Egipat i ubistvo pre 4000 godina – novi filmski izazov za BBC One

Egipat

Egipat i ubistvo pre 4000 godina – novi su filmski izazov za BBC One.

Nakon nekoliko adaptacija Sarah Phelps čije je preuređivanje romana Agathe za TV podelilo ljubitelje njenih dela, BBC One je za 2019. godinu najavio jednu adaptaciju koju će potpisati Gwyneth Hughes.

Sarah Phelps, koja stoji kao scenarista iza najnovijih BBC adaptacija romana Agathe Christie „“, „“ i „Nesreća nevinih“ (u kome je poprilično promenila kraj u odnosu na originalni poznate književnice), te najnovijeg ostvarenja „ABC ubistva“ koje su ljubitelji njenih romana ocenili kao isuviše usporeno, razvučeno i mračno, sa doduše odličnom glumom Johna Malkovicha koja se od tako vrsnog glumca i dala očekivati, ali koji je poprilično odstupio od mnogo čega na šta su ljubitelji malih sivih ćelija Heculea Poirota navikli, pre svega misleći pri tom na njegov akcenat, komičnu pojavu i naravno čuvene crne brkove… A o debeljuškastom onižem stastu planetarno popularnog lika da i ne govorimo…

Videćemo šta će nam doneti adaptacija koja je najavljena za ovu 2019. godinu koju će se potruditi da prilagodi Gwyneth Hughes. Iako iskusna kao scenarist, sa stažom od preko 20 godina što u pisanju originalnih scenarija, što kada su u pitanju adaptacije romana, moramo priznati da pred njom nije lak zadatak, ne samo iz razloga što je roman Agathe Christie o kome se radi do sada nije prenošen ni na veliko platno a ni na male ekrane, nego pre svega zato što je radnju ovog romana smestila u davno prošlo vreme, u Egipat 2000 godina pre nove ere.

Prva ekranizacija romana „Smrt dolazi na kraju“

Poznavaoci dela Agathe Christie su naravno odmah prepoznali da se radi o romanu „Smrt dolazi na kraju“ (Death comes as the and) koji je objavljen prvi put još 1944. godine. Radnja romana je smeštena u drevni egipatski grad Thebu kada se, nakon što je sahranila muža, Renisenb vraća ocu, visokom egipatskom svešteniku Imhotepu, kog poštuju svi osim njegovih sinova i snaha. To i ne čudi pošto svi pretenduju na njegovo bogatstvo.

Međusobne porodične razmirice se produbljuju nakon što Imhotep s dovodi mladu i lepu konkubinu Nofret, koju otvoreno izdiže iznad svih. Sinove i snahe obuzima strašna ljubomora, Nofret iskazuje prezir prema svima i – rat počinje. Kada Imhotep ponovo odlazi na put, Nofret intrigama potpiruje razdor među svima. I tako dok joj telo jednog jutra ne osvane u podnožju litice na imanju, potpuno izlomljeno.

Nesrećni slučaj čini se najboljim razrešenjem ovog opštepriželjkivanog udesa, i u to veruju svi osim Renisenb. Ali, kada smrt nastavi da pohodi Imhotepov dom, svima postaje jasno da je ubica među njima…

Ne samo da nas sve interesuje kako će se Gwyneth Hughes izboriti sa ovom pričom, već i kako će biti odrađena scenografija drevnog egipatskog grada za radnju koja se odigrava u periodu od pre 4000 godina.

izvor informacija
https://www.digitalspy.com/tv/a25705220/bbc-agatha-christie-series-abc-murders-follow-up-confirmed-death-comes-as-the-end/
https://hollywood-spy.blogspot.com/2018/12/bbc-to-adapt-agatha-christies-ancient.html

Pogledano 460 puta, 1 pregleda danas
Oznake za ovaj tekst još uvek nisu postavljene.

Agatha Christie EX-YU Fan Page

Svetlana Anđelić, pokrenula i održava sajt Agate Kristi za Ex-Yu područje od 01. oktobra 2003. godine

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

%d bloggers like this: