Svedok optužbe

„Svedok optužbe“ (Witness for the Prosecution) je pozorišna predstava Agathe Christie, koja je premijerno izvedena u Londonu 28. oktobra 1953. u pozorištu Winter Garden (iako je prvi nastup bio u Nottinghamu 28. septembra 1953. godine). Režiju premijerne predstave je postavio Wallace Douglas a glavne uloge su igrali David Horne, Patricia Jessel i Derek Blomfield.

Pozorišna predstava „Svedok optužbe“ predstavlja adaptaciju njene istoimene kratke iz 1925. godine.

Radnja prikazuje suđenje Leonardu Voleu, optuženom da je radi nasledstva ubio staru bogatašicu i iznenadne obrte u istom. Završnica drame je izmenjena u odnosu na original, odnosno usklađena je sa verzijom koja se pojavila u zbirci „ i druge priče“ 1948. godine.

Predstava je imala velikog uspjeha i na West Endu i Broadwayu, a godine 1957. je adaptirana u istoimeni film u režiji Billyja Wildera u kome su odlične uloge imali Charles Laughton, Marlene Dietrich  i Tyrone Power. Nakon ovoga filma po istom motivu snimljeno ih je još nekoliko a poslednji 2016. godine kao TV film iz dva dela za BBC One.

VIŠE O SAMOJ RADNJI, KAO I IZDANJIMA OVE PRIČE MOŽETE PROČITATI NA STRANICI KRATKIH PRIČA U OKVIRU OBJAVLJENE KOLEKCIJE – „SVEDOK OPTUŽBE I DRUGE PRIČE“

Nakon „Mišolovke“ ovo je najpoznatija pozorišna predstava Agate Kristi koja se gotovo tri godine neprekidno prikazivala i na Broadwayu a od 1954. godine se sa raznim glumačkim postavkama može videti na pozorišnim scenama širom Velike Britanije.

Pogledano 526 puta, 1 pregleda danas
Oznake za ovaj tekst još uvek nisu postavljene.
%d bloggers like this: