Agatin ‘recept za popularnost’

Grupa engleskih naucnika misli da je otkrila razlog tolike popularnosti krimica Agate Kristi.

Njena tajna, ako je verovati nekolicini neurolingvista, lezi u koriscenju reci koje potsticu lucenje hormona seratonina i endorfina. Pernila Danijelson je jedan od neurolingvista koji se bave ovim ispitivanjem. Ona kaze:

„Za Agatu Kristi se uvek smatralo da koristi jednostavan engleski jezik, i to je tacno. Ali, kada malo bolje proucimo taj jezik, vidimo da je on vrlo slican onom koji koristimo u svakodnevnom govoru. Ako uzmemo u obzir da njeni obiluju dijalogom, onda je takav jezik bas ono sto citalac trazi.“

Jezik i lucenje hormona

Dakle, mozda nije rec o knjizevnom jeziku najviseg ranga, ali citaocima savrseno odgovara. To nije tesko razumeti. Kako, medjutim, taj recnik potstice lucenje hormona koji pozitivno uticu na nase raspolozenje?

„To nije oblast koju sam ja istrazivala, ali ako poglcedate nacin na koji ona koristi jezik, vidite da uspeva vrlo spretno da natera citaoce da brzo citaju, i da sto pre dodje do kraja romana da bi saznali ko je ubica.

Majstorstvo Agate Kristi ogleda se i u nacinu na koji nam ona nagovestava sta ce se dogoditi. Koristi reci koje vam govore ‘obratite paznju na ovo, saznacete zasto, samo kasnije’.“

Grozni

Mozda bi neki zlobnici rekli i da ljudi zele sto pre da stignu do kraja njenih romana bas zato sto su tako grozni?

„Mislim da to nije istina – ne bi ih toliki svet citao da su grozni! Svi mi volimo da se pravimo pametni, i da pre kraja romana otkrijemo ko je pocinio zlocin.

je vrlo postena prema nama. Uvek nam daje indicije, ali ukoliko su one vazne za rasplet, onda ih ona ne okruzuje recima koje ce probuditi vasu paznju.“

Konan Dojl ‘malo mracniji’

Dobro, ali to ipak nije odgovor na pitanje kako obicne reci koje koristi, kao sto su „ona“, „da“, „devojka“ i „osmeh“, stimulisu lucenje hormona koji povoljno uticu na raspolozenje?

„To je nesto sto smo primetili kad smo je poredili s Arturom Konanom Dojlom – recnik u njegovim pricama mnogo je turobniji. Njegove licnosti uvek nesto uzvikuju ili dobacuju, dok njene govore pozitivno i sa osmehom.“ – kaze Pernila Danijelson, clan ekipe neurolingvista koja veruje da je jezik tajna popularnosti Agate Kristi.

Ukoliko su njihovi nalazi tacni, onda su nam otkrili jednostavan nacin da podignemo nivo seratonina i endorfina u mozgu…

izvor: www.bbc.co.uk/serbian/

Pogledano 90 puta, 1 pregleda danas

Agatha Christie EX-YU Fan Page

Svetlana Anđelić, pokrenula i održava sajt Agate Kristi za Ex-Yu područje od 01. oktobra 2003. godine

Možda će vam se svideti i ovo:

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

%d bloggers like this: