Agatha Christie lik slavnog Poirota napravila prema susjedu

Policajac iz Belgije koji se nakon Prvog svjetskog rata kao izbjeglica doselio u Englesku inspirirao je književnicu Agathu da stvori lik Hercula Poirota – nova je teorija o nastanku slavnog detektiva

Umirovljeni mornarički pukovnik Michael Clapp istraživao je obiteljske korijene. Pri tome je otkrio da su se stotine belgijskih izbjeglica nakon Prvog svjetskog rata doselile na sjeverozapad Engleske, u regiju neformalno zvanu West Country.

Među njima bio je i policajac Jacques Hornais, čije je ime Clappova majka povezivala sa susjedom slavne književnice Agathe Christie, gospođom Potts Chatto.

‘Christie je uvijek govorila da joj je kao inspiracija za lik Hercula Poirota poslužio belgijski izbjeglica, a Jacques Hornais jedini je policajac koji je u periodu kada je odrastala živio u njenoj blizini’, rekao je Clapp.

“ otkriva detalje

Više o nastanku Herculea Poirota Christie je otkrila u svojoj autobiografiji.

‘Sjetila sam se belgijskih izbjeglica iz djetinjstva. Imali smo pravu njihovu koloniju tijekom života u župi Tor. Zašto svog detektiva ne učiniti Belgijancem? Umirovljenim policijskim službenikom. Ne premladim. Koju sam grešku tada učinila? Rezultat je to da moj detektiv na kraju ima više od stotinu godina’, pisala je Christie.

Književnica , će u rujnu objaviti autorizirani nastavak pustolovina Herculea Poirota, ‘The Monogram Murders’. Ona novo otkriće smatra zanimljivim, no pita se zašto, ukoliko je tome zaista tako, Christie nije nikada objavila konkretno ime.

Preneto sa: https://www.tportal.hr/kultura/clanak/agatha-christie-lik-slavnog-poirota-napravila-prema-susjedu-20140514

Pogledano 1.107 puta, 1 pregleda danas

Agatha Christie EX-YU Fan Page

Svetlana Anđelić, pokrenula i održava sajt Agate Kristi za Ex-Yu područje od 01. oktobra 2003. godine

Možda će vam se svideti i ovo:

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

%d bloggers like this: