Blic žena i BDR Media – Breme

biblioteka – Kraljica krimi romana ponovo uz „Blic ženu“

Izdavač BDR Media, 233 strana – Samo uz „Blic ženu“ u subotu 14. septembra

Breme

Breme je jedan od šest sjajnih psiholoških (ljubavnih) romana, koje je Agata Kristi, pod pseudonimom Meri Vestmakot, napisala u najboljoj tradiciji engleske proze ove vrste. Prvi put je objavljen 1956. godine.

„ Breme “

Kao drugorođeno dete, Lora Frenklin je uvek bila u senci svog starijeg brata, ali kada je Čarls oboleo od dečje paralize i umro, učinilo joj se da je konačno došlo njenih pet minuta. Nadala se i priželjkivala svu svojih roditelja samo za sebe, ne očekujući da će vrlo brzo dobiti mlađu sestru.

Ponovo se našla u tuđoj senci i jedino što je stvarno želela, bilo je da i beba umre. Međutim, jedne noći Lora je doživela potpunu promenu osećanja i iz požara spasla svoju sestricu. Od tog trenutka više niko i ništa nije postojalo za nju. Širli je postala centar Lorinog sveta, a Lora je postala nežna i veoma zaštitnički nastrojena prema njoj, do te mere da je takva postala teško koje su obe nosile, svaka na svoj način.

Veštije od negativnih junaka svojih detektivskih romana, je uspela da od čitalačke publike sakrije tragove svog literarnog zločina. Kada je 1930. godine objavila svoj prvi pod pseudonimom, niko nije znao o kome se radi. Godinama kasnije tek nekoliko bliskih osoba je znalo da je ona pisala i ljubavne romane. Od javnosti je tu tajnu uspevala da krije punih petnaest godina i prva tri romana su izašla obavijena velom tajne i pitanja: „Ko je zapravo Meri Vesmakot?“. Čak je i svoj život i pisanje uspevala da obavije velom misterije.

Breme

„ Breme “

U ovih šest romana, Agata je uspela vešto da utka sebe i svoj život, te dobri poznavaoci njenog životopisa imaju priliku da, ponekad i u prenesenom značenju otkriju njena duševna previranja kroz događaje koji su obeležili njen život.

Sjajni ljubavni potpisani imenom misteriozne Meri Vestmakot koji su naišli na odličan prijem kako kod publike, tako i kod kritike, izašli su, zapravo ispod pera Agate Kristi.

Ista književna imaginacija koja je smišljala najneobičnija ubistva i vodila nas kroz zapetljane lavirinte mračnih ljudskih poriva umela je i da iznedri i podjednako uzbudljive tvorevine o onoj drugoj, svetlijoj strani čovekove prirode, o njegovim istančanim emocionalnim stopama, o dramama, što prethode iz treperavog odnosa medju polovima.

Roman „Breme“ je na našem području samo jednom objavljen u izdanju Narodne iz Beograda pre više od 20 godina, tako da ovo ponovno objavljivanje nakon mnogo vremena predstavlja pravo uživanje za sve ljubitelje kako Agate Kristi tako i pasioniranih čitalaca uopšte.

Pogledano 201 puta, 1 pregleda danas
Oznake za ovaj tekst još uvek nisu postavljene.

Agatha Christie EX-YU Fan Page

Svetlana Anđelić, pokrenula i održava sajt Agate Kristi za Ex-Yu područje od 01. oktobra 2003. godine

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

%d bloggers like this: