Filmovi o Agati

agatha-movie-poster-1979

Agatha (1979),
Rezija: Michael Apted
Glavne uloge: Vanessa Redgrave kao Agatha Christie, Timothy Dalton kao Pukovnik Archibald i Dustin Hoffman kao novinar Wally Stanton. Drama radjena na temu tajanstvenog nestanka Agate Kristi 1926. godine kada se cela Engleska 11 dana pitala gde je zapravo ona.

Ovaj, nama dobro poznati film iz 1979. godine, koji se nekoliko puta davao i na nasoj televiziji, traje 105 minuta. Uloge u filmu tumace: Vanessa Redgrave kao Agatha Christie, Timothy Dalton kao Pukovnik Archibald i Dustin Hoffman kao novinar Wally Stanton. Ostale uloge: Helen Morse (Evelyn Crawley), Celia Gregory (Nancy Neele), Paul Brooke (John Foster), Carolyn Pickles (Charlotte Fisher), Timothy West (Kenward), Tony Britton (William Collins), Alan Badel (Lord Brackenbury), Robert Longden (Pettelson), Donald Nithsdale (Uncle Jones), Yvonne Gilan (Mrs. Braithwaite), Sandra Voe (Therapist), Barry Hart (Supt. MacDonald). Film je 1980. godine nominovan za Oskara u kategoriji najboljih kostima. Te iste godine za najbolji film proglasen je „Kramer protiv Kramera“ a za najboljeg glumca upravo Dustin Hoffman za glavni lik u vec pomenutom filmu. National Society of Film Critics Awards, USA 1980. godine dodelio je takodje Dastinu Hofmanu nagradu za najbolju musku ulogu upravo za film „Agata“, tako da je to i ostala jedina nagrada koju je ovaj pomalo kontroverzni film dobio.

Kao osnova filma posluzio je istiniti dogadjaj iz zivota Agathe Vanessa Redgrave) slavne spisateljice – njen dobro poznati nestanak 1926. godine. Nadjen je njen auto, u kvaru i delimicno ostecen, ostavljen pored puta, ali od nje nije bilo ni traga ni glasa, niti je bilo ko imao ikakvu ideju sta se sa njom desilo ili gde je mogla da ode. Pronadjena je 11 dana kasnije u hotelu in Harrogate, pored „The Royal Baths“, koji je tada bio popularna banja za lecenje. Film dalje spekulise na temu da je ona eventualno koristeci struju koja je zagrevala bazene za kupanje pokusala samoubistvo zbog muzevljeve (Timothy Dalton kao Pukovnik Archibald Christie) prevare i njegove odluke da se razvede i zapocne zivot sa svojom mladom prijateljicom Nency Neele (Celia Gregory).

preuyeto sa: https://eu.movieposter.com/poster/MPW-49128/Agatha.html
preuzeto sa:
https://eu.movieposter.com/poster/MPW-49128/Agatha.html

Po misljenju mnogih, osim spekulacija koje nisu bas prihvatljive kada se radi o ekranizacijama zivota poznatih licnosti, uz svo postovanje umetnickih sloboda, kao glavna zamerka bi se moglo pripisati i to sto su producenti hteli da od ove tipicno britanske price, snimane na autenticnim lokacijama Velike Britanije, sa britanskim piscem kao inspiracijom za celu pricu naprave tipicni holivudski film dajuci novinaru Wally Stantonu (Dustin Hoffman) dimeziju super heroja, nekoga ko jezasluzan za njen pronalazak. Dustin Hoffman jeste bio na vrhuncu svoje karijere tih godina i vrlo popularan, njegovo ime je prodavalo filmove, ali je malo neprimereno da u filmu koji se zove „Agata“ i koji je radjen po dogadjajima u njenom zivotu, ma kako da su oni verno i istinito preneti, kao ime koje vodi film, stoji ime nekog drugog glumca.

Izvestavanje „Daily Mirror“-a tih dana u vreme nestanka Agate Kristi

o_24Cinjenice su bile sledece: 03. decembra 1926. godine otisla je iz svoje kuce Styles, u Sunningdale, Berkshire, England, ostavivsi svoja kola u kvaru u Surrey hill-u 200 milja daleko od svog doma. Posle 11 dana intenzivne potrage nadjena je u banji „Harrogate Hydro“, sada „Old Swan Hotel“ u mestu Harrogate, Yorkshire, England. Nijedan biograf do sada nije uspeo da rekonstruise prva 24 sata njenog misterioznog nestanka. Jared Cade, autor koja se bavi ovom temom, „Agatha And The Eleven Missing Days“ sest godina je istrazivao samo ovaj detalj iz njenog zivota, razgovarajuci sa brojnim svedocima iz tog vremena. Po njegovom istrazivanju Agata je u petak, 03.12.1926. godine ujutru saznala od muza da namerava da se razvede i ozeni sa Nency. Kada je on to vece dosao kuci, ona je shvatila da on namerava da provede vikend sa svojom ljubavnicom i da je sa njenim brakom zaista gotovo. U 9.45 uvece, kada je Archi otisao na spavanje, poljubila je svoju zaspalu sestogodisnju cerku Rosalind, sisla i sela u svoj auto Morris Cowley i odvezla se u noc bez ijedne poruke bilo kome gde ide. Njne auto je pronadjen vec sutradan. Od tada pa narednih deset dana, sva britanska stampa, a i javnost brujala je samo o tome. Nagadjanja su bila brojna. Njen muz je policiji izjavio da on nije zabrinut za nju i da ona mora da vrsi neki eksperiment u vezi radnje romana na kome je radila tih dana. 14. decembra, samo sto je zvanicno osumnjicen da je ubio svoju zenu, ona je pronadjena u Harrogatu. Nije joj dozvoljavao kontakte sa novinarima i opravdavao je pricama da ima amneziju o proteklim danima i dogadjajima.

o_25Ali ostaje cinjenica da se Agata prijavila u hotel tek 4.decembra kasno uvece i to pod drugim imenom, kao Mrs Teresa Neele. Gde je provela ceo taj dan od odlaska i kako je stigla tamo kada je njen auto pronadjen miljama udaljen od tog mesta? Njne muz Archibal je 14. decembra uvece otisao po nju i identifikovao je kao svoju zenu. Zajedno su otisli kod njene sestre u Madge Watts’ Mansion, Abney Hall, in Cheadle, Cheshire i sutradan, 15. decembra stampa je obavestena o tome da je poznata spisateljica pronadjena ziva i zdrava. Novinari koji su imali priliku da je vide togdana su izvestavali o njenom stanju – delovala je uplaseno i zbunjeno. Oni koji joj nisu bili naklonjeni izvestavali su da je to bio samo jos jedan njen trik, tj. nacin da poveca svoju i doprinese boljoj prodaji svojih knjiga. Agata nikada do kraja zivota nije oprostila novinarima zbog nacina na koji su izvestavali o tim danima i o njenom stanju, stvorivsi tako godinama zid izmedju sebe i njih. Davala je jako malo intervjua, uvek unapred insistirala da nece odgovarati na pitanja u vezi svog nestanka te 1926. godine i drzala od tada svoj privatni zivot daleko od ociju javnosti. Razvela se od Archibalda dve godine posle tih dogadjaja, a on se samo tri nedelje po razvodu ozenio sa Nency Neele. Tri godine posle njene smrti 1976. godine, kompanija Agatha Ltd neuspesno je vodila spor protiv producenata filma „Agata“ zeleci da zabrani prvo snimanje, a zatim i prikazivanje filma koji je po njima bio prepun spekulacija, nestinito prikazanih dogadjaja i u negativnom kontekstu prikazivao poznatu knjizevnicu.

[divider]

howdidshedoit

Profil of A Writer
Agatha -How Did She Do It?

dokumentarni film

Director: Toby Wallis,
Producer: Stephen Hearst,
Screenwriter: Janet Morgan,
Cinematographer: Nick Barnett

Kroz ovaj dokumentarni film kao domacin nas vodi Melvyn Bragg. Kao i vecina drugih pokusava da odgonetne misteriju zvanu Agata Kristi, nacin njenog rada, stvaranja likova, zapleta i raspleta… Ovaj dokumentarni film nije nikada objavljen kao DVD izdanje.

[divider]
a_139Agatha Christie: Crime Does Pay (TV 1990)

Writer: Keith Blackler
Keith Blackler (Himself – Narrator), David Suchet (Himself), Joan Hickson (Herself), Mathew Prichard (Himself), H.R.F. Keating (Himself), Jessica Mann (Herself), Agatha Christie … Herself (archive footage)

Vise informacija: http://www.imdb.com/title/tt1556102/

Film je sniman na originalnim lokacijama u Devonu, povodom stogodisnjice rodjenja cuvene knjizevnice i prati i proslavu, odnosno niz manifestacija koje su u njenom rodnom gradu odrzane tim povodom, bacajuci osvrt uporedo i na njen celokupni rad, likove i odajuci pocas njenoj plodnoj i uspesnoj karijeri.

Ovaj dokumentarni film nije nikada objavljen kao zasebno DVD izdanje ali se moze naci kao bonus na nekim kolekcijama koje je BBC kasnijih godina objavljivao.

[divider]
o_a_life_in_picturesA life in pictures (2004)

Rezija: Richard Curson-Smith

Zivotna prica Agate Kristi pretocena u dramu, BBC drama radjena za TV. Lik Agate Kristi tumace Olivia Williams i Anna Massey.

BBC je prosle godine zapoceo seriju dokumentarnih drama uvodeci jedan novi zanr ne bi li docarao zivote slavnih licnosti. Prva u nizu bila je George Orwell: A Life in Pictures. Nedugo zatim na red je dosla i „Kraljica zlocina“ Agata Kristi. Agatha Christie: A Life in Pictures, kako su izvestavale novine tih dana je vise drama nego dokumentarna prica upravo zato sto je jako nabijena emocijama, a dokumentarna je uglavnom stoga jer se strogo drzi cinjenica iz zivota koje su pratile slavnu spisateljicu.o_a_life_in_pictures3Bez suvisnog upustanja u naganjanja, koristeci izvore kao su njeni intervjui, kao i ostali autobiografski radovi, baceno je i svetlo na njen tajanstveni nestanak 1926. godine i pokusan je da se upotrebi kao kljuc za otkrivanje njene licnosti na podjednak nacin kao i njen javni zivot.

Dodatak cine i izjave njenih savremenika koji su pricali o njoj, kao i ostali filmski zapisi iz perioda od 1920. pa sve do kraja njenog zivota. Ovaj dramatizovan film traje 90 minuta, picajuci nam ocaravajuci i fascinantnu istinitu pricu o Agati Kristi koja je istovremeno i jedna senzitivna zena i „Kraljica zlocina“, neko ko je uspeo svoje talente da spoji u dva potpuno oprecna karaktera i postane najprodavaniji pisac 20. veka.

o_a_life_in_pictures4Agatu Kristi u mladosti igra Olivia Williams, a u njenim starijim godinama docarava nam je Anna Massey. Interesantan podatak je i to da je svaka rec koju neka od njih dve izgovara u filmu su reci Agate Kristi kako su zabelezene o pojedinim dogadjajima.

[divider]

agathacode2

The Agatha Christie Code (2005)
Director: Ben Warwick, Writer: Roland Kapferer

Jenny Agutter (Herself), Jane Birkin (Christine Redfern (archive footage)), Colin Blakely (Sir Horace Blatt (archive footage)), Agatha Christie (Herself (archive footage)), Nicholas Clay (Patrick Redfern (archive footage)), Tara Fitzgerald (Herself / Vera Claythorne), James Fox (Himself), Elspeth Green (Agatha Christie aged 6), Harriet Green (Agatha Christie aged 11), Emily Hone (Linda Marshall (archive footage)), Anthony Howell (Himself / Captain Lombard), Richard Johnson (Himself / Justice Wargrave), Gemma Jones (Herself / Emily Brent), Darian Leader (Himself), Joanna Lumley (Herself – Narrator)


Vise informacija: http://www.imdb.com/title/tt0496221/

Na osnovu proucavanja vise od 80 romana Agate Kristi, strucnjaci sa univerziteta u Londonu, Birmingemu i Varviku zakljucili su da pojedine fraze koje je upotrebljavala, sluze kao okidaci za podizanje nivoa serotonina i endorfina koji u mozgu izazivaju osecaj zadovoljstva. Dr Roland Kapferer objasnio je da jezicki sabloni koje je upotrebljavala Agata Kristi stimulisu jacu aktivnost mozga nego sto je to uobicajeno. Unuk Agate Kristi, Metju Pricard, izjavio je da to nije nikakva tajna, jer je ona, jednostavno, bila ˝pisac velikih zapleta˝. U okviru ove studije krimi Agate Kristi ubacivani su u kompjuter koji je dalje analizirao reci, recenice i fraze. Cilj ove studije bio je da se objasni popularnost autorke, koja je u svojim delima stvorila likove detektiva Mis Marpl i Herkula Poaroa. Posebno su analizirane fraze poput „mozes li ovo da pricuvas“, ˝manje ili vise˝, ˝za dan ili dva˝, ˝nesto nalik tome˝ Ustanovljeno je i da je Agata Kristi koristila veoma ogranicen recnik, kako bi citaoci mogli da se koncentrisu na zaplet, a cesta upotreba crtica (-) omogucava brzi, direktniji narativ. Agata Kristi usla je u Ginisovu knjigu rekorda kao najveci autor bestselera svih vremena, sa vise od dve milijarde prodatih primeraka knjiga sirom sveta. Autori studije o toj spisateljici saopstili su i da ce sada morati da ponove to istrazivanje na primeru nekih drugih autora, kako bi videli da li njihova dela izazivaju slicne neuroloske reakcije medju citaocima. Studija je sprovedena za kanal ITV 1, koji je 27. decembra emitovao dokumentarnu emisiju ˝The Agata Christie Code˝.

Pogledano 1.977 puta, 1 pregleda danas
Oznake za ovaj tekst još uvek nisu postavljene.

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

%d bloggers like this: