David Suchet lično

suchet7 je jedan od najzapaženijih britanskih glumaca. Proslavio se ulogom legendarnog detektiva Herkula Poaroa Agate Kristi u istoimenoj televizijskoj seriji, kao i po ulozi u nagradjivanom filmu „Sunday“ nezavisne produkcije, te po popularnim dugometražnim filmovima kao sto su „Savršeno ubistvo“ pored Majkla Daglasa i Gvinet Paltrou i „Konačna odluka“.

Kompletna filmografija Davida Sucheta

suchet5Suše se 1973. godine pridružio „Royal Shakespeare Company“, gde je imao zapažene uloge Ahila u „Troilu i Kresidi“, Kalibana u „Oluji“, Merkucija i Tibalta u „Romeu i Juliji“, Orlanda u „Kako vam drago“, Jaga u „Otelu“, kao i Šajloka u „Mletačkom trgovcu“. Pored brojnih nastupa na radiju „BBC“, Suše je glumio i u televizijskim filmovima i imao glavne uloge u čak četiri velike televizijske serije uključujući ulogu Freda u „The life of Freud“, Blota u „Blott on the Landscape“, Džona Brna u „The NCS“ (National Crime Squad) i, naravno, Herkula Poaroa u „Poarou“ Agate Kristi.

news_05

Snimao je dugometražne filmove širom sveta, uključujuci „Foolproof“, „Live From Baghdad“, „Wing Commander“, „Dearly Voyage“, „The Lycona Affair“, „Big Foot and the Hendersons“, „When the Whales Came“, „Iron Eagle“, „Gulag“, „Hunchback of Notre Dame“, „A song for Europe“, „Falcon and the Snowman“, „The Last Innocent Man“, „Red Monarch“, „A World Apart“. Za svoj doprinos drami Suše je povodom rođendanske proslave Njenog veličanstva kraljice Elizabete Druge 2002. godine dobio orden OBE (Order Of The British Empire).

Zanimljivosti:

Od 1976. godine oženjen je istom ženom – Šilom Feris (Sheila Ferris), i sa njom ima dvoje dece.
Brat je poznatog televizijskog voditelja Džona Sušea.
Iako je publici dobro poznat po liku Herkula Poaroa iz istoimene TV serije, malo je poznato da je Suše 1985. godine u filmu „Trinaestoro za večerom“ („Thirteen at Dinner“), takođe snimljenom po romanu Agate Kristi, igrao lik inspektora Džapa.
Godine 1999. Suše je nominovan za nagradu „Lorens Olivije“ za ulogu Salijerija ostvarenu u predstavi „Amadeus“.
Za istu nagradu nominovan je i dve godine ranije – 1997, za ulogu u predstavi „Ko se boji Virdžinije Vulf?“ („Who’s Afraid of Virginia Woolf?“).
je rođen 2. maja 1946. godine u Londonu.
On je drugi od trojice sinova u porodici; najstariji Džon je novinar na televiziji, a najmladji Piter je lekar.
Dejvidov otac bio je uspešan ginekolog i očekivalo se da će i Dejvid krenuti njegovim stopama, što je ovaj i učinio, ali je onda pao fiziku.
Dejvidova majka je ugledna engleska pozorišna glumica.
Suše svira klarinet.
Veoma je religiozan protestant.
Voli da čita istorijske romane i biografije. To mu je sigurno jako dobro došlo i u poslu, jer je glumio mnoge istorijske likove kao što su: Edvard Teler, Sigmund Frojd, Napoleon, Salijeri.

suchet6Suše je čitao belgijsku istoriju da bi dovoljno dobro razumeo zemlju iz koje potiče Poaro. Uz to, on je sam skovao taj specifičan francusko-belgijski naglasak koji Poaro poseduje. On nije ni pravi belgijski (jer Poaroa onda nikada ne bi mešali sa rođenim Francuzom) niti čisto francuski, već njemu specifična mešavina. On je prvi glumac koji je Poarou dao tri dimenzije pošto je zaista duboko zašao u njegovu psihologiju, neobične navike i pravila ophođenja prema ljudima. Nijednom glumcu do tada to nije pošlo za rukom.

 

David Suchet – Poirot & me (part I)

David Suchet – Poirot & me (part II)

David Suchet – Poirot & me (part III)

David Suchet – Poirot & me (part IV)

David Suchet – Poirot & me (part V)

David Suchet – Poirot & me (part VI)

David Suchet – Poirot & me (part VII)

David Suchet – Poirot & me (part VIII)

David Suchet – Poirot & me (part IX)

preuzeto sa stranice
http://www.krstarica.com/lat/magazin/film_muzika/index.php?clanak=d_suse&arhiva=07-2004
na toj adresi tekst vise ne postoji pa je u celosti prenet na ovaj sajt u junu 2006. godine

Pogledano 2.213 puta, 1 pregleda danas

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

%d bloggers like this: