers like this: