Dokumentarac „Tracks in the sand“ na Viasat History

tracks_in_the_sandPosle komentara jednog od clanova nase Citaonice (Foruma) da je o Agati Kristi snimljen jos jedan koji je takodje prikazan na kanalu Viasat History, pod nazivom „Tracks in the sand: In search of Agatha Christie“, krenula sam tragom te informacije, iako sam gledala pre par godina ali tada nisam uspela da pronadjem nikakvu blizu informaciju o njemu. Ni sada nisam nigde uspela da pronadjem informaciju da je objavljen kao ili VHS izdanje, ali sam ipak resila da prenesem ovde neke od informacija koje sam o ovom dokumentarnom filmu pronasla u medjuvremenu. Petra Haffter, po svom scenariju i reziji snimila je 2004. godine ovaj u trajanju od 100 min u produkciji Ottonia Media GmbH i u saradnji sa studijima ZDF i Arte. Ona je krenula tragom Agate Kristi pokusavsi da istrazi njena dva sveta – zapad i istok. Prica pocinje od njenog rodnog Torquay u Devonu u Engleskoj i nastavlja se putovanjem cuvenim Orijent Expresom na istok, bas kao sto je i Agata sama ucinila kada je 1928. godine prvi put krenula cuvenim vozom u Bagdad resivsi da istrazi Orijent za svoju dusu. Godinu dana kasnije na svom ponovljenom putovanju na istok upoznace 14 godina mladjeg arheologa Maxa Mallowana za koga ce se udati posle godinu dana poznanstva i sa kojim ce od tada pa do kraja zivota cesto boraviti na Bliskom istoku. Ova topla prica Petre Haffter prati mesta i predele koje je obilazila i hotele u kojima je na svom putovanju odsedala. Ona pokusava da nam kroz svoje putovanje docara mladu zenu koja dvadesetih godina proslog veka putuje sama na istok uzivajuci u carima Orijenta i iskustva koja je tom prilikom mogla da stekne, pokusavajuci da za sebe i za nas odgonetne kako je to uticalo na njenu dalju karijeru spisateljice. (Vise informacija: www.ottonia.de)

Za sve ljubitelje Agate Kristi informacija da ce ovaj dokumentarni film „Tracks in the sand: In search of Agatha Christie“ (Tragovi u pesku: Potraga za Agatom Kristi) biti ponovo prikazan na kanalu Viasat History u utorak 12. februara u 17 h

tracks_in_the_sand_2Agata u svojoj „Autobiografiji“ detaljno opisuje svoja putovanja i mesta koja je obilazila uz brojne anegdote koje su joj se desavale, kao i svoju odusevljenost Bagdadom i Damaskom a nadasve drevnim gradom Urom. Istim tragom pocice i Petra Haffter… Kako ce taj svoj put ponoviti i sledece godine, ocito opcinjena mestima kroz koja je prolazila i jednostavnim zivotom ljudi koje je sretala na tom putu, ona ce se kasnije cesto vracati Orijentu… Nekoliko godina kasnije na jednom od tih putovanja nastace i jedna od njenih najcuvenijih knjiga „Smrt na Nilu“. Obozavaoci Agate Kristi koji imaju prilike da se uputi na krstarenje Nilom koje obicno ode od Asuana do Luksora ne bi trebalo da propuste pristajanje uz ostrvo Elefantin s ogromnim stenama koje podsecaju na slonove na kupanju. Ostrvo je nekad bilo granica izmedu Egipta i Nubije, a danas je na njemu hotel „Old katarakt“ gde je Agata pisala roman „Smrt na Nilu“. Ulaznica kosta oko 35 evra po osobi, a uracunato je pice i sendvici. Brod „Sudan“, gde je sniman istoimeni film, i dalje plovi Nilom. U kabine se ulazi spolja i sve je kao nekad dok je njime krstario iskljucivo kralj Faruk.

Pogledano 87 puta, 1 pregleda danas

Agatha Christie EX-YU Fan Page

Svetlana Anđelić, pokrenula i održava sajt Agate Kristi za Ex-Yu područje od 01. oktobra 2003. godine

Možda će vam se svideti i ovo:

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

%d bloggers like this: