Dejvid Suše: Moj zadatak bio je da postepeno postanem Poaro

Dejvid Suše: Moj zadatak bio je da postepeno postanem Poaro – Prva epizoda seriala “Poaro ” Agate Kristi objavljena je u januaru 1989. godine. Belgijski detektiv smolastih brkova i manijačke ljubavi prema redu veoma je popularan kod publike. Rezultat ove ljubavi – 24 godine snimanja, 13 sezona i 40 lažnih brkova za Dejvida Sušea, vodećeg glumca.

Dejvid Suše se vrlo pažljivo pripremio za ulogu Herkula Poaroa. Glumac je pročitao sve knjige (pa čak i kratke priče) u kojima se detektiv pojavljuje. Suše je napravio 93 beleške o svom liku i zabeležio njegove najmanje osobine u svesku, dok nije sakupio neku vrstu dosijea: “Moj zadatak nije bio samo da otkrijem šta je on, već postepeno da postanem on”.

Dejvid Suše

Verovao je da će publika sigurno primetiti nepreciznost, čak i ako je njegov lik u čaj stavljao različit broj kašika šećera nego što je opisano u knjizi. Stoga je pitanje usaglašenosti sa tekstom bilo od najveće važnosti za glumca.

Za četiri godine pre početka snimanja serije, Dejvid Suše glumio je u filmu “Trinaest za večerom” prema romanu Agate Kristi. U njemu je Piter Ustinov glumio legendarnog detektiva. Dejvid Suše igrao je u filmskoj adaptaciji inspektora Džepa, a kasnije je priznao da je ovu ulogu smatrao najgorom u svojoj karijeri. Glumac svoje najbolje delo naziva ulogom Poaroa.

U prvim sezonama glumac je morao da se ošiša na vrhu glave kako bi pokazao čelavog Poaroa. U kasnijim sezonama potreba za tim je nestala, jer je Suše s godinama takođe počeo da gubi kosu.

Izuzetak je napravljen samo za 1. epizodu treće sezone – “Tajanstveni događaj u Stajlsu”. Serija prikazuje prvi Poaroov slučaj u Engleskoj, kada je detektiv bio mnogo mlađi.

Svetsku prema izmišljenom belgijskom detektivu podstakla je činjenica da je Suše ostalo u karakteru ne samo na setu. Nekoliko dana pre snimanja, glumac je obukao kostim svog lika i ponašao se poput njega, čak i sa porodicom.

Porodica pisca došla je na ideju da napravi seriju zasnovanu na Kristijevim knjigama. Oni su izabrali glavnog glumca. 1985. godine, na kanalu BBC, naslednici Agate Kristi videli su budućeg Poaroa u TV seriji prema romanu Toma Šarpa.

Potomci kraljice detektiva pohvalili su glumačke veštine Dejvida Suše. Prema Rozalindi Hiks, pisac bi odobrila njegovu igru. Metju Ričard, unuk kraljice detektiva, prokomentarisao je glumca: “Lično mi je žao sto nikada nije videla Davida Sušu. Veoma je ubedljiv i uspeva da prenese gledaocu dovoljnu količinu iritacije koja se obično kombinuje sa perfekcionizmom.”

Tokom snimanja prve sezone, Dejvid Suše je skoro napustio projekat zbog neslaganja sa rediteljem. Glumac je verovao da se u seriji moraju prikazati neobični maniri detektiva (posebno navika stavljanja maramice na stolicu, pre nego što sedne). Suše je kasnije izjavio da njegov lik nesumnjivo pati od opsesivno-kompulzivnog poremećaja.

Laganom rukom Agate Kristi, Belgijanac je dobio impresivnu telesnu težinu. Suše je bio mnogo vitkiji, pa je morao da koristi posebne uloške koji su “dodavali” višak kilograma. Da bi mu vizuelno vrat izgledao punije, nosio je odeću sa stojećim okovratnikom sa zakošenim krajevima.

Poaro je imao vrlo karakterističan hod. Vodeći glumac nije morao samo da nauči da se ponaša. Da bi to bilo još uverljivije, glumac je zamišljao da steže novčić između zadnjice.

Druga komplikacija je poseban belgijski akcenat. Mnogi likovi u seriji smatrali su Poaroa Francuzom zbog ne baš korektnog belgijskog naglaska. Stoga je za Dejvida Sušea bilo važno da prikaže akcenat Belgijanca koji govori francuski i istovremeno već dugo živi na selu. Da bi to postigao, počeo je namerno da iskrivljuje engleski jezik, a u njegovom automobilu neprekidno se čuo belgijski ili francuski radio.

Pažljiviji i istorijski podkovani gledaoci možda su primetili netačnost u seriji. Neke epizode se dešavaju 1935. godine, ali Florin Kort – zgrada u kojoj je živeo detektiv na ekranu – izgrađena je tek 1936. godine.

Elizabeta II je 2002. godine Dejvida Sušea odlikovala ordenom Britanskog carstva. “Rekla je da joj je posebno drago što mi je uručila ovu nagradu za zadovoljstvo koje sam joj pružio, njenoj porodici i naciji”, preneo je glumac kraljičine reči.

Dejvid Suše je 2007. godine podelio svoj san: želeo je da glumi u preostalim filmskim adaptacijama do svog 65. rođendana, odnosno do 2011. godine. Ispunio je svoje planove, ali dve godine kasnije: poslednja epizoda o avanturama belgijskog detektiva objavljena je 2013. godine.

Izvor: svetserija.info
http://www.svetserija.info/popularno/david-suchet-moj-zadatak-bio-je-da-postepeno-postanem-poaro/

Photo: Promo

Pogledano 399 puta, 1 pregleda danas

Agatha Christie EX-YU Fan Page

Svetlana Anđelić, pokrenula i održava sajt Agate Kristi za Ex-Yu područje od 01. oktobra 2003. godine

Možda će vam se svideti i ovo:

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

%d bloggers like this: