Deset najboljih svjetskih krimi romana

Pred vama su novih Deset najboljih svjetskih krimi romana Agate Kristi u izdanju Nove Knjige iz Podgorice. Prvi na spisku je roman „Zavjesa“

Ljetnje dane iskoristite za uživanje u najpopularnijim krimi romanima autorke Agate Kristi i po pristupačnim cijenama dopunite vašu porodičnu biblioteku

Deset najboljih svjetskih krimi romana

Od danas (utorak 26.jun) u prodaji je prva od deset knjiga Agate Kristi. U pitanju je krimi roman „Zavjesa“. Sve do početka septembra, iz sedmice u sedmicu, po pristupačnim cijenama možete kupovati deset romana ove neprevaziđene krimi spisateljice.

Romanom koji od danas možete kupiti spušta se zavjesa na blistavu i nezaboravnu karijeru jednog od najpoznatijih detektiva svih vremena – belgijskog majstora dedukcije, Herkula Poaroa.

Nakon „Zavjese“ iz sedmice u sedmicu na prodajnim mjestima naći će se i romani:

Agata Kristi je engleska književnica, autorka brojnih detektivskih romana i dramskih djela, i jednog od najpoznatijih književnih likova – detektiva Herkula Poaroa koji se pojavljuje u mnogim njenim djelima. Zbog knjiga koje je napisala, dobila je nadimak “kraljica zločina”.

Rođena je 15. septembra 1890. godine u Torkiju, u kući koja se nazivala “Ešvild”, kao treće dijete Frederika Alve Milera i Klarise Magraret Miler. U to vrijeme nisu svi imali prilike da se školuju, pogotovo ne sve djevojčice, ali njeni stariji brat i sestra, koji su imali 10, odnosno 11 godina više od nje, pohađali su školu. Za razliku od njih, Agata je ipak imala kućno obrazovanje, za koje se pobrinula njena majka. Osim čitanja, pisanja i aritmetike, majka ju je učila i da svira klavir i mandolinu.

Sa 11 godina ostala je bez oca, a majka je uvek bila tu za nju. Ohrabrivala ju je da piše poeziju i koje su bile objavljivane u lokalnim novinama. Nakon jednog odmora u Egiptu, Agata je napisala svoj prvi roman, koji je porodični prijatelj Iden Filipot preporučio svom književnom agentu u Londonu. Ipak, Agatin prvi roman nije imao uspjeha.

Kako bi stekla formalno obrazovanje, nakon školovanja kod kuće, otišla je u Pariz sa 16 godina, gdje je dvije godine studirala pjevanje i klavir, ali je zbog preterane treme i straha od javnih nastupa prestala da se bavi muzikom.

Nagrade i priznanja za rad

Za života je bila višestruko nagrađivana za svoj rad i bila je uvažena književnica. Tako je 1956. godine imenovana za komandanta Reda britanske imperije, godinu dana kasnije postala je predsjednik “Kluba detektiva”, najveće nacionalno priznanje – orden Britanskog kraljevstva – dobila je 1971. godine.

Agata Kristi i njen muž Maks Malovan bili su u to vrijeme veoma poštovan i poznat par, a uspjeh koji su njih dvoje pojedinačno dostigli prava je rijetkost. Kao i Agata, i Maks je za života nagrađen za svoj rad, pa je tako 1974. godine proglašen za viteza zbog svog arheološkog rada.

Romani i drame, ekranizacija djela

Među djelima Agate Kristi nalazi se više od 80 pretežno detektivskih romana i drama, a u većini njih pojavljuju se njeni najpoznatiji likovi – Hektor Poaro i Mis Marpl.

Veliki dio njenih romana i priča ekranizovane su, odnosno adaptirane u filmove ili sedije. Tako je Britanska televizija BBC napravila radijske i televizijske verzije priča o Hektoru Poarou i Mis Marpl. Hektor Poaro nije proslavio samo Agatu Kristi, već i glumca Dejvida Sušea, koji ga je tumačio u detektivskim serijalima.

Rekordan uspeh Agate Kristi

Dela Agate Kristi prodata su u više od milijarde primjeraka na engleskom jeziku, i u više od milijardu primjeraka na još 45 različitih jezika.

Prema “Ginisovoj knjizi rekorda” Agata Kristi je autor sa najviše prodatih knjiga, dok je njen roman “ Rodžera Ajkrofta” proglašen za najbolji krimi-roman svih vremena, čime je i Agata Kristi dobila titulu najboljeg pisca detektivskih priča.

Najpoznatija djela Agate Kristi:

Sve navedene naslove možete potražiti na kioscima, svakog utorka!

Izvor: http://www.vijesti.me/caffe/deset-najboljih-svjetskih-krimi-romana-994226

Pogledano 706 puta, 1 pregleda danas

Oznake za ovaj tekst još uvek nisu postavljene.

Agatha Christie EX-YU Fan Page

Svetlana Anđelić, pokrenula i održava sajt Agate Kristi za Ex-Yu područje od 01. oktobra 2003. godine

Jedan komentar na “Deset najboljih svjetskih krimi romana

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

%d bloggers like this: