Ako volite Agatu

Ako volite Agatu
(preuzeto sa: http://www.pcpress.co.yu/)
Pise: Dejan Ristanovic

„Kraljica zlocina“ je predstavljena mnostvom Web strana, ali zaista kvalitetan pregled njenih dela jos ocekujemo…

news_03Interesovanje za Agatu Kristi je poslednjih meseci poraslo, posto je „“ objavila dvadesetak prevoda njenih romana. Mora se reci da je prvih pet kola dobro izabrano, posto su uglavnom objavljivani koji do sada nisu prevodeni na nas jezik. Šteta je jedino sto su prevodi traljavi – roman je, recimo, totalno upropascen time sto prevodilac nije shvatio dva glavna „hinta“ na kojima se resenje zasniva. Bilo kako bilo, mnogi su citali ove romane i pozeleli da potraze Agatine strane na Web-u.

Strana sa Islanda

Takvih strana ima dosta, ali je njihov kvalitet osrednji… ili cak ispod toga. Jedna od koje „spasavaju obraz“ ljubitelja velike britanske spisateljice nalazi se na Islandu – englesku verziju naci cete na www.hi.is/~ragnaj/eac.htm. – The Islandic Homepage, uz korektan graficki izgled, donosi spisak Agatinih romana, njenu biografiju, zanimljive detalje iz zivota, prikaze romana koje pisu posetioci i druge informacije. Posebno je zanimljivo takmicenje, u kome treba da pogodite iz kog je Agatinog romana dati citat ili iz kog je filma neki kadar. Pazite – pitanja su teska, jer autor bira segmente romana koji nisu karakteristicni niti bitni za radnju po kojoj se roman pamti, pa samo najpazljiviji citaoci na osnovu takvog citata mogu da prepoznaju knjigu. Ipak, nijedno pitanje nije ostalo bez odgovora.

Do odgovora bi se lako dolazilo da su dela Agate Kristi publikovana na Internetu, ali kopirajt to zabranjuje… uz jedan izuzetak. Tekst prvog Agatinog romana, , publikovan je na www.columbia.edu/acis/bartleby/christie/. Za citaoce u Jugoslaviji to je veoma zanimljivo, posto ovaj roman kod nas nije objavljen u poslednjih dvadesetak godina.

Vredi posetiti i Agatinu Cesku stranu (Jan Cermak’s Czech Homepage, www.geocities.com/Athens/Forum/2549/). Jo Strong takode odrzava Agatinu stranu na www.aber. ac.uk/~jjs996/ag4.html – posebno je zanimljiv segment u kome je Jo podelila romane prema oruzju koje je primenjeno. Eto nove klasifikacije detektivskih prica.

Dve konferencije

: History of the Mystery je prezentacija koju cete pronaci na www.mysterynet.com/history/christie/ – izdvaja je konferencija, u kojoj mozete razmeniti misljenja o Agatinim delima. Nesto kvalitetnija je konferencija koju na adresi www.books.com odrzava Ben Yaffe, autor prve Agatine Web strane (www.dalton.org/ students/bkyaffe/wwwac/achome.html). Za godinu dana je u konferenciju stiglo svega 90 poruka, najzanimljiviji je dokaz da Poaro i Dzejn Marple postoje u istom univerzumu. Kako bi se to dokazalo? Poaro i gospoda Oliver se pojavljuju zajedno u mnogim knjigama, gospoda Oliver se u „Belom konju“ pojavljuje zajedno sa gospodom Dane Caltrop, a gospoda Caltrop se u knjizi Moving Finger pojavljuje zajedno sa Dzejn Marpl. Dakle…

I pored Web sarenila, nema prezentacije na kojoj bi bili predstavljeni svi Agatini romani, ili bila izlozena ozbiljnija analiza i kritika, kojoj su posveceni tomovi stampanih knjiga. Eto sanse za vas!

Pogledano 92 puta, 1 pregleda danas
Oznake za ovaj tekst još uvek nisu postavljene.

Agatha Christie EX-YU Fan Page

Svetlana Anđelić, pokrenula i održava sajt Agate Kristi za Ex-Yu područje od 01. oktobra 2003. godine

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

%d bloggers like this: