Blic žena i BDR Media – Divov hleb

„ Divov hleb “

biblioteka – Kraljica krimi romana ponovo uz „Blic ženu“

Izdavač BDR Media, 295 strana – Samo uz „Blic ženu“ u subotu 14. aprila

Divov hleb

Ovo je jedan od šest sjajnih psiholoških (ljubavnih) romana, koje je Agata Kristi, pod pseudonimom Meri Vestmakot, napisala u najboljoj tradiciji engleske proze ove vrste. Prvi put je objavljen 1930. godine.

Vernon Dejr je osećajan i briljantan muzičar, čak i genije, ali pri tome plaća visoku cenu svog talenta, posebno kada je u pitanju njegova porodica, a naročito dve žene u njegovom životu. Detinjstvo je proveo prilično voljen i zaštićen, u sigurnom okrilju doma, nepripremljen za surovu stvarnost koja ga očekuje kasnije u životu i dok stvara remek svog života, donosi kritičnu oduku neznajući koliko će ga to koštati…

Veštije od negativnih junaka svojih detektivskih romana, je uspela da od čitalačke publike sakrije tragove svog literarnog zločina, kada je 1930. godine objavila svoj prvi pod pseudonimom, niko nije znao o kome se radi, a i godinama kasnije tek nekoliko bliskih osoba je znalo da je ona pisala i ljubavne romane. Od javnosti je tu tajnu uspevala da krije punih petnaest godina i prva tri romana su izašla obavijena velom tajne i pitanja: „Ko je zapravo Meri Vesmakot?“. Čak je i svoj život i pisanje uspevala da obavije velom misterije.

Divov hleb

U ovih šest romana, Agata je uspela vešto da utka sebe i svoj život, te dobri poznavaoci njenog životopisa imaju priliku da, ponekad i u prenesenom značenju otkriju njena duševna previranja kroz događaje koji su obeležili njen život.

Sjajni ljubavni potpisani imenom misteriozne Meri Vesmakot koji su naišli na odličan prijem kako kod publike, tako i kod kritike, izašli su, zapravo ispod pera Agate Kristi. Ista književna imaginacija koja je smišljala najneobičnija ubistva i vodila nas kroz zapetljane lavirinte mračnih ljudskih poriva umela je i da iznedri i podjednako uzbudljive tvorevine o onoj drugoj, svetlijoj strani čovekove prirode, o njegovim istančanim emocionalnim stopama, o dramama, što prethode iz treperavog odnosa medju polovima.

Ovaj je na našem području samo jednom objavljen u izdanju Narodne iz Beograda pre više od 20 godina, tako da ovo ponovno objavljivanje nakon mnogo vremena predstavlja pravo uživanje za sve ljubitelje kako Agate Kristi tako i pasioniranih čitalaca uopšte.

 

Pogledano 453 puta, 1 pregleda danas
Oznake za ovaj tekst još uvek nisu postavljene.

Agatha Christie EX-YU Fan Page

Svetlana Anđelić, pokrenula i održava sajt Agate Kristi za Ex-Yu područje od 01. oktobra 2003. godine

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

%d bloggers like this: