Ko će biti novi Hercule Poirot?

BBC će pokušati da odgovori na pitanje ko će biti novi i najavljuje da je spreman da se pozabavi novim likom čuvenog detektiva za male ekrane. Taj nezahvalan posao je na sebe preuzela Sarah Phelps, koja je kao pisac i scenarista već učestvovala u adaptacijama filmova za BBC. te naslove smo nedavno imali priliku da gledamo – „Deset malih crnaca“ i „Svedok optužbe“ a sledeće nedelje se očekuje i premijera prvog dela trodelnog filma „Nesreća nevinih“ (Ordeal by innocence).

Novi za velike ekrane, Kennet Branagh, posle „Ubistva u Orijent Ekspresu“ najavljuje i rad na drugom filmu gde će uposliti male sive ćelije čuvenog Belgijanca – „Smrt na Nilu“.  Njegova pojava i karakter u prvom filmu nikoga nisu ostavili ravnodušnim. Ljudima se ili sviđa promena ili su pri stavu da je nezamenljiv. Ovih drugih, doduše, ima mnogo više.

Život ide dalje…

Ali, život ide dalje. I posle Poirota dolazi drugi Poirot. Još uvek se ni u naznakama na govori ko će to biti. Sarah Phelps, koja će novog Poirota predstaviti u novoj adaptaciji kultne knjige „ ubistva“ priznaje: „Nikada nisam čitala Poirota i nikada nisam gledala Poirota, tako, da za mene je sve pitanje toga – ko je on. To je sve što mogu da kažem.“

Ako smemo ovde da primetimo, ne mora da pogleda nijedan film. Ali, nadamo se da će ipak Sarah Phelps pročitati Agathe u kojima se pojavljuje Hercule Poirot, a ne samo „ ubistva“ pre nego se pozabavi njegovim likom i dobije odgovor na pitanje – ko je ON.

Možemo li očekivati neki drugačiji, dublji pristup njegovom liku? To i ne bi bilo veliko iznenađenje, s obzirom na to da su prethodni filmovi u čijim adaptacijama je Sarah Phelps učestvovala upravo donosili mnogo bogatije karaktere. Akcenat u njima je prilično stavljen na psihologiju likova, te su upravo njene adaptacije zaslužilie pohvalu zbog intenziteta, dubine i atmosfere.

24 godine u jednom liku

je dočarao Poirota na filmskom platnu i kao što smo videli nema nameru da stane posle jednog filma. Ovoga puta imamo prvu adaptaciju za male ekrane nakon čuvenog i neprevaziđenog Davida Sucheta. On je Poirota igrao pune 24 godine (od 1989 do 2013) i za to vreme kroz 13 sezona snimio 70 filmova.

Veliko je pitanje hoće li i neki novi „Hercule Poirot“ imati tako jednoglasnu podršku publike.

je izjavio 2013. godine nakon prikazivanja poslednjeg filma „Zavesa“ – „Biće neki novi Poirot, naravno da će biti i ja ću se radovati tome i biću tu da ga podržim.“ Tako da, ko god bude novi Poirot, imaće Suchetovu podršku.

Najnoviji adaptacija jednog dela Agathe Christie, film „Nesreća nevinih“, odnosno njegov prvi deo BBC će prikazati na malim ekranima 1. aprila, a sledeće dve nedelje biće prikazana i druga dva dela.

A onda će se Sarah Phelps pozabaviti novim Poirotom.

Izvor: http://www.digitalspy.com/tv/news/a853308/bbcs-agatha-christie-writer-drops-first-hint-about-new-poirot-tv/

 

Pogledano 362 puta, 1 pregleda danas
Oznake za ovaj tekst još uvek nisu postavljene.

Agatha Christie EX-YU Fan Page

Svetlana Anđelić, pokrenula i održava sajt Agate Kristi za Ex-Yu područje od 01. oktobra 2003. godine

Jedan komentar na “Ko će biti novi Hercule Poirot?

  1. NIKO NIKADA Ne treba maštati i nadati se da će IKO IKADA u srcima fanova biti Poaro kao što je David Suchet u našima bio prihvaćen i obožavan

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

%d bloggers like this: