Izuzetne priče i Agata Kristi iz zemunskog vrtića

Izuzetne priče – je prošle godine objavila knjigu grupe autora IZUZETNE PRIČE: „20 izuzetnih devojčica koje su promenile svet“ 


Izuzetne priče

Izuzetne priče – je prošle godine objavila knjigu grupe autora

IZUZETNE PRIČE:
„20 izuzetnih devojčica koje su promenile svet“

a jedna maštovita vaspitačica iz zemunskog vrtića iskoristila je tu knjigu da pokaže kako tekst može bukvalno da izađe iz korica knjige.

je o tome objavila tekst Kad knjiga oživi – fantastične fotografije devojčica iz vrtića u Zemunu“

u kome možete pogledati sve fotografije gde kažu da su im se fotografije neizmerno dopale, a ovaploćene Frida Kalo, i Marija Kiri deluju kao da će zaista jednog dana krenuti njihovim stopama.

Šta reći osim: bravo za devojčice!

Pa, dečaci, lopta je sada u vašem dvorištu!

Foto @ Slađana Drobnjak

 


IZUZETNE PRIČE:
„20 izuzetnih devojčica
koje su promenile svet“


Izuzetne pričeOvu knjigu čini niz priča o ženama kao emotivnim i biološkim okosnicama čovečanstva ali, pre svega, i niz priča o njihovim pojedinačnim radnim, umetničkim i stvaralačkim usponima. Tekstovi o dvadeset znamenitih žena sveta dati su u obliku niza autobiografija i svedoče o delićima njihovog viševekovnog upiranja da dosegnu zvezdane visine znanja i radnog uspeha, o onima koje su, svaka svojim pojedinačnim primerom pokazivale snagu i domišljatost kojima na drugom polu nije bilo ravna.Žene su se dugo, maštovito i sadržajno utkivale u civilizacijsko pamćenje; dolazile su se svih strana sveta i svakoga hrabrile onim šta su postigle. Bile su uzor generacijama a ljudi su od njih očekivali, pre svega, ono što sami nisu mogli da postignu.

Nekada su bile devojčice na pragu svojih životnih staza, tek stasale posle ranog detinjstva. Tada je počinjao njihov životni put, kasnije ispunjen sadržajima kojima se danas čovečanstvo ponosi.

U ovoj knjizi su objavljene biografije dvadeset nekadašnjih devojčica koje sebe od samog početka nisu doživljavale kao izuzetne, ali su to postale kada su porasle – a da toga uopšte nisu bile svesne.

U uvodu knjige postavlja se pitanje: gde je tajna njihovih uspeha? I odmah daje jedan od mogućih odgovora: možda u tome što su naučile da slušaju sebe i da puste da ih vode straste koje su krile u srcima. Mnogo su vremena i ničim merljivog rada uložile u to da ostvare ciljeve koje su sebi postavile, pa čak i onda kada niko nije verovao da će u tome uspeti.

knjige čine kratki i ohrabrujući životopisi balerine Ane Pavlove, slikarke Fride Kalo, šansonjerke Edit Pjaf, glumice Odri Hepbern i prve žene u kosmosu Valentine Tereškove… pa do kraljice mode Koko Šanel, naučnice Marije Kiri, književnice Agate Kristi i borca za prava žena i dece Malale Jusafzaj.

Junakinje ovih životnih priča povezuje duga nit požrtvovanja i predanog rada, koja sa navedenim slučajevima pokriva četiri veka razvoja civilizacije. One su, svaka u oblasti u kojoj su delovale, zaista promenile svet.

Izvor:

Pogledano 129 puta, 1 pregleda danas

Agatha Christie EX-YU Fan Page

Svetlana Anđelić, pokrenula i održava sajt Agate Kristi za Ex-Yu područje od 01. oktobra 2003. godine

Možda će vam se svideti i ovo:

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

%d bloggers like this: