Neočekivani gost

The Unexpected Guest

Narodna knjiga & Politika (Beograd)
Srbija i Crna Gora
2005.god.
164 str.
Prevod: Aleksandar Bošković
Biblioteka Bestseler, Knjiga br. 99
https://www.instagram.com/p/B0BHh2tgv-K/

The unespected guest

V.D.T. (Zagreb), Hrvatska
2005.god.
135 str.
Prevod: Rebeka Toth
Biblioteka Vertigo
https://www.instagram.com/p/B0BWE2TgoDc/

The Unexpected Guest
Neočekuvaniot posetitel
Neočekuvaniot posetitel
Ikona, Skopje, Makedonija
2009.god.
176 str.
Prevod: Maja Ilieva
https://www.instagram.com/p/B0OBK_vgjae/

The unexpected guest
Neočekuvaniot gost
Neočekuvaniot gostin
Panili, Skopje, Makedonija
2011
Kostadin Paunov
141 str

The Unexpected Guest

BDR Media, Beograd, Srbija
2019.god.
Prevod: Jelena Ljumović Aleksić
Izdanje uz Blic Ženu,
187 str
https://www.instagram.com/p/B21TNeTgzKI/

The Unexpected Guest
Neočekuvaniot posetitel
Неочекуваниот посетител
Ikona, Skopje, Makedonija
2021.god.
176 str.
Prevod: Maja Ilieva
https://www.instagram.com/p/CQs-Gk2BVN0/

God. 1958

VISE: Drama napisana za pozorisno izvodjenje 1958. godine, objavljena iste godine. Prvi put izvedena u Duchess Theatre, u Londonu, 12. avgusta 1958. godine. Adaptirana kao od strane Carlsa Ozborna 1999. godine.

UKRATKO: Kada je u gustoj magli blizu obale juznog Velsa, neznanac upao autom u jarak, primetio je zenu koja sa puskom u rukama stoji iznad mrtvog tela svog muza u invalidskim kolicima. Ona priznaje ubistvo, ali se neocekivani gost nudi da joj pomogne da ga prikrije. Da li je moguce da Laura Vorvik uopste nije ni pocinila ubistvo? Ako je tako, koga ona onda prikriva? Retardiranog mladjeg polubrata svog muza ili njegovu bolesnu majku? Svog ljubavnika? Mozda oca decaka ubijenog u nesreci za koju je njen muz bio odgovoran? Izgleda da je kuca puna osumnjicenih. (izvor: Narodna knjiga – Beograd)


Jedne osobito maglovite noci, na juznoj obali Walesa, Michael Starkwedder zaleti se automobilom u jarak. U nepoznatom kraju i bez prijevoza, pjesice se probija do osamljene kuce, pronalazi otvorena vrata, ulazi u radnu sobu i otkriva mrtvo tijelo gospodara kuce.

Osim toga, cini se da je ovdje zatekao i samog ubojicu! Naime, Laura Warwick koja je stajala s pistoljem u ruci nad mrtvim tijelom svog nepokretnog supruga Richarda priznaje Michaelu ubojstvo. Neocekivani gost odlucuje pomoci Lauri i zastiti je od moguceg vjesanja, pa nudi pomoc u smisljanju lazne price i u podmetanju dokaza koji ce zavarati policiju. Odnosno, uputiti da je ubojica neki uljez, netko tko je dosao izvana… S dolaskom policije njihova prica poprima jos cvrsce obrise – ubojstvo prebacuju na oca djeteta kojeg je Richard Warwick usmrtio u automobilskoj nesreci prije nekoliko godina. Medjutim, i sama je kuca prepuna potencijalnih krivaca. Richard Warwick bio je lovac na krupnu divljac koji je nakon jedne nezgode ostao paraliziran i bio prisiljen skrasiti se i napustiti svoje prijasnje navike.

Naravno, takva mu situacija nije nimalo godila, te je nastojao zagorcati zivot svima oko sebe: svojoj zeni, njezinom ljubavniku, majci na samrti, mentalno zaostalom mladjem bratu, domacici, osobnom slugi, bolnicarki. Svatko od njih imao je dovoljno motiva i razloga za njegovo ubojstvo… (izvor V.D.T. – Zagreb) 

Pogledano 1.887 puta, 1 pregleda danas
Oznake za ovaj tekst još uvek nisu postavljene.
%d bloggers like this: