Blic žena i BDR Media – Nedovršen portret

„ Nedovršen portret “

biblioteka – Kraljica krimi romana ponovo uz „Blic ženu“

Izdavač BDR Media, 267 strana – Samo uz „Blic ženu“ u subotu 11. maja

Ovo je jedan od šest sjajnih psiholoških (ljubavnih) romana, koje je Agata Kristi, pod pseudonimom Meri Vestmakot, napisala u najboljoj tradiciji engleske proze ove vrste. Prvi put je objavljen 1934. godine.

Nakon što je ostala bez troje ljudi koje je najviše volela, Selija je bila na ivici samoubistva. Sve je izgubila i nije više bilo nijedne niti za koju bi mogla da se uhvati. U trenutku kada je smrt videla kao jedini izlaz, na egzotičnom ostrvu upoznaje Larabija, uspešnog portretistu, kome priča svoju životnu priču a koji je i sam poznavao te osećaje tuge i samoće. Kroz dugu noć pripovedanja Selija otkriva svoje strahove od nove šanse da bude srećna. Slušajući je, dok noć odmiče, Larabi je nesvesno slika. Sa novim danom ostaje Selijin nedovršen portret i pitanje da li će jutro doneti rastanak ili novi početak?

Veštije od negativnih junaka svojih detektivskih romana, je uspela da od čitalačke publike sakrije tragove svog literarnog zločina, kada je 1930. godine objavila svoj prvi pod pseudonimom, niko nije znao o kome se radi, a i godinama kasnije tek nekoliko bliskih osoba je znalo da je ona pisala i ljubavne romane. Od javnosti je tu tajnu uspevala da krije punih petnaest godina i prva tri romana su izašla obavijena velom tajne i pitanja: „Ko je zapravo Meri Vesmakot?“. Čak je i svoj život i pisanje uspevala da obavije velom misterije.

U ovih šest romana, Agata je uspela vešto da utka sebe i svoj život, te dobri poznavaoci njenog životopisa imaju priliku da, ponekad i u prenesenom značenju otkriju njena duševna previranja kroz događaje koji su obeležili njen život.

Sjajni ljubavni potpisani imenom misteriozne Meri Vesmakot koji su naišli na odličan prijem kako kod publike, tako i kod kritike, izašli su, zapravo ispod pera Agate Kristi. Ista književna imaginacija koja je smišljala najneobičnija ubistva i vodila nas kroz zapetljane lavirinte mračnih ljudskih poriva umela je i da iznedri i podjednako uzbudljive tvorevine o onoj drugoj, svetlijoj strani čovekove prirode, o njegovim istančanim emocionalnim stopama, o dramama, što prethode iz treperavog odnosa medju polovima.

Ovaj je na našem području samo jednom objavljen u izdanju Narodne iz Beograda pre više od 20 godina, tako da ovo ponovno objavljivanje nakon mnogo vremena predstavlja pravo uživanje za sve ljubitelje kako Agate Kristi tako i pasioniranih čitalaca uopšte.

Pogledano 738 puta, 1 pregleda danas
Oznake za ovaj tekst još uvek nisu postavljene.

Agatha Christie EX-YU Fan Page

Svetlana Anđelić, pokrenula i održava sajt Agate Kristi za Ex-Yu područje od 01. oktobra 2003. godine

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

%d bloggers like this: