Herkul Poaro i paviljon u Grinšoru

Iako ju je Agatha napisala još 1954. godine, kako bi pomogla u prikupljanju dobrovoljnih priloga za postavljanje vitraža na lokalnoj crkvi u Churston Ferrersu, u blizini njenog doma „ House“, priči „Greenshore Folly“ tada ipak nije bilo suđeno da ugleda svetlost dana.

Umesto toga, dve godine kasnije postala je temelj jednog od njenih najpoznatijih romana „Dead Man’s Folly“ (kod nas objavljeno kao „Vašar zločina“ / „Sajam zločina“ / „Mrtvačeva ludost“) a umesto njega za potrebe donacije crkvi objavljena je kratka priča „Greenshaw’s Folly“ (Grinšoova ludorija) u kojoj se pojavljuje Miss Marple i koja se 1961. godine našla u kolekciji priča Agathe Christie „Double sin“ (Dvostruki greh).

Nakon 60 godina otkako je napisana, ova prethodno neobjavljena verzija priče, pojavljuje se u svom izvornom obliku u izdanju Harper Collinsa 2014. godine. Ona je podstakla Toma Adamsa, čije su fenomenalne slike tokom šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka ukrašavale omote knjiga Agate Kristi, da za ovu novu knjigu nakon vise od 30 godina od poslednjeg urađenog omota, uradi još jedan izvanredan omot koji joj je tako postao i zaštitni znak. U knjizi se takođe nalazi i predgovor Mathewa Pricharda, Agathinog unuka, kao i pogovor dr. Johna Currana, stručnjaka za samo pisanje poznate književnice kao i za njen književni opus.

Pravim i velikim ljubiteljima Agatinih knjiga priča je manje-više poznata i oni će uživati u otkrivanju detalja po kojima se ova priča „Greenshore Folly“ razlikuje od priče sa Miss Marple “Greenshaw Folly“ kao i od romana sa Poirotom „Dead Man’s Folly“

Hitan telefonski poziv Poirota odvodi u Devonshire na ono što bi gospođica Lemon nazvala „wild goose chase“ (u žargonu – luda i beznadna potraga za nečim nedostižnim) Poziv Poirotu je uputila nama dobro poznata kao ekscentrični detektivski romanopisac – Mrs Ariadne Oliver, a razlog njenog alarmantnog poziva temelji se isključivo na ženskoj intuiciji. Da li scenario izmišljenog ubistva prikriva nešto mnogo zlokobnije kako se njoj čini ili će potraga za ubicom zaista biti luda i beznadežna i koje je u stvari pravo značenje „Greenshore Folly“ u arhitektonskom smislu inače impresivne i prelepe kuće Greenshore?

Kako nezvanično saznajemo „Greenshore Folly“ kao nova priča bi se u svojoj originalnoj zamisli mogla naći i kod nas u prodaji do kraja godine pod naslovom „ i paviljon u Grinšoru“ u izdanju BDR Media iz Beograda, najverovatnije na kisocima štampe.

Izvor:

 

 

Pogledano 2.078 puta, 1 pregleda danas

Agatha Christie EX-YU Fan Page

Svetlana Anđelić, pokrenula i održava sajt Agate Kristi za Ex-Yu područje od 01. oktobra 2003. godine

Možda će vam se svideti i ovo:

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

%d bloggers like this: