Gospodjica Marple – Njeno jedino oružje je razgovor

Lik Miss Jane Marple, Agatha Christie uvela je svoje knjige deset godina nakon objavljivanja prvog romana, 1930. godine u romanu „ u vikarijatu“ (Murder at the Vicarage). Kako je Agatha u svojoj autobiografiji navela, ne seća se tačno kako je nastao taj lik, mada je već dok je portretisala sestru Dr Shepparda u romanu „Ubistvo Rodžera Akrojda“ (The Murder of Roger Ackroyd) koja je tamo bila njen omiljeni lik, u glavi imala projekciju nekog novog lika za svoje knjige. Međutim, tada kada je nastao, nije imala predstavu da će ona postati jedan od glavnih likova u njenim romanima i da će uz Hercule Poirota postati jedan od najpoznatijih detektiva ne samo u njenim romanima, nego u svetu književnih detektiva uopšte.

Miss Jane Marple je svoje umeće rešavanja zločina pokazala u čak 12 romana i više od trideset kratkih priča. Najviše ćemo je upamtiti po pojavljivanju u romanima Agathe Christie kao sto su: „ u vikarijatu“ (The Murder at the Vicarage), „Leš u biblioteci“ (The Body in the Library), „Najavljuje se ubistvo“ (A Murder is Announced), „Ruka brža od oka“ (They Do it with Mirrors), „Džep pun raži“ (A Pocketful of Rye), „U 4.50 sa stanice Pedington“ (4.50 from Paddington), „Razbijeno ogledalo“ (The Mirror Crack’d from Side to Side), „Karipska misterija“ (A Caribbean Mystery), „Hotel Bertram“ (At Bertram’s Hotel), „Šifra Nemesis“ (Nemesis), „Usnulo ubistvo“ (Sleeping Murder) …

Agatha je Miss Marple stvorila kao lik žene od 65-70 godina, usedelice koja svoj život provodi na engleskom selu u mestašcetu zvanom St. Mary Mead i uopšte ne izgleda kao detektiv ali uvek ima uspeha u otkrivanju pravog zločinca kad god policija u tome omane.

Umesto da okolo traga sa lupom, ona nepogrešivo otkriva krivce i raspetljava misterije koristeći jedino svoje poznavanje ljudske prirode i svoj instikt, prateći svoju nepogrešivu intuiciju. Njeno, često jedino oružje, je razgovor.  („Stare dame često vode neobavezne razgovore koji nikud ne vode…“ – „Karipska misterija“)

Kako je Agatha jednom prilikom izjavila, lik Jane Marple je gradila na osnovu sećanja na svoju baku, ali ona nema mnogo toga zajedničkog sa njom. Miss Marple je mnogo živahnija. Ali, u jednom su bile iste – obično kada bi u ljudima videle ono najgore, uvek se na kraju ispostavilo da su bile u pravu.

Gospodjica Marple je bila vaspitana u duhu postovanja istine, a i po prirodi je bila sklona iskrenosti. Medjutim, u izvesnim prilikama, kad je to smatrala dužnošću, mogla je da priča laži sa zadivljujućom verodostojnošću…“ (odlomak iz romana: „Karipska misterija“)

Kao lik, Miss Marple je visoka, mršava ženica, pepeljasto plavih očiju, snežno bele kose koju na starinski način nosi ispod malih šeširića.

Punih 47 godina je Miss Marple bila jedan od glavnih likova u detektivskim romanima Agathe Christie. Poslednji put se pojavljuje u romanu „Usnulo ubistvo“ („Sleeping Murder“) koji je objavljen 1977. godine i zvanično se smatra poslednjim romanom Agathe Christie koji je objavljen godinu dana posle njene smrti, a za koji se sada već izvesno zna, da ga je, kao i roman “Zavesa” Agatha zapravo napisala tokom Drugog svetskog rata, dakle više od trideset godina pre nego što su i objavljeni.

Svog drugog detektiva Hercule Poirota Agata je veoma često u svojim delima vodila svuda po svetu. Za to vreme Miss MArple je svoje dane uglavnom provodila u St. Mary Meadu, mada je neke od svojih avantura imala i van njega.

U Agathinim romanima St. Mary Mead je smešten izmedju Market Basinga i drugog izmišljenog grada Loomoutha na južnoj obali. Za potrebe snimanja filmova, u St Mary Mead pretvoreno je seoce Nether Wallop u oblasti Hampshire.

St Mery Mead je udaljen oko 25 milja od Londona i prvi put se pominje u njenim knjigama u romanu iz 1928. godine – „ plavog voza“ gde se, interesantno, uopšte ne pominje Miss Marple. Naime, glavna junakinja knjige Ketrin Grejs živi u mestu St. Mary Mead.

Zanimljivo je i to da je kuća u kojoj je Agatha živela, „Winterbrook Lodge“ u gradu Wallingford gotovo indentična po opisu kući „Danemead“ u kojoj je živela Miss Marple u St Mary Meadu.

Čak je i sam grad Wallingford bio model za drugi izmišljeni grad u njenim knjigama – Market Basing.

Na slici gore je kuća „Winterbrook Lodge“ (pogled sa strane dvorišta) u mestu Wallingford gde je Agatha Christie provela poslednje godine svog života, a na donjoj slici je dom Miss Marple iz istoimenog TV serijala

Pogledano 1.724 puta, 1 pregleda danas
Oznake za ovaj tekst još uvek nisu postavljene.

Agatha Christie EX-YU Fan Page

Svetlana Anđelić, pokrenula i održava sajt Agate Kristi za Ex-Yu područje od 01. oktobra 2003. godine

2 komentara na “Gospodjica Marple – Njeno jedino oružje je razgovor

  1. A i Julija McKenzie ako već neće da glumi više Marple nek kaže. Koliko dugo već nema novih epizoda sa njom. Sigurno 4-5 godina ako ne i više.

  2. Meni je Poaro neprikosnoven i tačka. Kod Mis Marpl mi se dopada jedino atmosfera s jedne strane seoske idile a s druge strane klasika ogovaranja i svako sve zna klasičan tračeraj tj ogovaranje 😂😂😂 Ne mislim da se zločin može rešiti samo razgovorom a s druge strane ni ti romani mi nemaju neki jak zaplet ni ono uzbuđenje na kraju kad se otkriva ubica. Ja shvatam Agatinu ideju da je ona trebala da bude jedna sasvim obična bakica kakvu svako ima u svom komšiluku ali mi je bezlična i nema jak karakter i ličnost kao Poaro.

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

%d bloggers like this: