Jedna od najnapetijih priča ikad napisanih

Jedna od najnapetijih priča ikad napisanih – Jedna od najpoznatijih priča o zagonetnom zločinu, “Ubojstvo u Orient Expressu”, prati poznatog detektiva Herculea Poirota (Kenneth Branagh) dok se trudi riješiti slučaj koji će postati jedan od najozloglašenijih u povijesti. Nakon šokantnog ubojstva bogatog poduzetnika na raskošnom europskom vlaku koji usred ciče zime juri prema zapadu, privatni detektiv Poirot mora upotrijebiti sve smicalice svog zanata kako bi otkrio koji je od putnika ubojica i spriječio novo zlodjelo.

Jedna od najnapetijih priča ikad napisanih
Kenneth Branagh stars in Twentieth Century Fox’s “Murder on the Orient Express.”

Roman “Ubojstvo u Orient Expressu” Agathe prvi put je objavljen 1934., i još dandanas smatra se jednom od najnapetijih priča ikad napisanih te privlači nove generacije čitatelja. Kenneth Branagh izvanredno je adaptirao ovaj omiljeni misterij te zajedno s velikim glumačkim talentima i divnim vizualnim elementima gledateljima omogućava da se užive u najnapetiju vožnju vlakom svojih života.

Svi su osumnjičeni

Klasični misterij Agathe sa svojim detaljno razrađenim likovima koji su zapeli u raskošnom putničkom vlaku, napetim scenama i domišljatim dijalozima opčinjava publiku još otkad je roman prvi put objavljen 1934. godine. Novine The Times of ovjekovječile su njegovo izdanje sljedećim riječima: “Male sive stanice opet su riješile ono što se činilo nerješivim. Gospođa Christe učinila je nevjerojatnu priču vrlo realističnom te očarala svoje čitatelje koji do samog kraja ne znaju kako će se sve odviti.”

Jedna od najnapetijih priča ikad napisanih
Penélope Cruz stars in Twentieth Century Fox’s “Murder on the Orient Express.”

Čitatelji su već generacijama zaneseni misterijem, zločinom, pričom i likom Herculea Poirota. Privlačnosti Orient Expressa samo je pridonijelo Christiejino djelo, a putnici i danas hrle otkriti luksuzne kupee i usluge. Soba 411 u hotelu Pera Palace u Istanbulu, gdje je navodno napisala roman, još uvijek je popularna destinacija. U cijelom svijetu postoje društva i klubovi koji su posvećeni razotkrivanju misterija Agathe Christie, pogotovo onih u kojima je glavni lik Hercule Poirot.

“Agatha stručnjakinja je u detaljnom (s mjerom) osmišljavanju i promatranju likova, čineći ih osebujnima i zanimljivima, ali i realističnima. Mislim da je uživala u takvom književnom blještavilu, a pogotovo odiše glamurom. Zatim je tu i snijeg pa elegancija i zlatno doba romantizma putovanja. Kao i, naravno, ubojstvo“, rekao je Kenneth Branagh. Ovaj upoznat će cijelu jednu novu generaciju gledatelja s neodoljivom interpretacijom jednog od najomiljenijih misterija svih vremena. Poznate glumačke zvijezde i talentirani produkcijski tim ujedinili su snage kako bi osigurali uspjeh ove adaptacije.

Dizajn ubojstva u legendarnom vlaku

Iz lokomotive se diže dim. Veliki nanosi snijega prijete tračnicama kojima juri vlak. U restoranu vlaka bliješti srebrni pribor za jelo. Kvalitetna drvenina, koža i porculan koji krase spavaća kola Calais. Pjenušava zaigranost Veuve Cliquota. Jedan pucanj iz pištolja.

To su samo neki od upečatljivih prizora kojima odiše istančana produkcija Ubojstva u Orient Expressu.

Ljubiteljima Agathe ovaj će odati sve aspekte tog notornog vlaka. Nove pridošlice će pak uživati u svakom detalju mjesta koje je opčinilo svijet još prije 80 godina.

Veliki i glamurozni u ovoj priči napušta Istambul i putuje kroz Dinaride u bivšoj Jugoslaviji gdje i zapne zbog lavine snijega. Nakon nekog vremena uspijeva nastaviti put te kroz Brod kreće prema Italiji te nastavlja kroz Švicarsku i Francusku sve do željezničke stanice Victoria u Londonu.

Jedna od najnapetijih priča ikad napisanih
Olivia Colman, left, and Judi Dench star in Twentieth Century Fox’s “Murder on the Orient Express.”

Onog trena kad je filmska ekipa počela raspravljati kako će zapravo snimiti film, postalo je jasno da će biti potrebno napraviti vlastiti Orient Express.

Sagradili su i stanicu i sam vlak u Longcross Studios, zapadno od Londona. Vagoni su morali biti dovoljno veliki kako bi omogućili produkcijskoj timu da ulaze i izlaze iz njega bez poteškoća, dižu i spuštaju kameru.

“To nam je dalo veću kontrolu nad načinom kako ćemo predstaviti to putovanje,” rekao je Branagh. “Jim i njegov tim detaljno su sve istražili, a zatim je on iskoristio sve svoje sposobnosti i talent kako bi stvorio savršenu verziju koja će odgovarati našoj mračnijoj adaptaciji.” (N.K.)

Preneto sa: http://www.glas-slavonije.hr/347822/12/Jedna-od-najnapetijih-prica-ikad-napisanih

Pogledano 189 puta, 1 pregleda danas
Oznake za ovaj tekst još uvek nisu postavljene.

Agatha Christie EX-YU Fan Page

Svetlana Anđelić, pokrenula i održava sajt Agate Kristi za Ex-Yu područje od 01. oktobra 2003. godine

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

%d bloggers like this: