Ciklus novih filmova sa Herkulom Poaroom

dvd27a_croSa stranice Stranog programa hrvatske televizije http://straniprogram.hrt.hr/
preuzeli smo sledeci tekst objavljen uz ciklus novih filmova sa Herkulom Poaroom koje prikazuje ova televizija.

U vrijeme kad je umrla, 1976. godine, Christie bila je najprodavaniji britanski pisac svih vremena. Napisala je oko sto romana, a svi su prevedeni i objavljeni sirom svijeta: prodano je oko milijardu primjeraka njezinih knjiga na engleskom jeziku i jos oko milijardu na cetrdeset i pet (a prema nekim izvorima vise od sto) drugih jezika! Jedine knjige prodavanije od njezinih jesu Biblija i drame Williama Shakespearea.

rodjena je 1890. godine u Torquayu u Engleskoj, kao Agatha Miller, u obitelji dobrostojeceg Amerikanca Frederica A. Millera i Engleskinje Clarisse Miller.Majka ju je od rane dobi poticala na pisanje. Bila je skolovana kod kuce, a od sesnaeste godine studirala je pjevanje i klavir u Parizu.

a_91Pisala je pod prezimenom svojega prvog muza, pukovnika Archibalda Christieja. Nadimak joj je bio Kraljica zlocina. U razdoblju od oko sezdeset godina, koliko je trajala njezina spisateljska karijera, Agatha Christie napisala je sest ljubavnih romana (pod psudonimom Mary Westmacott), nekoliko knjiga za djecu, oko sedamdeset detektivskih romana, vise zbirki prica i desetak drama: njezina drama Misolovka, koja je prvi put izvedena u Londonu 1952. godine i izvodi se do danas, najizvodenija je i najdugovjecnija u svjetskoj povijesti kazalista. Osim romana, napisala je autobiografiju i nekoliko knjiga o arheoloskim istrazivanjima svoga drugog muza, kojega je pratila na putovanjima. Godine 1971. dobila je plemicku titulu.

Agathu Christie mnogi smatraju najvecim piscem detektivskih romana. Ona je stvorila nezaboravne likove belgijskog detektiva Herculea Poirota i pronicave bakice Miss Marple.

Prvi roman napisala je 1920. godine, The Mysterious Affair at Styles. Bio je to njezin prvi detektivski roman i prvi roman o proslavljenom Herculeu Poirotu. Poirot je junak cetrdeset i dva romana, a posljednji njegov slucaj opisan je u romanu Curtain (1975.) Miss Marple – koja je rijesila zlocine opisane u sedamnaest romana – prvi se put pojavila godine 1930. u romanu . Ona je bila junakinja i posljednjeg Christienog romana, Sleeping Murder (1976.) Prema romanima Agathe Christie snimljeno je stotinjak filmova i televizijskih serija.Prvi film o Poirotu snimljen je vec 1931. godine pod naslovom Alibi, prema romanu .

Hercule Poirot tako je popularan da ima i svoju biografiju, koju je, rekonstruirajuci cinjenice koje je Agatha Christie spominjala u svojim romanima, napisala Anne Hart. Hercule Poirot, bivsi policajac, morao je napustiti svoju domovinu Belgiju 1914. godine, nakon njemacke okupacije. Ostatak zivota proveo je u Londonu. On je niskog rata, ima njegovane brcice o kojima se pomno brine, jajoliku glavu i vrlo je pedantan. Poirot je nevjerojatno inteligentan, domisljat i pronicav, ali je i simpatican i komican lik s nizom ekscentricnih navika. Njegov prijatelj i suradnik je kapetan Hastings koji predstavlja prototip pripovjedaca neznalice, poznat jos iz romana o Sherloku Holmesu i dr. Watsonu. Poirot izvlaci zakljucke iz ponasanja ljudi i predmeta koje vidi, povezujuci lanac cinjenica koje ga na kraju vode do ubojice. Iza naoko odvojenih pojedinosti uvijek se otkrije veza koju samo Poirot vidi, kucne se po celu i kaze: „Sve je u ovim malim sivim stanicama.“ Njegova logika rjesava svaki problem i nijedan ga zlocinac nije uspio prevariti.

Od 1930. do danas ekranizirana je vecina romana o Poirotu, snimljeno je devet kino-fimova i sezdeset i tri televizijska. Posljednji su snimljeni prosle godine: Death on the Nile i The Hollow. Lik Poirota na televizijskom ekranu i filmskom platnu tumacili su , Albert Finney, Alfred Molina, Ian Holm, Tony Randall i drugi, a danas je ime britanskog glumca Davida Sucheta postalo gotovo sinonim za ima Herculea Poirota. Suchet je prvi put u ulozi belgijskog detektiva nastupio 1989., a danas iza sebe ima sezdeset filmova o Poirotu.

Filmska redakcija prikazat ce u travnju i svibnju cetiri premijerna filma o Herculeu Poirotu, glasovitom detektivu Agathe Christie, s Davidom Suchetom u glavnoj ulozi. Bit ce to filmovi:

FIVE LITTLE PIGS (2003), 14. travnja; SAD CYPRESS (2003), 21. travnja; DEATH ON THE NILE (2004) 28. travnja; i THE HOLLOW (2004), 5. svibnja.

Pogledano 1.100 puta, 1 pregleda danas
Oznake za ovaj tekst još uvek nisu postavljene.

Agatha Christie EX-YU Fan Page

Svetlana Anđelić, pokrenula i održava sajt Agate Kristi za Ex-Yu područje od 01. oktobra 2003. godine

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

%d bloggers like this: