Književno-filmska promocija „Ubistva u Orijent ekspresu“

Ime kraljice kriminalističkih romana Agate Kristi i dalje poseduje privlačnu moć. Uprkos košavi Delfi Café u SKC-u je bio pun 7. novembra na promociji romana i filma „ u Orijent ekspresu“.

Književno-filmska promocija „Ubistva u Orijent ekspresu“

Na promociji su govorili prevodilac Nenad Dropulić i predstavnice MegaCom Filma koji je distributer za Srbiju, Anja Kisić i Katarina Mitić.

Knjiga „ u Orijent ekspresu“ je imala zapažen prijem kod čitalaca na nedavno završenom Sajmu u Beogradu. Sada ljubitelji Agate ovo delo mogu da gledaju i na filmskom platnu, i to samo nekoliko dana posle svetske premijere.

Roman je prvi put objavljen 1934. godine. Od tada je imao nekoliko jugoslovenskih, hrvatskih i srpskih izdanja. Ipak, je čitaocima ponudila novi prevod vrsnog Nenada Dropulića, koji je istakao da je čast prevesti najpoznatiji krimić na svetu. „Tridesete godine prošlog veka bile su zlatne godine krimića i Agata Kristi je donela velike pomake žanru. Ona je često uvodila nešto novo: višestruki ubica, ugao gledanja, tajanstvena mesta. Posebno je bila opsednuta grupama ljudi koji su zbog nečeg zajedno na jednom mestu koje ne mogu da napuste. To što je tada uradila bilo je toliko novo da je i odbilo u početku neke čitaoce, i ovaj je najveći iskorak u žanru. Kad je reč o prevodu, nadam se da sam uspeo da postignem ono što je Agata postigla na svom maternjem jeziku, da naglasim lične stavove likova u romanu, pre svega Poaroa, i njen elegantni engleski humor.“

Književno-filmska promocija „Ubistva u Orijent ekspresu“

Vrhunska režija Keneta Brane

je producirao i režirao najnoviju filmsku verziju ovog sjajnog krimića. Pritom je i glumio detektiva Herkula Poaroa. Anja Kisić je istakla da je vrhunska ekipa holivudskih glumica napravila ovaj film. Pored Brane tu su i Džoni Dep, Džudi Denč, Mišel Fajfer, Penelopa Kruz i mnogi drugi. Naglašeno je i da su kritike o filmu veoma dobre.

Katarina Mitić je istakla da je Agata očarala Keneta Branu i da je dugo i predano radio na pripremama za film. „Veza između knjige i filma je veća nego što bi se očekivalo. Brana je glumce zamolio da pročitaju knjigu. Sam je dugo istraživao i opise i likove Agate Kristi. Kuriozitet je da je čak 9 meseci radio na tome da napravi najbolju verziju brkova.“

Na vama je izbor da li ćete prvo pročitati knjigu, ponovo ili prvi put, ili pogledati film, ali uživanje je zagarantovano!

Knjigu „ u Orijent ekspresu“ možete pronaći u svim knjižarama Delfi i Laguninim klubovima čitalaca. Možete je kupiti i u online knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs.

 

 Preuzeto sa:

http://www..rs/laguna--knjizevno-filmska-promocija-ubistva-u-orijent-ekspresu-[vi-unos-7522.html

 

Pogledano 154 puta, 1 pregleda danas

Agatha Christie EX-YU Fan Page

Svetlana Anđelić, pokrenula i održava sajt Agate Kristi za Ex-Yu područje od 01. oktobra 2003. godine

Možda će vam se svideti i ovo:

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

%d bloggers like this: