Blic žena i BDR Media – Ruža i tisa

„ Ruža i tisa “

biblioteka – Kraljica krimi romana ponovo uz „Blic ženu“

Izdavač BDR Media, 209 strana – Samo uz „Blic ženu“ u subotu 13. jula

Ruža i tisa

Ruža i tisa“ je jedan od šest sjajnih psiholoških (ljubavnih) romana, koje je Agata Kristi, pod pseudonimom Meri Vestmakot, napisala u najboljoj tradiciji engleske proze ove vrste. Prvi put je objavljen 1934. godine.

„ Ruža i tisa “

Nakon teške saobraćajne nesreće, Hju Norej se sa bratom i snahom preselio u malo selo Sent Lu u Kornvelu. Prikovan za invalidska kolica, u novoj sredini postao je omiljeni član društva. Pokazao se kao neko ko odlično ume da sluša, pa su mu se novi prijatelji rado poveravali otkrivajući mu svoje tajne i emocije. Na njega su ipak najjači utisak ostavili izvesni Džon Gabrijel, sićušan čovek neprijatnog izgleda koji se iz neobjašnjivih razloga dopadao ženama kao i ljupka mlada žena Izabela, buduća supruga lorda Ruperta.

Džon Gabrijel se kandidovao za mesto poslanika u Parlamentu i nakon pobede na izborima, na opšte čuđenje svih, povukao se iz politike i pobegao sa Izabelom, noć uoči njenog venčanja. Šok i neverica… Deset godina kasnije, gotovo zaboravljena, bolna sećanja Hjua Noreja, probudiće jedna neočekivana poseta…

Veštije od negativnih junaka svojih detektivskih romana, je uspela da od čitalačke publike sakrije tragove svog literarnog zločina. Kada je 1930. godine objavila svoj prvi pod pseudonimom, niko nije znao o kome se radi. Godinama kasnije tek nekoliko bliskih osoba je znalo da je ona pisala i ljubavne romane. Od javnosti je tu tajnu uspevala da krije punih petnaest godina i prva tri romana su izašla obavijena velom tajne i pitanja: „Ko je zapravo Meri Vesmakot?“. Čak je i svoj život i pisanje uspevala da obavije velom misterije.

Ruža i tisa

U ovih šest romana, Agata je uspela vešto da utka sebe i svoj život, te dobri poznavaoci njenog životopisa imaju priliku da, ponekad i u prenesenom značenju otkriju njena duševna previranja kroz događaje koji su obeležili njen život.

Sjajni ljubavni potpisani imenom misteriozne Meri Vestmakot koji su naišli na odličan prijem kako kod publike, tako i kod kritike, izašli su, zapravo ispod pera Agate Kristi. Ista književna imaginacija koja je smišljala najneobičnija ubistva i vodila nas kroz zapetljane lavirinte mračnih ljudskih poriva umela je i da iznedri i podjednako uzbudljive tvorevine o onoj drugoj, svetlijoj strani čovekove prirode, o njegovim istančanim emocionalnim stopama, o dramama, što prethode iz treperavog odnosa medju polovima.

Roman „Ruža i tisa“ na našem području do sada nije objavljivan, tako da ovo književna premijera predstavlja pravo uživanje za sve ljubitelje kako Agate Kristi tako i pasioniranih čitalaca uopšte.

Pogledano 371 puta, 1 pregleda danas
Oznake za ovaj tekst još uvek nisu postavljene.

Agatha Christie EX-YU Fan Page

Svetlana Anđelić, pokrenula i održava sajt Agate Kristi za Ex-Yu područje od 01. oktobra 2003. godine

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

%d bloggers like this: