„Ars Lamina“ objavila šest bestselera Agate Kristi na makedonskom jeziku

„Ars Lamina“ je na makedonskom jeziku objavila šest bestselera Agate Kristi

Ars Lamina

Tvorac je nekih od najpoznatijih likova u kriminalističkoj literaturi, Hercule Poirota i Miss Jane Marple. Takođe je najprodavanija autorka svih vremena sa više od 70 krimića i zbirki kratkih priča, drama i šest romana koje je napisala pod pseudonimom i u žanru su romantike. Sve je ovo samo mali deo bogate biografije popularne autorke Agate čija su dela inspirisala mnoge druge pisce, kao i autore serija i filmova. Izdavačka kuća Ars Lamina nedavno je objavila svoja kultna izdanja na makedonskom: „Tajanstveni slučaj u Stylesu“, „Ubistvo Rogera Ackroyda“, „Lord Edgver je mrtav“, „Ubistvo u Orient Ekpresu“, „Smrt na Nilu“ i „Zlo pod suncem“. Uskoro će ove biti dostupne u kompletu u posebno dizajniranoj kutiji, dok su posebna izdanja već dostupna u knjižarama „Literatura.mk“.

Ovo izdanje će dopuniti još šest Agate koje su u izradi: „Posle sahrane“, „Zavesa“, „Leš u biblioteci“, „U 16.50 sa stanice Paddington“, „Deset malih crnaca “i„ Zlatna lopta i druge priče “, koji se takođe mogu kupiti u kompletu u posebno dizajniranoj kutiji.

„Tajanstveni slučaj u Stylesu“ objavljen je 1920. godine i prvi je roman u kome se sreće lik Herkula Poaroa. Radnja se odvija u Engleskoj tokom Prvog svetskog rata na imanju Styles Court, gde živi nekoliko članova porodice Emili Inglertorp. Imanje je nasledila od svog prvog supruga, pokojnog gospodina Cavendisha. Jednog jutra Emili je pronađena mrtva, najverovatnije otrovana, što samo po sebi odmah postaje misterija.

Romanom „Ubistvo Rogera Ackroyda“, objavljenim 1926. godine, Agatha stekla je veliku popularnost i širu čitalačku publiku. Kada udovica gospođe Ferrars sebi oduzme život, a bogatog industrijalca Rogera Ackroyda sledećeg dana pronađu ubijenog u njegovoj radnoj sobi, u malom engleskom selu Kings Abbott izbija još više tračeva nego obično. Priča se da je gospođa Ferrars otrovala supruga prethodne godine, da je bila u ljubavnoj vezi sa Ackroydom i da je ucenjena jer je neko saznao za zločin koji je počinila. Ali koji je razlog Ackroydovog ubistva? Ovaj slučaj je potpuna lokalne policije, ali na sreću, ovde je čuveni detektiv Hercule Poirot.

„Lord Edgver je mrtav“ jedna je od najzanimljivijih zločinačkih zagonetki Agate sa još genijalnijim ishodom. Slučaj smrti ekscentričnog Lorda Edgevera jedan je od najneobičnijih koje poznati belgijski detektiv Hercule Poirot mora da reši. Lordova supruga, prelepa američka glumica Jane Vilkinson, sa kojom je u periodu razdvajanja, primećena je kako ulazi u njegovu radnu sobu neposredno pre nego što je pronađen mrtav. Ali da li je moguće da je ubila muža dok je prisustvovala večeri sa prijateljima?

Jedno od njenih najpoznatijih dela je „Ubistvo u Orient Ekpresu“ koje je dobilo mnogo snimanih verzija, od kojih je poslednja dostupna na „HBO“, a poznati glumac Kenneth Branagh glumi lik Poirota. Roman je objavljen 1934. godine, a ga je posvetila svom drugom suprugu, Maksu Edgaru Lucienu Malovanu. Vrlo je verovatno da je priča, koja je delimično inspirisana stvarnim događajima, nastala tokom njenog boravka na arheološkim iskopavanjima u Arpachiji u Iraku. „Ubistvo u Orient Ekpressu“ smatra se najpoznatijim delom Agathe Christie.

Roman „Smrt na Nilu“ objavljen je 1937. godine i odmah je postao bestseler. Reč je o romanu Herkula Poaroa koji se bavi temom ljubavnog trougla, kao i ljubomorom i izdajom, i tako postaje jedan od omiljenih romana publike. Ovo Agathe Christie prilagođeno je pozorišnoj sceni, a postoji i nekoliko snimljenih verzija, kao i adaptacija za radio dramu BBC 4.

„Zlo pod suncem“ roman je za koji je Agatha Christie dobila visoke književne kritike, doživela nekoliko scenarija i adaptacija za radio dramu, a nedavno i adaptaciju kao video igru. sadrži sve potrebno da može biti nazvano remek delom autorke. Obiluje duhovitim dijalogom i prati njegovu posebnost u stvaranju složene priče koja na kraju zapravo izgleda jednostavno.

Svih 6 romana Agate Christie u izdanju „Ars Lamina“ dostupno je u knjižarama „Literatura.mk“ ili na sajtu www.literatura.mk

(tekst preuzet u opriginalu i preveden sa makedonskog jezika sa sajta:

„Ars lamina“ objavi šest bestseleri od Agata Kristi na makedonski jazik – Avaz

Pogledano 127 puta, 1 pregleda danas

Agatha Christie EX-YU Fan Page

Svetlana Anđelić, pokrenula i održava sajt Agate Kristi za Ex-Yu područje od 01. oktobra 2003. godine

Možda će vam se svideti i ovo:

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

%d bloggers like this: