Mišolovka

Misolovka je najduze neprekidno igrana predstava u istoriji pozorista. Na sceni je neprekidno vise od 65 godina. Premijerno je izvedena 25. novembra 1952. u londonskom Ambasadors teatru. Postala je svetski fenomen kao najduze u kontinuitetu igrana pozorisna predstava svih vremena. 1973. godine iz Ambasadors teatra seli se u St. Martin’s Theatre u Londonskom West End-u gde se igra i dan danas.

„Misolovka“ je uspesno postavljena i na beogradskoj sceni: verzija ove predstave se vec vise godina sa uspehom prikazivala i  u Beogradskom dramskom pozoristu.

„Misolovku“, ciji je prvi naziv bio „Tri slepa misa“, Agata Kristi je napisala 1947, kao radio dramu u trajanju od 30 minuta, povodom 80. rodendana kraljice Meri. Komad je postavljen na pozorisnu scenu one godine kada je Elizabeta Druga stupila na presto.

Radnja drame je jednostavna – Mladi bračni par zablokiran je mećavom na svom imanju sa još četiri gosta, i slučajnim prolaznikom koji se dovezao automobilom. Narednik Trotter doskija do njih i govori im da je ubojica na slobodi i da dolazi. Kada se ubojstvo zbilja dogodi svi posumnjaju na Cristophera Wrena, no na kraju zaključe da ubojica može biti baš bilo tko. Na kraju Trotter namješta zamku za jednog od ukućana.

VIŠE O SAMOJ RADNJI, KAO I IZDANJIMA OVE PRIČE MOŽETE PROČITATI NA STRANICI KRATKIH PRIČA U OKVIRU OBJAVLJENE KOLEKCIJE – „TRI SLEPA MIŠA I DRUGE PRIČE“

„Kraljica krimića”, kako su kritičari voleli da je oslovljavaju, poklonila je „Mišolovku” za deveti rođendan svom jedinom unuku Metju Pričardu koji se trenutno nalazi na čelu firme Agatha Christie Limited vredne nekoliko miliona funti.

Misolovka Agathe Christite otvorila Virkas 2008

Svecanom premijerom Kazalista Virovitica ‘Misolovka’ Agathe Christie, u reziji Drazena Fernecine, sinoc je u Virovitici zapoceo Cetvrti viroviticki kazalisni susret – Virkas.

U predstavi sudjeluje gotovo cjelokupan ansambl virovitickog kazalista: Helena Minic (Mollie Ralston), Drasko Zidar (Giles Ralston), Goran Kosi (Christopher Wern), Blanka Bart (gospodja Boyle), Antun Vrbenski (major Metcalf), Snjezana Lancic-Prpic (gospodja Casewell), Mijo Pavelko (gospodin Paravicini) i Igor Golub (narednik Trotten).

Scenografiju predstave potpasuje Miljenko Sekulic, kostimografkinju Marita Copo, skladatelj je Igor Karlic dok se za oblikovanje svjetla brine Damir Gvojic.

 

Publika uhvacena u Misolovku

Misolovka Agathe Christie, najduze kontinuirano igrana drama svih vremena originalno je 1947. nastala kao radio drama. Tri slijepa misa, kako se ta polusatna forma zvala, napisana je po izricitoj zelji kraljice Mary u prigodi obiljezavanja njezinog osamdesetoga rodjendana. Naime, u nizu svecanosti i proslava kojima je bila okruzena poznata je kraljica majka pozeljela i nesto od jedne druge kraljice, one krimi forme, kao poklon za rodjendan.

Ideja za komad rodila se iz istinitog dogadjaja, a slavu mu je zajamcila odluka da se pretvori u cjelovecernju dramu. Tri slijepa misa, ipak, Christieva je nakon uspjeha radio drame prvo pretvorila u kratku pricu, da bi odmah zatim napisala i dramu, naslovljenu Misolovka. Kako je na kraju drame publika zamoljena da ne oda ime ubojice i kako bi i sama sacuvala kazalisnu tajnu Agatha Christie odlucila se potpisati ugovor za objavljivanje kratke price, ali tek kad se zavrsi njezino igranje na West Endu. Nesretni se izdavac prevario u jednom: nitko, bas nitko nije mogao ni sanjati da ce drama praizvedena potkraj 1952 i danas, 55 godina kasnije biti jos na repertoaru kazalista, odigravsi neprekidan niz od 23 000 izvedbi u trenutku viroviticke premijere.

Kratka prica Tri slijepa misa tako svoje englesko izdanje jos ceka, premda je u medjuvremenu objavljena u Americi. Predstava praizvedena u londonskom New Ambassadors kazalistu 25. studenoga 1952. samo je jednom mijenjala pozornicu, pocetkom 1974, kad je prebacena u susjedni St Martin’s Theatre. Za ovih nekoliko desetaka tisuci izvedbi predstava je promijenila mnoge glumce, nitko nije u stanju toliko godina igrati osam puta tjedno istu ulogu. Najdulje su izdrzali glumci Mysie Monte i David Raven koji su neprekidnih jedanaest godina igrali svoje uloge gospodje Boyle i Majora Metcalfa. No, posljednjih su se dekada producenti odlucili sacuvati mentalno zdravlje glumaca pa se kompletna glumacka podjela mijenja jednom godisnje, uvijek u studenom, kad pada i godisnjica praizvedbe.

Jedan je glumac ipak u predstavi od pocetka: Deryck Guyler, iako je umro i dalje je prisutan, sad kao glas spikera iz radio aparata. Uz njega, u originalnom izdanju prezivio je samo jos jedan rekvizit: sat, ostatak scenografije morao je zbog dotrajalosti biti mijenjan vise puta. No, taj sat ocito nema namjeru otkucati posljednji trenutak ove produkcije jer i danas, Misolovka spada u rijetke predstave za koju ulaznicu ne mozete kupiti na dan predstave u pola cijene na popularnom londonskom Leicester Square. Ona je i dalje rasprodana pa genijalni scenski krimic, ima izglednu buducnost, koju treba pozeljeti i virovitickoj predstavi!

I da, nemojte otkriti tko je ubojica – a bit cete i sami iznenadjeni otkricem – nikome tko nije gledao predstavu!

Jasen Boko

(Tekst preuzet sa web site-a : Kazaliste Virovitica (http://www.kazalistevirovitica.hr)

(zahvaljujem Suzy iz Zagreba na poslatoj informaciji i linkovima)

Pogledano 2.466 puta, 1 pregleda danas
Oznake za ovaj tekst još uvek nisu postavljene.
%d bloggers like this: