Video igre – Evil Under The Sun

The Adventure Company je jos jednom ispunila svoje obecanje sto se tice rokova – krajem oktobra 2007. godine pojavila se i treca po redu igru za PC po motivima nekog romana Agate Kristi. Ovoga puta rec je o delu pod nazivom „“.

Za razliku od prethodnog „Ubistva u Orijent Ekspresu“ gde ste samo pomagali bolesnom Poarou da resi slucaj, ovog puta bicete upravo u ulozi cuvenog detektiva.

Igrica gotovo u svemu prati radnju romana resavajuci poznate glumice na ostrvu na kome Poaro boravi na ormoru.

Tragacete za dokazima i sresti preko 20 licnosti, pokusavajuci pri tome da sve sto ste saznali povezete i tako pronadjete ubicu.

Zahvaljujuci komentarima igraca, kako se navodi, izvrsena su brojna unapredjenja igre u odnosu na prethodne dve avanture, pre svega u odnosu na koriscenje predmeta koje igrac koristi, u okviru dijaloga koji su dosta napredniji kako igra odmice tako da ce i vas istrazivacku put biti celishodniji. Igra ima dosta lokacija na ostrvu, a po prvi put videcete i Poaroov stan koji je gotovo u svemu prikazan kao u filmovima koje smo gledali na televiziji.

Kriticari PC igrica su ovu igru ocenili mnogo boljom ocenom od samih igraca koji ipak ocekuju nesto vise uzbudjenja. Za potrebe zanimljivosti, kraj je kao i u predhodnim igrama malo izmenjen, ali su savrseno docarani likovi koji se pojavljuju u romanu, atmosfera romana… kazu da je i Poaro bolji nego u predhodnoj igri…

Tu je i nekoliko logickih „puzzle“ zagonetki, malo detektivskog njuskanja, nesto vise razgovora (kao i u predhodnim igrama – sa savkim morate razgovarati o svemu, donoseci zakljucke), ali vas igra vodi svejedno do resavanja zagonetke… tesko da cete se zagubiti na tom ostrvu…

Igra pod nazivom : Evil Under the Sun je adaptacija istoimenog romana poznate engleske književnice, čiji je glavni junak , a u romanu, kao i u igri, pratimo čuvenog Belgijanca dok rešava nove misterije.
Igra počinje u Londonu, u stanu čuvenog detektiva, gde Poaro prepričava svom prijatelju, kapetanu Hejstingsu, detalje s letovanja. Taj odmor je, po rečima čuvenog detektiva, okarakterisan kao „radni“, jer se u mestu na kome je Poaro bio na odmoru desilo ubistvo. Naravno, čuveni detektiv se odmah bacio na posao i krenuo da rešava misteriju. Scenaristički koncept ovde pomalo odskače od standarda i dobija na zanimljivosti, jer ćete misteriju rešavati kao , a u toku same igre naći ćete se u ulozi Poaroa, koji kroz priču pokušava da odgonetne da li je njegov prijatelj u stanju da po njegovoj rekonstrukciji događaja reši zločin.

Evil Under the Sun je klasičan predstavnik igara tipa point and click, što podrazumeva sve elemente tipične za ovu vrstu igrara, ali se u toku igranja čini da se u tome i pomalo preteralo. U toku istrage će se u inventaru vašeg detektiva pronaći mnoge nepotrebne stvari, kao što su prazne čaše, kamenje i sitni papiri, te mnogi drugi predmeti koji vam u stvari i nisu potrebni. Takođe, dosta vremena ćete provesti lutajući po ostrvu, čekajući da se nešto desi. Dijaloga ima i previše, a u toku igre postaju i krajnje zamorni. Možete ih skratiti levim klikom miša, ali time rizikujete da propustite neki bitan detalj u istrazi, tako da ste osuđeni da svaki dijalog vodite do kraja. Situaciju sa zamornim dijalozima donekle popravljaju komične diskusije o misteriji ubistva, koje vode Poaro i Hejstings. Sama igra podeljena je u osam poglavlja, kroz koja rešavate misteriju ubistva na Poaroovom odmoru, za šta će vam verovatno biti potrebno 10-15 sati intenzivnog igranja.

Vizuelno, igra deluje sasvim pristojno. Čini se da je ovo jedan od retkih naslova za koji se može reći da međuanimacije deluju upečatljivije od same grafike u toku igre. Predeli kroz koji se Poaro kreće, kao i unutrašnji prostori urađeni su relativno uverljivo, a sami likovi su lepo modelovani, ali su veoma kruto animirani, što pomalo kvari utisak. Osnovna zamerka igri koja se tiče grafičkog dela može se uputiti na nemogućnost promene rezolucije u samoj igri, kao i potpuni nedostatak bilo kakvog izbora rezolucije, koja je u igri fiksirana na 1024 x 768. Zvuk koji prati ovu igru je više nego dobro odrađen, a sastoji se od odlično ukomponovanih zvukova iz okuženja u kom se nalazite, lepih muzičkih kompozicija i veoma uverljive glasovne glume.

Za ljubitelje point and click igara ovo je prijatno osveženje, prosto zbog činjenice da su naslovi tog žanra danas u manjini u odnosu na ostale. Bez obzira na određene nedostatke koji se prvenstveno tiču grafike, a koja u ovim igrama i nije od presudnog značaja, Evil Under the Sun je igra koja se svakako može preporučiti ljubiteljima žanra.

Komentatori spekulisu da li ce se u cetvrtoj (i za sada poslednjoj igri koja je najavljena za sledecu godinu pojaviti … Ostaje nam da vidimo…

Walkthrough kroz ovu igru mozete potraziti na jednom od sledecih linkova:
http://www.gameboomers.com/wtcheats/pcAa/agathachristieevilunderthesun.htm
http://www.gamefaqs.com/computer/doswin/data/938729.html

 

Pogledano 194 puta, 1 pregleda danas
Oznake za ovaj tekst još uvek nisu postavljene.

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

%d bloggers like this: