Britanska pošta predstavila markice inspirisane delima Agate Kristi

Kraljevska pošta Velike Britanije obeležila je 126. rođendan spisateljice Agate Kristi puštanjem u opticaj specijalnih poštanih markica inspirisanih njenim delima.

Markice će, osim zbog jubileja, biti posebne i po tome što su specijalnim štamparskim tehnikama na njih ugrađeni i tragovi za rešenja njenih poznatih zagonetki.

Šest markica je posvećeno klasičnim misterijama Agate Kristi, uključujući i njen prvi Zagonetni događaj u Stajlsu koji je spisateljica počela pisati pre 100 godina kada je imala 26 godina. Uz to , poznato po prvom pojavljivanju Herkula Poaroa, jedna od markica posvećena je i Ubistvu u Orijent ekspresu.

Markice su dizajnirane uz pomoć mikroteksta, ultraljubičastog mastila i mastila osetljivog na temperaturu, a tragovi će se moći otkriti uz upotrebu lupe, ultraljubičastog svetla i toplotom tela.

Seriju markica dizajnirao je Džim Saterlend, a uključuje i markice posvećene delima sa gospođicom Marpl u glavnoj ulozi.

(15. septembar 1890 — 12. januar 1976) bila je britanska književnica i autor brojnih kriminalističkih romana. Kao najpoznatijeg svetskog pisca , nazivaju je i „kraljicom zločina“.

Tokom svoje književne karijere, koja je trajala više od pola veka, napisala je 79 knjiga, od toga 66 kriminalističkih romana, i više zbirki kratkih priča i drugih dela, koja su prodata do sada u više od dve milijarde primeraka širom sveta i prevedena na više od 50 jezika. Prema „Ginisovoj knjizi rekorda“, najprodavaniji je autor svih vremena. Zabeleženo je da su jedino Biblija i Šekspirova dela doživela veću prodaju od romana Agate Kristi. Njena drama „“ je premijerno izvedena u Londonu 25. novembra 1952. godine, i to delo je do sada najduže neprestano igran komad u istoriji pozorišta koje je imalo više od 25.000 izvođenja.Proglašena je 2013. godine za najboljeg pisca detektivskih priča, a njen roman „ Rodžera Akrojda“ za najbolji krimi roman svih vremena.

Izvor: The

Preneto sa: http://www.adriadaily.com/zanimljivosti/britanska-posta-predstavila-markice-inspirisane-delima-agate-kristi/#prettyPhoto

Pogledano 2.088 puta, 1 pregleda danas

Agatha Christie EX-YU Fan Page

Svetlana Anđelić, pokrenula i održava sajt Agate Kristi za Ex-Yu područje od 01. oktobra 2003. godine

Možda će vam se svideti i ovo:

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

%d bloggers like this: