Filmski svijet donosi suvremeni štih

Obitelj Agathe dozvolila filmasima promjene izvornog teksta
(preuzeto sa http://www.vjesnik.hr/)

r_17movie6Prekidajuci godine napetosti, obitelj popularne britanske spisateljice Agathe napokon je dala filmskom svijetu dozvolu da se njezinim pricama o slucajevima ubojstava da suvremeni „stih“.

Napustajuci desetljeca staro pravilo da se njezina djela moraju strogo drzati teksta i originalnog ambijenta iz njezinih romana i kazalisnih komada, njezini su se nasljednici odlucili za promjenu zbog nedavnog niza hollywoodskih box-office hitova temeljenih na djelu Williama Shakespearea.

„Osjecamo da su u 21. stoljecu mnoge njezine price vrlo aktualne – vjecne“, rekao je unuk Agathe Christie u petak.

„Ako moze Shakespeare, mozemo i mi“, dodao je on. „Ne mozete si priustiti da zaostajete. Moja je baka bila inovativna… i ne mislim da bi imala ista protiv da njezine postanu dostupne suvremenim citateljima“.

Spisateljicina obitelj prethodno je inzistirala da se filmovi drze teksta i razdoblja u kojem su napisani, izmedu 1920. i 1960., sto je, kako kazu strucnjaci, odvracalo mnoge redatelje i producente od snimanja njezinih djela.

No, dok bi nova obiteljska pravila mogla izazvati poplavu potencijalnih projekata, Prichard kaze kako ce „Agatha Limited“, tvrtka koja posjeduje i upravlja Agathinim autorskim pravima, nastaviti nadzirati sve moguce adaptacije njezina djela. „Volio bih vidjeti po Agathi u reziji briljantnog mladog redatelja s vlastitim idejama za publiku 21. stoljeca“. Krimici A. Christie koji su preneseni na veliki ekran ukljucuju „Smrt na Nilu“ s Peterom Ustinovom i Bette Davis, „Ubojstvo u Orijent Expressu“ i „Svjedok optuzbe“. No, usprkos njezinoj trajnoj privlacnosti, vecinu od njezinih 69 romana i 19 kazalisnih komada nije jos dotakla ruka Hollywooda. S vise od dvije milijarde prodanih sirom svijeta, Christie, koja je svijetu dala superdetektive Herculea Poirota i Miss Marple, nadmasili su jedino Shakespeare i Biblija.

„Uzbudljivo je pomisliti sto se moze uciniti s Agathom, najvecim piscem kriminalistickih romana“, rekla je Marion Rosenberg, predstavnica „Agathe Ltd“ za filmska i televizijska prava u SAD-u. Christie je slavljena zbog nacina na koji odrzava napetost u svojim pricama odvracajuci citatelja s traga i sumnju s ubojice.

Pogledano 86 puta, 1 pregleda danas
Oznake za ovaj tekst još uvek nisu postavljene.

Agatha Christie EX-YU Fan Page

Svetlana Anđelić, pokrenula i održava sajt Agate Kristi za Ex-Yu područje od 01. oktobra 2003. godine

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

%d bloggers like this: